КПП и мудното преминаване са въпрос на организация

0
44
КПП и мудното преминаване са въпрос на организация
Снимка: Chakarov.eu

КПП и мудното преминаване са въпрос на организация от администрацията. Проблемът, е че в България винаги се мисли на момента без концепция.

Мили приятели, не ми се искаше да коментирам действията на управляващите, нито Коронавирусът, нито Националния щаб в Бългалия или карантината. Това е работа на специалистите и лично спазвам тяхните препоръки и вярвам в думите им.

Това което мога да коментирам е изпълнението на тези мерки на регионално ниво, защото имам пряко наблюдение. Забелязвам, че в социалните мрежи се издига голямо негодувание от наложените КПП на всички входно-изходни артерии.

От една страна мерките по затваряне са закъснели, защото беше необходимо още при първия случай да се блокира град Габрово. Това разбира се е вече минало. Сега е време да не бъдем голословни и да действаме в текущата ситуация.

Защото е много лесно да покажем грешките на администрация, се наемаме да направим конкретни предложения, като започнем от КПП в Пловдив.

КПП в XXI век в Пловдив

ККП е ефикасен метод, но бавен и муден. Както винаги проблемът идва откъм главата, а не към откъм опашката. Неяснота по Заповедта на Министъра на здравеопазването доведе до хаос и в МВР. Направиха се промени в последния момент в 17 часа в петък. Срокът беше до 23.03.20 г., но отново вчера се получиха новости. Налага се хората да пишат на място, което води след себе си потоп.

В XXI век ни се налага да използваме хартия при наличието на електронни форми. В голяма част може да се работи в създаването на електронен портал, по области и общини, за въвеждането на декларациите в България. Колко по-лесно би било да влезе работодателя и да попълни необходимите данни. Да въведе номера на транспортното средство и лицето, което ще пътува с него. 

Проверката може да става от служител на МВР, благодарение на таблет от дистанция. При необходимост може да се добави в портала и отмятане на съответното лице, за деня колко пъти е преминал и от къде. Лесно и бързо.

Допълнително може да бъдат организирани различни коридори, по които трафика да се сортира. Практика може да се вземе от Гранична полиция, които спомагат за разделението на пристигащи и заминаващи по летищата. Важно е да изготви концепция за приоритет, кой от типа трафик да бъде на първо място.

За да завършим темата на КПП нека да помислим, а къде отиват тези бланки. Горят ли ги? Рециклират ли ги? Пазят ли се? Как се обработват личните данни? Сигурно няма да получим отговор, но важното е да задаваме правилните въпроси.

КПП и сортирането на трафика 

КПП е важна част от карантиния режим, който се наложи поради Извънредното положение. В горната част на текста засегнахме малка част от идеята, сега ще я развием. Сортирането по коридори не е нещо ново и най-ясно може да бъде забелязано на летищата по света. Всеки пристигащ или заминаващ пътник мина граничен контрол. Има различни коридори за различните граждани.

Същата методика можем да приложим в КПП на Пловдив. Да помислим първо върху приоритетното преминаване. Започваме с позиционирането. Трафика трябва да се разделя много по-рано от мястото за проверка на документи. Да се определят видовете посоки и възможни дестинации за пътуване. Да се сепарират видовете пътуване, по приоритетност. 

По този начин ще постигнем максимален синхрон на действие. При пътуване по здравословни причини, спешни автомобили, обслужващи банки, куриери и администрация ще преминават през определен коридор наречен “червен”. Преминаващите за работа ще бъдат отделени в друг коридор наречен “зелен”. От там лесно ще могат да се придвижат до работното място.

Последният коридор ще го наречем “жълт”. Той ще бъде за хора, които се прибират по населените места, пътуват по друга от горепосочените причини и не бързат. Това звучи сложно и объркващо, но е много лесно, защото използването на цветове ще помогне най-лесно.

Можем да се поставят подвижни светофарни уредби, които да показват цвета на коридора, който предстои. Ако има натоварване на един от коридорите, то веднага може да се посочи друга светлина, на светофара и така да се допълни. Лесно ще бъде и за гражданите, за да могат да реагират на момента. Да се присъединят към по-бързата лента и така да спестят време, както на себе си, така и на проверяващите.

Часови зони за пътуване през КПП

Друг възможен метод за прилагане на часовите зони при пътуване. Тук примерът е още по-лесен, защото вече има подобен алгоритъм за пазаруване на възрастните хора. Голямото струпване на автомобили би се получило в часовите зони преди работното време. Това лесно може да се договори с различните работодатели в България, да викат своите служители 30 мин. по-рано или по-късно. 

Друг възможен сценарий е изготвянето на зони за тежкотоварни и товарни превозни средства, които да преминават през КПП. Чрез тази възможност ще се намали сутрешното пренасищане от товарни автомобили и ще се даде възможност за по-бързо пропускане.

Най-лесно може да се изисква от хора, пътуващи обратно към населените места да пътуват около обедните часове, за да може да не затрупват пунктовете за проверка. Както и всички други възможни действия, с молба към хората да спазват регулацията в тази ситуация.

Заключение и момент за размисъл

В заключение на темата за КПП то мога да споделя, че трафикът, както търсещите машини има алгоритъм. Има моменти на засилване, и моменти на липса. Има диференциране по вид, време и начин на движение. Много можем да направим, за да подредим ситуацията. Благодарение на креативността, имаме много възможност, да бъдем отново пример за подражание в целия свят. Въпрос на желание е дали ще го направим и как. Въпрос на лична и политическа воля в България.

Извънредното положение и неговите законови измерения се опитват да вкарат ред в хаоса. Но без ясна визия и концепция, не можете да подредите разтурена къща със забрани да се разтурва. Трябва градивност и креативност. Необходима е силна ръка, която да показва, а не да сочи с пръст. Да бъде пример на единство, а не махленска говорилня. От това има нужда България от мисъл, а не забрани.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.