Кмете, почистването на река Марица, вече е изгодно!

0
4106
Кмете, почистването на река Марица, вече е изгодно!
Снимка: Диана Младенова

Кмете, грешни са ти сметките за почистването на коритото на река Марица. Станаха ясни фирмите, които подадоха оферти за почистването на 4333 м от коритото на реката. От трите оферти, най-изгодната е 540 000 лева, втората фирма, може да се справи с почистването срещу 977 000 лева, а третата за 1 172 000 лева.

До обществената поръчка се стигна след като кметът Димитров, на два пъти, правеше опити директно, без обществена поръчка, да възложи чистенето на реката.

Първият опит на кмета беше през април 2021г. срещу сумата от 6млн. лева. Действията по прякото договаряне бяха прекратени след намеса на Агенцията за обществени поръчки.

При втория опит, кметът беше по-изобретателен и на 30 септември  обяви частично бедствено положение, заради състоянието на речното корито. С този ход, кметът Димитров искаше (този път „извънредно“) да  сключи договор с фирма “ПИМК” ООД. Фирмата трябваше за 90 дни да почисти реката срещу по-скромната сума от 1,5млн. лева. 

Кмете, почистването на река Марица, вече е изгодно!
Снимка: Диана Младенова

И това начинание на кмета пропадна, след като Агенцията за обществени поръчки заключи, че обявяването на частично бедствено положение не е основание да се заобиколи процедурата и да се възложи изпълнението директно на една фирма.

Сега предстои избор на изпълнител, който трябва да почисти в рамките на града обраслото корито на реката, но за много по-малка сума от предложената от фирма „ПИМК“.

Да припомня, че за почистването на цялото корито, в землището на Община Пловдив, с дължина 10км., кметът беше обявил нуждата от отделяне на 15 млн. лева от бюджета.  След като видяхме офертите и на други фирми, способни да свършат същата работа, но на много по-изгодна цена, очакваме нова обществена поръчка и аз останалата част от реката. А там, нека по-добрият и с по-изгодна оферта спечели. Защото нуждата от санитарна сеч и почистването на река Марица е безспорно.

Към момента почистването на реката е възложено на Общинското предприятие „Градини и паркове“, които получават пари от бюджета, но видими резултати няма.

Кмете, за нас е важно река Марица да е чиста, защото всички помним наводненията в Пловдив през 2005г. Тогава дъжд, който продължи 20 часа, докара над Пловдив 90 литра на квадратен метър, което превърна улиците и подлезите на града в реки. Наводнение, което причини немалко материални щети.

Кмете, почистването на река Марица, вече е изгодно!
Снимка: Диана Младенова

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 12

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.