Клуб „Офроуд Пловдив
Снимка: Клуб „Офроуд Пловдив"

Преди да ви разкажем за клуб „Офроуд Пловдив” ще ви разкажем историята, довела до създаването му. Тя е свързана с една общност, която се е самообединила от желанието на членовете ѝ да прекарват времето си в планината. Това се случва преди 10 години, а в нея се включват около 80 семейства.

В началото нямат нужда от клуб и социални мрежи, защото комуникацията между тях тече лесно и се разбират чудесно. Когато страстта им към високопроходимите автомобили нараства и те желаят да започнат по-активна спортна дейност, се наложило да основат клуб. Така се появява „Offroader” и под това име започват активно да участват в състезания. Малко след това използвайки опита си започват да организират собствени състезания.

„Тази общност, ако мога така да я нарека, е създадена от хора, които обичат природата и планината. Някои не сме активни туристи, а се возим, но идеята ни е да прекарваме колкото се може повече време сред природата. Това отся хората и се събрахме само такива, които имат амбицията да създават общество, имащо културата на пребиваване сред природата. Има хора, за които само пречим в Планината и създаваме шум, но това не е така. Ние обичаме планината и се стараем да я поддържаме. Осъществяваме редица акции, които доказват това”- заявява Петър Лесoв, съосновател на „Офроуд Пловдив”.

Клуб „Офроуд Пловдив"
снимка: Клуб „Офроуд Пловдив”

Пловдивските любители на offroad изживяванията не само, че не пречат на останалите туристи в планината, а и помагат за нейното опазване чрез различни акции. Поради многочислеността на offroad общността често хората прибягват до тяхната помощ при закъсали на пътя автомобили. Представители на клуба се включват като доброволци при справянето с различни природни бедствия. Със своята техника и възможностите на високопроходимите автомобили те участват активно при гасене на пожари, почистване на реки и прочистването на трудно достъпни пътища.

Клуб „Офроуд Пловдив” се създава преди около година, като неговата идея не е да бъде клуб, с който да участват по състезания, а да е насочен по-скоро към организирането на посещения в Планината. Каузата му е да създава и възпитава култура на пребиваването в планината.

Клуб „Офроуд Пловдив"
Снимка: Клуб „Офроуд Пловдив”

Част от клуба участват и в създаването на Доброволното Формирование „Пловдив- 112”, с което имат тясна връзка и взаимопомощ. На обща среща в началото на годината те споделят притесненията си, че много от хората ги приемат като заплаха, докато дейността и желанията им са напълно различни. В процеса на разговора се стига до максимата, че „ В Планината има място за всички”, което става и мото на организирания от тях фестивал.

„Всички, които по един или друг начин прекарваме времето си в планината се познаваме. С годините общността се превърна в едно сплотено семейство. Подкрепяме се и си помагаме. Ние сме толкова много, че рядко се случва да няма кой да помогне при нужда”- споделя Петър Лесoв

Освен представители на Offroad общността, състезатели и Доброволно Формирование  „Пловдив- 112”, във фестивала участие ще вземат и много други организации, свързани с планинарството. Сред тях са велосипеден клуб „Крива спица”, организаторите на ултрамаратона „Persenk ultra”, клубове по спортно ориентиране и други.

Повече информация за Offroad fest Пловдив може да получите на официалната страница на събитието във Facebook. Входът за посетители на фестивала е свободен.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.