Милионерът Себастиан Диймар си е представял по друг начин стая пълна с търговци на канабис: в бална зала се поднася шампанско, масите са украсени с цветя, а вместо суичъри с качулки хората носят костюми.

Милионерът от нова немска компания в бранша с канабис e гост на Cannabis Awards в Торонто. Събитието е церемония, наподобяваща раздаването на Оскарите – награждават се най-добрите сортове и практики, свързани с приложението на растението.

След легализирането на канабиса в Канада през октомври 2018 г. ставаме свидетели на сериозни промени в пазара: дилърът на улицата и организираните картели стават все по-големи конкуренти. Компании като Canopy Growth и Tilary се издигат все по-нагоре в още младия икономически сектор и оценката им на фондовата борса стига до двуцифрени милиарди.

Предприемачът Диймар смята, че през следващите няколко години в Европа, в това число и Германия, ще се развие невероятно доходносният пазар на канабис – най-малкото на този за медицински цели. Канабис за медицински цели се продава законно в Германия от март 2017 г. при определени условия, но лекарите са на различно мнение за ефекта от лекарствата със съдържание на канабис – най-малкото защото няма достатъчно проучвания.

„Европа ще се превърне в най-големия в света пазар за канабис с фармацевтични цели“, казва Диймар в интервю за Business Insider. Той предсказва пазарен обем от 55 милиарда евро до 2028 г.

Диймар не е единственият, който подозира следващата голяма стъпка, свързана с канабиса. Икономистът Юстус Хаукап, един от водещите експерти в сферата, казва: „Определено на пазара с канабис цари атмосфера, наподобяваща Златната треска. Това се обяснява и с факта, че интернационализацията се случва точно сега и на все повече места легализират канабиса – Канада, Калифорния, Мичиган“, споделя той пред Business Insider.

С обща консумация от 250 тона канабис годишно в Германия, само на немския пазар ще бъде възможен оборот от 2,5 милиарда евро – в най-лошия случай. Според изчисленията на Хаукап държавата също би спечелила доста: легализирането на канабиса би донесло около 1,3 милиарда евро от данъчни приходи в държавната хазна и би отворило над 19 000 работни места.

„Продуктите с канабис мога да станат новата „бира след работа“: те имат същия отпускащ ефект без отрицателните последици“, казва Диймар. Разнообразието на продукти вероятно ще бъде безкрайно: от масла с канабис до чипс, желирани бонбони и шампанско.

В Канада вече се вижда как изглежда подобен пазар. Магазини от типа на Fire and Flower, силно напомнят луксозни бутици и става ясно, че индустрията се е ориентирала към лайфстайл продуктите. (Business insider)

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.