Проектът за Кино Космос се показа преди броени часове пред граждани и медии от заместник-кметът по култура и туризъм на град Пловдив Александър Държиков и архитект-проектантите Тихомир Казаков и Мария Мишинова от „Стивън Джордж Интернешънъл България“. Това, което стана ясно е, че фирмата ще дари безвъзмездно проекта на Община Пловдив, както и авторските права. До сега те бяха на арх. Тодор Абаджиев, който уверява Общината, че няма да се меси в реконструкцията на сградата и ще съдейства за възстановяването ѝ.

До сега дейностите по бившето кино Комсомол бяха да се ремонтира структурата, да се изчисти и да се направи конструктивно обследване от страна на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Кино Космос

В концепцията на архитектите е заложено максималното запазване на външната фасада, както и осъществяване на някои от първоначалните проектантски решения на автора на сградата Любомир Шинков, а именно два подхода към залата, които да служат за влизане и излизане на публиката при пълен капацитет на кино залата, без пречки и сблъсъци. Нещо, което в оригиналния план така и не беше изпълнено, като вместо това горното ниво се е използвало за сладкарница.

Подземното ниво се запазва основно за технически помещения, за да може в залата за прожекции да се организират и малки представления и пърформанси. В горния ляв ъгъл ще се изградят две съблекални помещения с директен достъп до залата през стълба водеща до сцената. На партерно ниво се предлага кабинетите да бъдат премахнати, за да се отвори пространството на фоайето и да се използва за разнообразни събитийни възможности. Ще се обособи и зона за гардеробна и малка зона за кафе-бар, което може да действа самостоятелно, но и може да обслужва залата и събитията. То ще бъде отделено от фоайето от подвижни стъклени прегради, които да се отварят или затварят, спрямо използването му.

Кино Космос

Архитектите нямат намерение да променят горното ниво, а кабинетите в зоната на северната фасада да се трансформират в общ, голям кабинет, който да приютява Администрацията на сградата. Точно тази част от сградата бе предложена от Общината да се използва за електронна читалня към Народна библиотека „Иван Вазов“.

Първоначално кино салонът е бил проектиран за до 700 души. От „Стивън Джордж Интернешънъл България“ предлагат чрез модулна система сцената да бъде разширявана, което налага първите няколко реда на седалките да бъдат премахнати и местата да намалеят до 400.

Общата идея е Кино Космос да запази първоначалната си функция, но и да стане достъпна за различни мероприятия, като допълни липсата от сцени в Пловдив, както и отдаването ѝ под наем.

Кино Космос

„Забелязахме една възможност за максимално различни по род прояви в този културен дом. Това, че седалките могат да се махат ще донесе гъвкавост. Имаме чувство за практичното и едновременно с това красивото. Вярвам, че сградата ще се превърне в много добра сцена за различни жанрове.“, споделя Александър Държиков.

Разбира се, имаше негативни мнения, че кино залата няма да изпълни функцията си, защото пловдивчани нямат нужда от още едно кино. Имаше съмнения и за частта с кафенето, както и с малките мероприятия, но заместник-кметът потвърди, че в града отдавна няма подходящо пространство за камерни концерти, изяви на детски вокални групи, малки представления и подобна концепция само ще допринесе за развитието на културата, не само през 2019-та, но и след нея.

Относно комуникацията между Община Пловдив и Колектив Космос – такава няма. Бъдещите планове не са се обсъждали с членовете на колектива, а г-н Държиков дори не знае кои са те. Прогнозата на специалистите е, че целият ремонт и реконструкция ще възлезе на 5 млн. лева, но цифрите още не са изчислени точно, затова сумата е само предположение.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.