buditel

Отпразнувахме 24-ти май – Деня на българската просвета и култура. Още една учебна година е към своя край. Завършиха първолаците, абитуриентите, а на останалите ученици им предстои още малко присъствие в класните стаи. В този така завладян от матури, изпити и годишно оценяване момент, образованието отново излезе на преден план.

Да си учител не е просто професия, това е призвание. Те са хората, избрали да обучават, възпитават и да се грижат за бъдещето на нашите деца. Те творят свят за тях, изпълнен със знания, история и гордост към родината. Всеки от нас помни поне един свой учител, който му е повлиял, накарал го е да повярва в нещо, в себе си, да обикне повече родината си или е бил негов модел за подръжание. За мен това беше г-жа Минева, учителката ми по история, чиито думи и напътствия са неизменна част от живота ми, дори сега, когато съм вече пораснало дете.

Героят на днешната ни история е един преподавател, който спокойно можем да наречем будител. Тя е от тези учители, които горят за учениците си, които се събуждат сутрин с безброй идеи как да направят образователната институция малко по-любимо място за децата. Г-жа Калинка Русалова води занималня за деца от първи до четвърти клас в ОУ „Васил Левски”. Списъкът с прояви, в които участват учениците ѝ, е огромен и труден за изброяване.

Kalinka Rusalowa

Калинка Русалова е част от програмата eTwining. Тя представлява общност на училища в Европа, която предлага платформа за персонала (учители, директори, библиотекари и др.) в образователните институции. Чрез нея всички участващи могат да общуват, да си сътрудничат, да развиват проекти, да споделят и да се чувстват част от европейската образователна общност.

Благодарение на програмата и усилията на Калинка, децата имат контакт с техни връстници от цял свят. Провеждат видео разговори, разменят си писма и картички за Коледа и Великден. Научават много за културата на другите народи. Обучават се в различни програми и участват в инициативи. Тази година участва в семинар, организиран от еТwining в Патра (Гърция), където създава собствена програма наречена „Моята любима игра”. В нея децата представят своите любими игри, чрез видеа и снимки.

gramotaКато ръководител на доброволческа група към училещето, Калинка организира специална инициатива, свързана със Световния ден на усмивката. На шести октомври, всяка година, децата излизат пред училище и раздават на минувачите, изработени от тях, хартиени емотикони. I-ви Б клас, на когото е възпитател г-жа Русалова, е избран за най-усмихнат клас на България от Сдружение „Усмивка”.

„Хората вървят по улицата вглъбени в себе си и размисли за проблемите си, радко се усмихват, децата се приближават към тях и им подаряват емотиконите. Някои се стъписват, други просто отминават, но повечето се зарадваха на вниманието от децата и си тръгваха по-усмихнати. Тази година за втори път раздавахме емотиконите, а вече имаше хора, които помнеха датата и ни очакваха.”

Друга интересна инициатива, в която се включват и родителите, е урок по родолюбие, организиран заедно със сдружение „Родолюбие”. По време на урока децата се заклеват в любов и вярност към България. Този акт на родолюбие децата посрещат с огромно въодушевление, а церемонията е повече от тържествена.

Между всички свои дейности, тя намира време да се занимава и с народни танци – друга нейна страст. Тя използва това свое хоби, за да организира открит урок „ От българско по-българско”, в който учениците се запознават с народните тредиции, танци и обичаи.

„Заедно с класния ръководител Боянка Митева организирахме грандиозно тържество “От българско, по- българско”, в което участие взеха и родителите на нашите ученици. Чухме едни от най-силните стихотворения от родителите – “Опълченците на Шипка”, “Новото гробище над Сливница”, “Хаджи Димитър”, а когато една майка запя акапелно народна песен, всички притаихме дъх. Наричам учениците си “моите хора”, защото ги чувствам наистина близки. Разбиране и подкрепа получавам както от ръководството на училещето, така и от родителите им. Затова успяваме да се включим в толкова много конкурси и инициативи. Правя всичко с много любов и радост и знам, че не съм единствена. Иска ми се хората повече да виждат положителното около себе си. Омръзна ми от негативни новини и злободневни истории. Случват се прекрасни и весели неща около нас, трябва само да пожелаем да ги видим. Като учител най-важната ми задача е да накарам децата да уважават себе си и другите около тях.”

Uchitel

Учителите оказват сериозно влияние в израстването ни, затова нека не забравяме да им благодарим и напомним колко важни са те за нас.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.