Мечтали ли сте си някога да се превърнете в един от любимите си фентъзи герои? Сигурна съм, че сте! Да избягате от този, често еднообразен, свят и да попаднете в реалността на една от онези книги, които четете с трепет. Да яздите дракони, да забърквате отвари, да се биете редом до Хари Потър, или да държите крайпътна кръчма, в която тайно се договаряте с наемници. Тери Пратчет, Дж. Р. Р. Толкин, Джордж Р. Р. Мартин, Робин Хоб, Нийл Геймън, Стивън Бруст, Брандън Сандерсън… това са само част от създателите на тези приказни светове, в които искаме да се потопим. Където магията е възможна, където най-силният, най-умният или най-хитрият оцеляват, където невъзможното се превръща във възможно.

Разбира се, това е само един блян на любителите на жанра, но какво ако ви кажа, че дори и в нашата реалност можем да се докоснем поне бегло до този блян? Някои хора го правят като сами пишат истории в RPG игрите. Други предпочитат джойстика. Но има и трети, които излизат извън границите на технологиите и превръщат своите любими книги, филми, приказки, в действителност. Ето това е ЛАРП-ът – ролева игра на живо с реални размери, с реални хора, въплътяващи се в реални герои, т.е. нереални. Рицар, асасин (наемен убиец), магьосник, владеещ елементите, вещер, елф, шейпшифтър, орк, жрец. Можеш да си всичко, което пожелаеш, че и повече.

Kralstvoto na sedemte hulma

Kralstvoto na sedemte hulma

А най-голямата ЛАРП група в България е именно пловдивска. Момчетата и момичетата, участващи в нея, почитат историята и географските характеристики на града ни, заради което и избират името „Кралството на седемте хълма“. Тепетата пребивават не само в името, но и в герба на клуба, който ги отличава където и да отидат. Клубът е създаден официално през 2008 година, а към днешна дата има близо 50 члена с разнообразни занимания, възраст и интереси, но обща любов към нестандартното хоби.

В своята основа ЛАРП-ът се различава от Историческите възстановки, търсещи пълна автентичност на епохата, която представят. Възстановките са насочени повече към образоването на народа, лекции, уъркшопове и уроци, докато най-важното в ЛАРП-а е въображението и удоволствието, което изпитваш когато участваш в тренировъчен лагер, турнир или приятелска среща. Най-често тези срещи се организират в планината, на широка поляна, където се издигат крепостни стени, старовремски кръчми, лагери и лазарети. В страната съществуват разнообразни клубове с различни структури, размери и разбирания за играта. Те посещават ЛАРП игри заедно, създават съюзи, започват конфликти и пишат истории с действията си, които в последствие обвързват в един общ сюжет.

Kralstvoto na sedemte hulma

Kralstvoto na sedemte hulma

По време на битки се съблюдава безопасността на участниците. Ударите в главата и слабините са забранени, а система от правила регулира кога настъпва „смърт“. Оръжията си, членовете на „Кралството на седемте хълма“ изработват сами от PVC, фибростъкло, бамбук, полипропилен и други. Те са изолирани и безвредни. Работи се в собствена ковачница, където всеки може да помогне, а който не може да кове, може да се включи в изработката на други костюми и реквизити. Аксесоари, макар и не задължителни, допълват визията и цялостното изживяване. Кесии, наметала, маски и други изграждат реалистични и богати персонажи. От там нататък всичко е въпрос на въображение.

Всъщност, трябва да отбележим, че макар фентъзи стилът да е най-разпространен, се правят ЛАРП-ове и на други тематики – каубойски, фантастика, тематични за някои определени книги, зомби апокалипсис и много други. Важното е желание и старание, нищо друго.

Kralstvoto na sedemte hulma

„Кралството на седемте хълма“ не е субсидирано нито от държавата, нито от общината. Всеки дава средства от себе си, за да превърне хобито си в страст, но членовете са готови на тези жертви, защото както сами ни обясниха, чрез ролевите игри изпразват ума си от напрежение. Да не говорим, че този тип занимание изгражда и характер, защото учи участниците на бойни техники, строеж, работа с дърво, дисциплина. И не на последно място – досег с природата, който е и един от най-хубавите моменти. Не само, че се превръщаш в герой, или злодей, но и си с приятели, сред дърветата, на палатки, с музика и песни. Важно е да се отбележи, че за построяването на лагерните зони не се секат дървета, а се използват само вече паднали такива. Случвало се е да се носят греди и от Пловдив, а почти винаги беседките и пейките се оставят за ползване на кореняците.

Kralstvoto na sedemte hulma

„Кралството на Седемте хълма“ провежда редовни тренировки всяка неделя. По-заетите посещават само „важните“ тренировки в последната неделя на всеки месец.  Следващата игра, която ще бъде посетена от клуба, е в началото на месец август. Тя е част от серията “The Fog”, международно събитие с над 200 участници, което ежегодно се провежда в България.

Всеки, който иска да стане част от това нетипично приключение, може да се свърже с клуба на facebook страницата им: https://www.facebook.com/TheSevenHills/

  • Plovdiv Town- град Пловдив

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

„Кралството на седемте хълма“ – ЛАРП клубът, който превръща фантазията в реалност
4.6 от общо 5 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!