Спортът е здраве и макар българите да не са най-активните представители на спортните занимания, все повече се отварят към движенческите дейности, а когато един българин се амбицира да се развива професионално в спортната сфера, много често се превръща в опасен противник. Но дали професионално или просто за добро здраве и фигура, трябва да се тренира! Натоварването на физиката и мускулите не само дава тонус за добре прекаран ден, вдига енергията и извайва фигурата, но влияе положително и на психиката, стига да си открил твоето нещо, това, в което откриваш себе си.

До преди година в Пловдив нямаше голяма мултифункционална спортна зала, ако не броим Колодрума, но тя също е млада постройка. Голяма част от външните ни стадиони са в неизправност, а летните театри за концерти, са летни. Те не могат да се използват за културни мероприятия през студените сезони и това е пречка за провеждането им.

С тази ясна цел се създава и Спортен комплекс Сила, който освен спортни съоръжения, предоставя и пространство за концерти и танцувални фестивали. Освен това, той е място за цялото семейство, за гражданите на Пловдив, които могат да прекарат в него цял ден, да се поглезят в СПА зоната му или да се изпотят над редицата фитнес уреди.

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Центърът отваря врати на 26 юли 2017 година, а десет месеца по-късно все още има редовни посетители и редовен екип, който не се е сменял от началото. Това е доказателство, че хората, виновни за всички прекрасни мероприятия и услуги, са амбицирани да го развиват, а постоянните иновации само подчертават този факт.

Сградата е на четири етажа с паркинг на четири нива – два подземни и два надземни. За всички клиенти на комплекса с карти, той е безплатен, а останалите имат възможност да го използват с абонамент или почасово.

Но не паркингът е основен, а това, което се крие вътре. Започваме с басейна, който е дълъг 25 м., разпределен на четири коридора. Поддържа целогодишна температура от 27-28 градуса и е подходящ както за индивидуален спорт, така и за тренировки с един от двата инструктора. Към него е пригоден акватоничен басейн (голямо джакузи), в което може да отморите изморените си тела и да отдъхнете. В картите за басейна са включени и посещенията на СПА центъра, но не е задължително да се съобразявате с това. Спокойно може да се отдадете и само на плуването почасово. Като споменахме СПА, зоната разполага с единствената ледена стая в града, в която се правят контрастни душове за подобряване на кръвообращението. Подобни процедури са изключително полезни, но и не са за хора, които имат проблем със сърцето и кръвното. Освен ледената стая, гордост на екипа е и релакс зоната, изолирана със слама, както и солната стая, чийто под е посипан със сол, а в стените са вградени истински камъни от подземна солна мина. Отделно има две финландски и една инфрачервена сауна, масажна зала и кабинет по рехабилитация.

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Продължаваме с фитнеса, който съдържа всички нужни обособени зали – зона за групови тренировки, кардио зона, йога и spinning зала, пилатес, функционален степ, kangoo jumps и отделна боксова зона. Инструктори във фитнеса са едни от най-добрите професионалисти в града, като Лусиана Ямада, която освен фитнес инструктор води и функционални тренировки и преподава айкидо, заедно с колегата си Петър Петрушев. Част от екипа е и Цани Георгиева, която води йога, pump, комбо и пилатес тренировките. Тя е толкова уважаван треньор, че водеше загрявките на Маратон Пловдив, който се състоя преди две седмици. Към тях се включва и Пепи Костадинова, която е зумба майсторът.

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Освен редовните инструктори, в Комплекс Сила се водят и азиатски бойни изкуства. Айкидото е само част от тях, но наистина впечатляващи са тренировките на Кендо клуб ловдив, които преподават иайдо и кендо – древни доджо бойни изкуства за самоусъвършенстване по пътя на меча.

А най-новата и интересна придобивка на комплекса е голф симулатор, който ще се пусне в употреба съвсем скоро.

Kompleks Sila

Kompleks SilaKompleks Sila

Да не забравяме и спортната зала, в която баскетболният ни отбор Бултекс Академик тренира и води първенствата си. Освен за баскетбол, тя е подходяща и за хандбал, волейбол, футзал (футбол върху паркет), бадминтон и други. Има и тенис игрище с инструктор за деца и възрастни. И двете игрища могат да се отдават под наем, а едно от интересните и визионерски решения на екипа е да създадат Адреналинни игри за бързина, сила, ловкост и смелост. Те са любима атракция на малчуганите, но доста от тях са за възрастни заради трудността им. За в бъдеще идеята е да се организират за Тийм билдинги, рождени дни и приятелски състезания.

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Когато в залата се провежда културно мероприятие, могат да се съберат до 3000 души, но седалките и зоните са подвижни, което позволява редуциране и лавиране относно капацитета и потока на посетители. През залата са минали концертите на Лили Иванова, Ахат и Джо Лин Търнър, ФСБ, спектакъл на Нешка Робева и други. Предстоят спектакъл на руският ансамбъл Александров, Hip-Hop Концерт, Нощ на ансамблите на 7-ми октомври, Концерт на Васко Василев 8-ми ноември  много други.

Един от най-важните за екипа елементи е детската лятна занималня, която организират за втори пореден път тази година. В момента текат записванията на деца, а идеята ѝ е те да се запознаят с колкото може повече спортни дисциплини, за да открият тази, която ги прави най-щастливи и да развият физическа култура. Това съчетават с часове по музика, английски език и приложни изкуства, всичко с цел да се забавляват и да не прекарват летните месеци у дома, пред компютрите. В непосредствена близост до занималнята е разположен и детския кът, в който децата се забавляват с аниматор, докато родителите им спортуват.

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Kompleks Sila

Така Комплекс Сила покрива всички нужди, отнасящи се до тялото и ума, семейното преживяване, здравето, разкрасяването и социално-културния живот. Спокойно можем да кажем, че това е една мултифункционална институция, която тепърва ще се развива и привлича гражданите и гостите на Пловдив, а ние с интерес ще следим това развитие.

  • Комплекс Сила

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Комплекс Сила – спортният център, създаден за цялото семейство
4.8 от общо 4 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!