Кой надраска скалите на Бунарджика… отново?

Червените надписи са по скалите до Акведукта и паметника с мечката. Освен по тях, продължават и нагоре по стълбите

0
141

Не за първи път ще кажем, че Бунарджика или Хълма на освободителите е едно от любимите тепета на пловдивчани, на което прекарват голяма част от времето си. То привлича със зеленина, прохлада, прекрасна гледка от върха и вековна история. Уви, Бунарджика, както и повечето хълмове в Пловдив, страда от един проблем, който не е в следствие на годините, и той е драсканиците, причинени от незнайни вандали.
Не веднъж сме заварвали скалите на хълма в графити. Принципно нямаме нищо против уличното изкуство, даже го поощряваме, но не и по природни забележителности и паметници на културата. Неуважително е, а и замърсява околната среда.

За жалост е неоспорим факт, че в Пловдив няма издигнати зони със стени за графитаджии и всеки художник търси изява по стените на блокове, училища, обществени сгради и тепета. И тук трябва да се разграничим от разкрасителните проекти на подлезите, за които бяха специално подбрани улични артисти. Едни прекрасни инициативи, които обаче нямат нищо общо с посочената на снимката ситуация.

Bunarjika

Червените надписи са по скалите до Акведукта и паметника с мечката. Освен по тях, продължават и нагоре по стълбите. Те видимо не са на български език, но какво е написано не можем да разберем. Между буквите се открояват и две вълни, с каквито често се рисуват пловдивските тепета, но дали това е някакъв вид послание или възхвала си остава загадка. От кога са надписите също не е ясно, но е сигурно, че са направени още преди скорошното Обществено обсъждане относно облагородяването на хълма.

Свързахме се с кмета на район “Централен” Георги Стаменов, който ни обясни, че администрацията на района планира почистване не само на скалите, но и на цялата зона, както и на зелените площи. Акцията ще започне в рамките на предстоящия проект, през есента. За целта е съгласувано решение с НИНКН почистването на скалите да се извършва само и единствено с водоструйка, за да не се наруши структурата им. Самото почистване ще се извърши от ОП “Чистота”.

Bunarjika

Bunarjika

Напомняме, че съвсем наскоро се пое дейност по почистване на тепетата от графити и рисунки. Първото такова бе Сахат тепе, от което бяха премахнати рисунките на известни български личности, дело на художника Стойко Гагъмов.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.