Сахат тепе

За пореден път склоновете на Данов хълм са надраскани от вандали. За това алармира директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. Драсканиците и таговете са открити през изминалия уикенд, месеци след основната почистваща акция на рисунките от камъните. Те бяха почистени от графитите с пясъкоструйка, а за най-високите части на хълма се използва автовишка. Явно усилията са били напразни, защото както все повече почнахме да се убеждаваме, българите не умеем и не желаем да пазим. Припомняме, че Сахат тепе (Данов хълм) е обявено за природна забележителност, което бе и причината да се премахнат графитите на известните български личности по него. Но какво е един природен паметник, или един мемориал в сравнение с “уникалния талант на градските художници” щом став авъпрос за “изкуство”. На близо и далеко, в Пловдив или Япония, “родният творец” намира своя път. Но кой е той, така и не се знае. Остава анонимен, криещш се зад маската на “творбата си”.

Сахат тепе

За да спрат кощунството върху природата на Пловдив „Общинска охрана“ и Общинска полиция решиха, докато администрацията на район „Централен“ реализира проекта за видеонаблюдение, патрулни двойки да засилят проверките по тепето, за да следят за вандалски прояви.

„Всеки хванат да драска подлежи на санкции. Когато „художниците“ са непълнолетни, се съставят актове на родителите“, предупреди директорът на „Чистота“.

Сахат тепе

Свързахме се и с кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, който заяви, че той и екипът му ще заложат в бюджетните предложения на района за 2019 година финансиране на видеонаблюдение на стойност 36 000 лв. То ще обхваща всички подходи към хълма, както и парковото пространство на върха на Дановия хълм. Кметът вярва, че по този начин ще бъде засилен контролът и ще намалеят случаите на вандализъм.

Оказва се, че не само пловдивчани, но и гости на града ни, дори и чужденци подават сигнали за вандалщина, което поставя града ни, най-малкото, в некомфортна ситуация.

Сахат тепе

Иван Стоянов призова пловдивчани да пазят и да проявяват нетърпимост, а ако станат свидетели на вандалски прояви – да реагират, като поне позвънят на тел. 112.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.