Всяко дете израства с приказни герои, които ни карат да вярваме в непобедимото добро. Те са  първия ни досег със силата на фантазията, а образите им се запечатват в съзнанието ни, прокрадвайки се като чест, приятен спомен.

Тази година се навършват 28 години от излизането на екран на любимия на много деца анимационен филм Капитан Планета. Още с първия си епизод, който излиза на 15 септември 1990 година, детската поредица се превръща в тотален хит. Фенове на анимирания сериал и до днес си спомнят за приключенията на петимата планетяни, притежаващи магически пръстени. Благодарение на пръстените, подарени им от духа на планетата Гая те контролират природните елементи- земя, въздух, вода и огън, както и сърцето.

Когато обединят своите сили те призовават супергероя Капитан Планета, който им помага да се справят със заплашителни екологични кризи. Така във всеки епизод Капитан Планета спасява света от злодеи, които го замърсяват или пилеят природните ресурси. Капитан Планета отвежда децата към приключения, които спират дъха им, но и ги учи на важни за живота неща.

Няма опастност или злодей, с който той да не може да се справи в името на планетата. Всяко едно от приключенията, пред които се изправят планетяните и Капитан Планета има своята фактическа основа.  Всеки епизод  разкрива аспект от разрушаването на околната среда, завършвайки с едно и също важно послание:

„ Не правете боклук, не е възпитано! Хвърляйте отпадаците на предназначените за това места. Ако всички си помагаме, можем да спасим света. Силата е във вас!”

28 години по-късно света все още има нужда от Капитан Планета, за да учи малките деца да пазят земята и дома си. Замислям се, че и ние възрастните имаме нужда от Капитан Планета, който да ни напомня, че силата е внас и можем да спасим света, ако си помагаме.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.