Гръцката прокуратура подхваща кражбата на ресторант „Елеа” в Пловдив

0
256577
Гръцката прокуратура подхваща кражбата на ресторант „Елеа” в Пловдив
Снимка: Facebook

Скандалът с кражбата на ресторант „Елеа” в Пловдив стигна до Гърция. С кражбата на собствеността и нарушаването на правата на основателя на веригата Йоанис Хадзигеоргиу ,вече се занимават полицията и прокуратурата в Солун, научи plovdivtown.com

До международния скандал се стигна, след като институциите в България дълго време тупкаха топката и не намериха решение.

Припомняме, че тематичният гръцки ресторант, който години наред бе любимо място на пловдивчани, в момента се управлява от никому неизвестния „инвеститор” Огнян Митков Божидаров. Така е според документите на фирма „Ресторант Елеа“ ЕООД /със старо име „Трафик Драйф“/, която оперира в заведението на бул. „Санкт Петербург“ 131 в Пловдив. Както вече ви разказахме в предишна публикация, зад нея всъщност стои организираната група, специализирана в „закупуването“ на бизнеси за жълти стотинки с натиск върху реалните собственици.

Историята за кражбата

Преди година и половина съдружникът в половин дузина пловдивски заведения Деан Найденов и собственикът на фирмата за търговия с алкохол и безалкохолни напитки „Примекс” Ангел Запрянов заедно със скритите си партньори Иван Петлешков и Александър Апостолов от „Трафик СОТ” сложиха ръка на ресторант „Елеа“. Взеха го с натиск, без да инвестират почти нищо в емблематичното заведение. Помогнаха им собствениците на комплекс „7 point” – фамилия Муравенови и общинския съветник Георги Колев. 

С няколко административни хватки по време на първия локдаун в пандемията от коронавирус Муравенови настояха, че дружеството „Домейн Трейдинг” дължи два наема за помещението и осем за лятната градина на „Елеа”. Хадзигеоргиу, който е съдружник във фирмата и основен двигател на проекта „Елеа”, твърди, че е имал уговорка със собствениците на имота за разсрочено плащане на наемите по време на пандемията.

Опонентите му обаче предявиха претенциите си по бързата процедура, като запорираха сметките и движимо имущество  на „Домейн Трейдинг” след първоначално решение на съда. По-късно фирмата обезпечи вземането с банкова гаранция и магистратите разпоредиха всички вещи, държани на отговорно пазене от ищците, да бъдат върнати на длъжника. Парадоксалното е, че за пазач на имуществото е посочен същият Огнян Митков, който е и управител на новата фирма, която оперира в ресторант „Елея”. 

Безпристрастни ли са слугите на Темида

Описът на вещите е направен от частен съдебен изпълнител Марияна Обретенова. Според Хадзигеоргиу през цялото време на спора Обретенова е заемала позиция в полза на другата страна в спора, като всячески се е опитвала да попречи на предаването на имуществото. Днес той не е сигурен в какво състояние са останалите вещи и дали не се използват неправомерно в срока на отговорното пазене. Чуди се, кой ще плати, увреденото имущество, защото се съмнява, че Огнян Митков има нещо, с което да отговори на евентуални бъдещи претенции. Миналата година два пъти Обретенова не успя да въведе в действие съдебното разпореждане, макар че от „Домейн Трейдинг” бяха осигурили транспорт и работници за пренасянето на вещите.

Документи

Случаят с кражбата влиза в порочен кръг от съдебни дела

На 10 март Хадзигеоргиу получава нова изненада. Чрез адвоката на „Домейн Трейдинг” той научава, че ЧСИ Мариана Обретенова абдикира от случая. Като съдебен изпълнител отказва да въведе в действие решението на съда. В уведомлението буквално пише „ОТКАЗВАМ  да насроча предаване и освобождаване на движими вещи на длъжника „Домейн Трейдинг” по изп. Д. №20207580400329”. 

Мотивът и е, че претенцията на ищците срещу   „Домейн Трейдинг” е оставена без разглеждане от съда, а производството е прекратено като недопустимо. С разпореждането си Обретенова уведомява Огнян Митков че „следва да окаже съдействие на длъжника при предаване на вещите”. На практика съдебният изпълнител праща ощетената страна да се оправя сама с онези, които владеят вещите ѝ. Случаят най-вероятно ще влезе в порочен кръг от нови съдебни дела, докато накрая няма да има за какво да се спори, защото всички вещи ще са похабени.

Няма такава държава

„В България няма държава и закони. Дори съдът да се произнесе в твоя полза, тук нямаш гаранция, че ще защитиш правата си и имуществото си. Значи, когато някой предявява недоказана претенция към теб, имуществото ти се запорира и ЧСИ прави опис. Когато съдът се произнесе, че претенцията е била неправомерна, този, който е направил описа и на практика ти е запорирал имуществото, не желае да изпълни задължението си и да ти върне отнетото. Това е пълен абсурд”, коментира Йоанис Хадзигеоргиу.

Затова той е поискал съдействие по случая от властите в Гърция и група депутати в Европейския парламент. Хадзигеоргиу вярва, че в България най-после ще има промяна и в страната най-после ще властват разписаните закони, а не тези на улицата и мутрите, където силните безнаказано изяждат слабите.  

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 42

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.