Командоси унищожиха терористи в Чешнигирово

0
Командоси унищожиха терористи в Чешнигирово
Снимка: marica.bg

Командоси демонстрираха шест спиращи дъха арести на терористи от Съвместното командването на Специалните операции на бившата военновъздушна база в Чешнигирово.

Това бе заключителен етап от учението Stealth Dagger, което започна преди десетина дни. Преди тях тактическа група „Браво” от СКСО получи официален сертификат за бойно дежурство в рамките на специалните операции на НАТО.

На демонстрациите присъства командващият специалните сили на САЩ в Европа генерал майор Кърк Смит, както и командирите на тези части в Гърция и Румъния – ген. майор Георгиос Цицокостас и бр. ген. Дачиан Шербан. 

Уменията на нашите командоси гледа и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Целта бе те да покажат умения и качествата на екипировката си.

Демонстрациите започнах със скок от самолет „Спартан” от 400 метра височина с парашути MC-6. Тук към земята тръгнаха 10 командоси, като на краката на всеки от тях висеше раницата с тежкото му оборудване. Те трябваше да се инфилтрират сред терористи на земята, да ги елиминират и да се оттеглят с един ранен с хеликоптер „Кугър”.

Командоси унищожиха терористи в Чешнигирово
Снимка: marica.bg

Командоси и бойната техника

През цялото време над главите им кръжеше въоръжен хеликоптер на врага, който ги засипваше с картечен огън и гранати. Полето до база Чешнегирово се покри с дим от взривовете. При втората демонстрация специалните сили трябваше да щурмуват с бронирани коли къща, в която има терористична клетка.

Много зрелищно протече играта, в която тактическа група „Браво” показа възможностите си за близък бой. Командоси се движиха един след друг по маршрут, напомнящ лабиринт и поваляха една след друга мишените, които трябваше да са терористите.

Връх на демонстрацията бе, когато двама бойци застанаха един срещу друг и от 10 метра стреляха срещу балоните, поставени зад гърба на всеки от тях. Командосите наричат тази изключително опасна акция „Стрелба на доверието”.

След това те показаха как се влиза в стая по т. нар. „балистичен метод” – изпразване на половин пълнител в бравата и превземане на помещението. Като на кино мина и превземането на микробус, в който пътува известен терорист.

С изстрел на снайперист от летящ хеликоптер бе елиминиран шофьорът, а след това машината бе взета за секунди. Кулминацията бе в края на демонстрацията. При нея от височина 9100 метра от самолет „Спартан” скочиха 10 командоси. Тук те използваха парашутната система SOCWO-7.

По време на скока самолетът се движеше с 275 км/ч. В началото на полета бойците са дишали с кислородни апарати. На височина 2000 метра трима от тях отвориха флаговете на България, на Специалното командване на специалните операции и това на НАТО.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.