Кафето предпазва от Захарен Диабет Тип 2

Печенето на кафе е свързано с цяла палитра от ползи за здравето, включително намалени рискове от няколко вида рак и деменция.

0
84
Снимка: Facebook

Кафето намалява рисковете от развитие на диабет тип 2!

От 2002 година насам, учените все по-упорито подчертават връзката между консумацията на кафе и по-ниските рискове от развитие на диабет тип 2. Последвалите метаанализи само добавят още повече доказателства в подкрепа на откритието.

Въпреки, че причинно-следствената връзка все още не е доказана с рандомизирани контролни опити (RCTs) и основният физиологичен механизъм си остава мистерия (противовъзпалителните и/или антиоксидантните свойства на биоактивните съединения на кафето са някои от най-често посочваните “виновници”), тези които пият кафе редовно с радост приемат това допълнително оправдание за пристрастяването си.

Доказано е, че печенето на кафе е свързано с цяла палитра от ползи за здравето, включително намалени рискове от няколко вида рак и деменция, както и повишено дълголетие. А сега, в случай, че имате нужда от още доводи, нови метаанализи, съставени от информацията на над 30 кохорти от общо 1.2 млн участници, показват, че тези с най-висока консумация на кафе (около 5 чаши на ден) имат 29% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, сравнени с тези от най-ниската група (около 0 чаши/ден).

Проучването, водено от двама учени от Karolinska Institutet, Швеция, и публикувано в “Nutrition Reviews”, също така подкрепя теорията, че защитните ефекти на кафето произтичат от съединения, различни от кофеина, тъй като групите, които пиели безкофеиново кафе също показали намалени рискове от подобни заболявания, сравнени с тези, които почти неприбягвали до кофеиновата напитка.

Въпреки че тези, които поглъщат по поне 5 кафета на ден имат най-нисък риск от диабет, авторите на изследването все пак добавят, че защитният ефект на кафето изглежда зависим от дозировката.

“Налични са резултати от над 10 проучвания за кофеиновото и безкофеиново кафе. Сравнявайки тези резултати и кафето (ниво на риск 0.73), и безкофеиновият му заместител (ниво на риск 0.80) изглеждат обратнопропорциални на рисковете от диабет. ” пишат те. “Рисковете намаляват съответно със 7% и 6% при постепенно увеличаване на чашите кафе на ден”.

Както всеки един добър учен, авторите на метаанализаса наясно с лимитациите на изследването и признават, че важно да се направят и нужните контролни тестове (RCTs), за да могат тези взаимовръзки да бъдат доказани. Също трябва да се отбележи, че точно въпросното проучване получава частично финансиране от Института за Научна Информация за Кафето (ISIC), нестопанска организация, посветена на подкрепата на научни изследвания за кафето и здравето. ISIC е подкрепяна от шестте най-големи компании за кафе в Евроопа – Illy, Jacobs Douwe Egberts, Lavazza, Nestle, Paulig i Tchibo.

В края на доклада се казва, че “МК (авторът Матиас Карлстром) е получил финансиране от ISIC, която е организация с нестопанска цел, основана през 1990 и посветена на проучвания и разкрития, свързани с кафето и здравето. Авторът уверява, че финансирането от ISIC по никакъв начин не е повлияло на съдържанието на настоящото изследване”.

Годишният доклад за връзката между кафето и диабета, който включва последните метаанализи и други скорошни разкрития, бе публикуван на 13 Ноември, за да съвпадне със Световния ден за Борба с Диабета.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.