Книгата „Истината за Ким Филби“ с предпремиера в Пловдив

Филби е бил част от космополитна група около магната Виктор Ротшилд, която е имала свои цели – да наложи мир в света и нов, по-справедлив международен ред. Тези петзвездни млади джентълмени с лекота са манипулирали Хитлер, Сталин, Чърчил, Мусолини, Рузвелт и техните спецслужби...

0
76

Книгата на Петя Минкова „Истината за Ким Филби: Конспирацията „Ротшилд“ под логото на издателство „Труд“ е международно разследване, продължило 4 години. Авторът Петя Минкова се срещна с близки на Шпионина на ХХ век, с ученици от секретната му школа, със съпругата му Руфина Филби, с първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев, с разузнавачи, разказващи от първо лице неизвестни досега истории за аса в шпионажа.

За първи път учениците на Филби проговарят как той ги е обучавал в секретната си школа в Москва, разкривайки им най-големите тънкости на шпионажа. Разследването се базира на преглед на над 700 стр. и превод на около 400 стр. нови разсекретени документи в Британския национален архив, които потвърждават тезата на автора, че Филби никога не е бил лоялен към англичаните или към руснаците. Напротив, той съзнателно е заблуждавал  спецслужбите на Сталин.

Филби е бил част от космополитна група около магната Виктор Ротшилд, която е имала свои цели – да наложи мир в света и нов, по-справедлив международен ред. Тези петзвездни млади джентълмени с лекота са манипулирали Хитлер, Сталин, Чърчил, Мусолини, Рузвелт и техните спецслужби. С ювелирните си разузнавателни операции те са съкратили Втората световна война, но за съжаление участието им се пази в тайна и до днес.

Точно когато Филби е сред кандидатите да оглави британското разузнаване, руснаците му организират номер, с който осуетяват назначението. Въпреки това Групата му организира такава защита, която съперничи с най-добрите илюзии, създавани в историята.

Как този ас в шпионажа преобръща съдбата на България и на целия Източен блок, ще научите от книгата.

Предпремиерата ще се състои на 21 юни, 19:00 часа, в „Петното на Роршах“, Пловдив. Вход свободен.

За автора

Петя Минкова прави опити да пише книги от 10-годишна.  Завършва икономика и финанси и започва работа като счетоводител. Скуката е толкова непоносима, че през 1995 г. предприема един почти обречен ход. Най-авторитетният и тиражен седмичник „168 часа“ обявява конкурс за икономически журналист. В този период вестникът е легенда – първият частен вестник, за който се чака на опашка, защото тиражът се изчерпва за часове. Там работят най-добрите в професията, а начело е маршалът в българската журналистика Радостина Константинова.  Всеобщото мнение е, че шансовете на Петя Минкова клонят към нула. Участниците в конкурса са над 60 кандидати – все познати лица от телевизиите и вестниците. Първият изпит е тест по икономика.

Вторият е психологически – с над 70 въпроса, изготвени от бившия профайлър на социалистическите спецслужби – Илия Илиев. Целта му е да установи дали кандидатът е склонен да лъже – ако не отговори искрено на даден въпрос, в следващия спестената истина ще бъде разкрита. Само преминалите тези два изпита отиват на последния – разговор с Радостина Константинова. На Петя Минкова тя задава един от най-сложните въпроси в професията – какво би направила, ако даден източник й откаже информация или съдействие. Очевидно отговорът е бил добър, защото от всичките над 60 кандидати, са одобрени трима и Петя Минкова е сред тях. Дават им три месеца, за да докажат кой е най-добрият. Накрая на работа остава само тя. От този първи ден с едно кратко прекъсване Петя Минкова работи в „168 часа“. През 2013 г. тя става зам.-главен редактор.

През 2014 г. излиза от печат книгата й в съавторство с Иван Бутовски – „Гешев остава жив след 9.09.1944 г.“. За първи път са представени непубликувани документи от бившите тайни служби и преки свидетелства на очевидци, които доказват, че този най-известен български полицай е останал жив след преврата през септември 1944 г. Това тотално преобръща общоприетата версия, че е бил убит на границата с Турция. Книгата предизвиква широк интерес и отзвук. На нея са посветени един филм и няколко тв предавания, сред които и „История.bg“.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.