Мечтали ли сте си някога да се превърнете в един от любимите си фентъзи герои? Сигурна съм, че сте! Да избягате от този, често еднообразен, свят и да попаднете в реалността на една от онези книги, които четете с трепет. Да яздите дракони, да забърквате отвари, да се биете редом до Хари Потър, или да държите крайпътна кръчма, в която тайно се договаряте с наемници. Тери Пратчет, Дж. Р. Р. Толкин, Джордж Р. Р. Мартин, Робин Хоб, Нийл Геймън, Стивън Бруст, Брандън Сандерсън… това са само част от създателите на тези приказни светове, в които искаме да се потопим. Където магията е възможна, където най-силният, най-умният или най-хитрият оцеляват, където невъзможното се превръща във възможно.

Разбира се, това е само един блян на любителите на жанра, но какво ако ви кажа, че дори и в нашата реалност можем да се докоснем поне бегло до този блян? Някои хора го правят като сами пишат истории в RPG игрите. Други предпочитат джойстика. Но има и трети, които излизат извън границите на технологиите и превръщат своите любими книги, филми, приказки, в действителност. Ето това е ЛАРП-ът – ролева игра на живо с реални размери, с реални хора, въплътяващи се в реални герои, т.е. нереални. Рицар, асасин (наемен убиец), магьосник, владеещ елементите, вещер, елф, шейпшифтър, орк, жрец. Можеш да си всичко, което пожелаеш, че и повече.

Kralstvoto na sedemte hulma

Kralstvoto na sedemte hulma

А най-голямата ЛАРП група в България е именно пловдивска. Момчетата и момичетата, участващи в нея, почитат историята и географските характеристики на града ни, заради което и избират името „Кралството на седемте хълма“. Тепетата пребивават не само в името, но и в герба на клуба, който ги отличава където и да отидат. Клубът е създаден официално през 2008 година, а към днешна дата има близо 50 члена с разнообразни занимания, възраст и интереси, но обща любов към нестандартното хоби.

В своята основа ЛАРП-ът се различава от Историческите възстановки, търсещи пълна автентичност на епохата, която представят. Възстановките са насочени повече към образоването на народа, лекции, уъркшопове и уроци, докато най-важното в ЛАРП-а е въображението и удоволствието, което изпитваш когато участваш в тренировъчен лагер, турнир или приятелска среща. Най-често тези срещи се организират в планината, на широка поляна, където се издигат крепостни стени, старовремски кръчми, лагери и лазарети. В страната съществуват разнообразни клубове с различни структури, размери и разбирания за играта. Те посещават ЛАРП игри заедно, създават съюзи, започват конфликти и пишат истории с действията си, които в последствие обвързват в един общ сюжет.

Kralstvoto na sedemte hulma

Kralstvoto na sedemte hulma

По време на битки се съблюдава безопасността на участниците. Ударите в главата и слабините са забранени, а система от правила регулира кога настъпва „смърт“. Оръжията си, членовете на „Кралството на седемте хълма“ изработват сами от PVC, фибростъкло, бамбук, полипропилен и други. Те са изолирани и безвредни. Работи се в собствена ковачница, където всеки може да помогне, а който не може да кове, може да се включи в изработката на други костюми и реквизити. Аксесоари, макар и не задължителни, допълват визията и цялостното изживяване. Кесии, наметала, маски и други изграждат реалистични и богати персонажи. От там нататък всичко е въпрос на въображение.

Всъщност, трябва да отбележим, че макар фентъзи стилът да е най-разпространен, се правят ЛАРП-ове и на други тематики – каубойски, фантастика, тематични за някои определени книги, зомби апокалипсис и много други. Важното е желание и старание, нищо друго.

Kralstvoto na sedemte hulma

„Кралството на седемте хълма“ не е субсидирано нито от държавата, нито от общината. Всеки дава средства от себе си, за да превърне хобито си в страст, но членовете са готови на тези жертви, защото както сами ни обясниха, чрез ролевите игри изпразват ума си от напрежение. Да не говорим, че този тип занимание изгражда и характер, защото учи участниците на бойни техники, строеж, работа с дърво, дисциплина. И не на последно място – досег с природата, който е и един от най-хубавите моменти. Не само, че се превръщаш в герой, или злодей, но и си с приятели, сред дърветата, на палатки, с музика и песни. Важно е да се отбележи, че за построяването на лагерните зони не се секат дървета, а се използват само вече паднали такива. Случвало се е да се носят греди и от Пловдив, а почти винаги беседките и пейките се оставят за ползване на кореняците.

Kralstvoto na sedemte hulma

„Кралството на Седемте хълма“ провежда редовни тренировки всяка неделя. По-заетите посещават само „важните“ тренировки в последната неделя на всеки месец.  Следващата игра, която ще бъде посетена от клуба, е в началото на месец август. Тя е част от серията “The Fog”, международно събитие с над 200 участници, което ежегодно се провежда в България.

Всеки, който иска да стане част от това нетипично приключение, може да се свърже с клуба на facebook страницата им: https://www.facebook.com/TheSevenHills/

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.