Ковид и истината за пандемията в Пловдив

0
7692
Ковид и Областния щаб на Дани Каназирева в Пловдив
Снимка: netinfo

Сигналите, които извънредният щаб в гр. Пловдив излъчва, недвусмислено показват безсилие, липса на стратегия и възможности за овладяване на Ковид заразата.

С решение на Правителството, всеки общопрактикуващ лекар от 1 ноември ще получава 1000 лева за лечението на болни с Ковид-19. Предвидените средства са в размер на 5 млн. лева месечно. Защо едва сега и в такъв размер, правителството е заделило, не става ясно. Не е ясно на каква база е изчислена и клиничната пътека, по която се лекуват болните.

Отделните медицински дейности по лечението, не са остойностени. Доскоро клиничната пътека беше 650лв., а от юли е увеличена на 1200лв. Важно е да уточним, че след като се увеличи стойността, се включи и PCR тест при приемане в болница, който болният не следва да заплаща. Нещо, което на практика не се изпълнява. Всеизвестно е, че в  болница без направен PCR тест, няма да ви приемат.

Решението, което Дани Каназирева наложи – преобразуване на здравното заведение „Свети Мина“ в COVID-19 болница е в нарушение на медицинските стандарти и националната здравна каса. Медицинските стандарти изискват да има определен брой специалисти, които да работят в болницата. А такива няма! Само брой легла не покриват изискванията за откриване на „нова” болница.

Защото леглата не лекуват!

Националната здравна карта забранява да се откриват нови отделения и болници. Разбира се, законовата рамка може да бъде променена, но засега това не е сторено. И поради тази причина, това е нарушение на закона. Защо това е важно?

Защото Здравната каса няма право да сключва договори с подобни структури – законът и го забранява. Ние нямаме отговор, кой ще плати лечението на пациентите, които ще бъдат лекувани в „Свети Мина“?

Болницата „Свети Мина“ няма договор със Здравната каса за лечение на Ковид 19. Освен проблемът със заплащането стои въпросът и за отговорността, която се носи за лечението на болните.

Резултатите от PCR тестовете будят все повече въпроси. Липсата на обективни и изнасянето на „изкривени” резултати всяват все по-голяма паника в гражданите. И до днес ние нямаме информация, колко от тези теста са на нови случаи, колко от тях са повторни или потретени на вече констатирани със заразата болни.

Едва в петък, правителството взе решение да започне отчитането на информацията за Ковид заразата по „Наредба № 21 от 18 юли 2005г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести”. В нея ясно са разписани стъпките за регистрация на заразните болести, без значение дали е грип, Ковид вирус или холера.

Защо е важна тази Наредба?

Защото тя дели отделните пациенти на възможни, вероятни и потвърдени случаи. Не е ясно защо месеци наред Правителството и НОЩ не спазваха тази законово разписаната процедура и не използваха изградена вече система. Ние не разполагаме с обективна информация за процеса на разпространение на вируса в цялата страна – колко са новозаразените, колко са вторичните положителни теста и т.н. надявам се това да се промени в най-кратки срокове.

Повдигайки темата за тестовете, ние трябва да отчетем и големия брой заразени с Ковид 19, които не се тестват. Причината за това е най-често финансова – не всеки може да задели 120лв. Ето защо тестовете трябва да са безплатни и достъпни за всички.  Смисълът от тестовете е да  потвърди заболяването в даден човек и което е по-важно – да се използва резултатът за да може неговите контактни да бъдат предупредени, че са в риск и да бъдат карантинирани по домовете си. Тази информация се събира и обработва от РЗИ.

Към днешна дата тя не се справя, защото няма нужния кадрови капацитет да проследи такъв голям брой граждани. За днес (11.11) новите случаи за гр. Пловдив са 471, а общата бройка е 7365. При положителни 7365 болни всеки от тях има 5-10 контактни граждани. Или простата сметка показва, че РЗИ трябва да следи за карантината на над 70 хил. души само за гр. Пловдив.

Мисия непосилна за наличния кадрови състав. Ето защо е крайно наложително да се увеличат служителите, за да върши РЗИ качествено своята работа. Ако не изолираме контактните е безсмислено да се тестваме – не прекъсваме разпространението на заразата. Защо РЗИ мълчи и не търси съдействие както от Правителството, така и от гражданите, не става ясно.

Ковид и Областния щаб на Дани Каназирева в Пловдив
Снимка: Атанас Бояджиев

Какви са следващите стъпки, които Извънредният щаб трябва бързо да направи срещу Ковид?

На първо място, в понеделник, правителството отпусна от резерва на Здравната каса 6 млн.  лева за разкриване на бързи Ковид зони в поликлиниките. Пловдив се нуждае остро от тези средства за обособяване на Ковид зони във всяко едно ДКЦ.

Повечето ДКЦ имат помещения, които са пригодни, необходима е апаратура и по-важното специалисти. Те могат да бъдат привлечени единствено с адекватно заплащане, за което са необходими средства. В тези зони, освен първичен преглед от лекар, болните ще получат и бърз тест за Ковид.

Какво се случва в момента? При получаване на грипни симптоми, болният трябва да позвъни на личния си лекар. Той от своя страна назначава лечение по телефона и предписва лекарства, които често липсват в аптечната мрежа.

Липсват и елементарните защитни облекла за еднократна употреба. При влошаване на общото състояние на пациента се отзовават необорудвани линейки, които не знаят къде да закарат пациента, защото болниците отказват да приемат новозаразени – липсват свободни легла.

В момента всички болници в града търсят лекари, медицински сестри и доброволци. Безспорно, липсата на кадри е най-същественият проблем, който поради липса на адекватни мерки ще се задълбочава.

Друг съществен организационен проблем е липсата на ясно разписан протокол, по който да бъде организирано извънболничното лечение. Това трябва спешно да се промени!

В понеделник, във Варна започна работа Център за кръвна плазма, който е втория в страната след София. Един донор на кръвна плазма, спасява до три човешки живота. Една или две единици повлияват изключително добре при лечението на тежко болни от Ковид 19.

Щабът в Пловдив не трябва да чака дарители, както се случи с изграждането на лабораторията ни в Пловдив, а да се направят спешни стъпки пред Правителството за финансиране на закупуване на нужната апаратура и консумативи за даряване на кръвна плазма.

Редовно трябва да се мият улиците с вода (не е нужно с дезинфектанти), за да не се вдига прах. Прахът спомага да се разнасят аерозоли от човек на човек на открито, което разнася Ковид вируса.

Кога за последно видяхте вашата улица да се мие за Ковид?

Увеличаване на броя на автобусите, за да се избегне струпването на хора в пиковите часове. Проверките за носене на предпазни маски и санкциониране на нередовните пътници не е достатъчна мярка на и без това претъпканите автобуси.

Забраняване на всякакви мероприятия, при които се струпват повече хора – сватби, тържества, концерти. Все още буди недоумение допускането на концерта на известния руски ансамбъл “Хорът на Турецкий”, при който се събраха 1200 души на Бунарджика.

Липсата на адекватни действия от страна на Областната управа и Дани Каназирева, основателно повдига въпроса за нейната смяна. Излагането на опасност живота и здравето на пловдивчани е наказуемо от закона и несъпоставимо с амбициите или кариерата на който и да е политик.

Ковид и Областния щаб на Дани Каназирева в Пловдив
Снимка: Атанас Бояджиев

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.