Краси Гешева за модния бизнес в България и конкурсите за красота

„За да се реши проблемът в модната индустрия, трябва да се забранят всякакви пошли и посредствени конкурси, в които се промотира само голота и да останат единствено регламентираните „Мис България“ и предварително проведените регионални от веригата, като държавата ни помага и следи за честния избор на победителките” споделя младата манекенка и организатор

0
432
Krasi Gesheva Краси Гешева

Модният бранш се разпростира в широк спектър и обхваща не само продуктите, които наричаме козметични и дизайнерски, но най-вече професията манекен и модел, които в България, за разлика от чужбина, се възприемат по-различно. Често свързваме конкурсите за красота със задкулисни спонсорства, предварителни уговорки и нагласени резултати, което пък ни носи лоша слава.

Точно на тези теми ще си поговорим с успешния модел и носителка на няколко титли  от престижни конкурси Краси Гешева. Тя е родом от Велинград, но от години живее в Пловдив, а детската ѝ мечтата е била да стане актриса. Затова, като тийнейджър посещава групи и курсове по актьорско майсторство и учи джаз балет, където хореограф е бил Ники Серафимов. Именно той я кани да се яви на първия си конкурс през 2011 г. „Мис Пловдив“ и Краси приема. За нейна голяма изненада, завършва втора, а от агенцията, организирала конкурса, ѝ предлагат обучение и работни проекти. За 19-годишната Гешева това е един добър допълнителен доход и помощ и така започва нейната подиумна кариера.

Следват „Мис Абитуриентски бал“, който печели, „Мис Мерилин“ 2011-та и „Мис България“ 2012-та година.

„Никога преди това не съм имала амбиции да бъда професионален модел, но винаги  съм била амбициозна, конкурсите бяха предизвикателство за мен и сцена за изява, а аз обичам сцената. „Мис Мерилин“ беше един от най-бляскавите конкурси, на които съм присъствала. Разполагаше с висок бюджет, присъстваха най-големите национални звезди, журито беше съставено само от професионалисти, а водещи бяха Гала и Ники Кънчев. Бях много щастлива, когато спечелих. Тогавашното издание на „Мис България“ също беше за похвала. Бе измислено под формата на реалити формат и два месеца снимаха цялата подготовка за финала. За мен беше много обогатяващо, защото освен типичните дейности, свързани с красота и поддръжка на тялото, ни направиха преки участници в благотворителни каузи. Посетихме приют за кучета, където се грижехме за тях, СОС „Детски селища“, както и комуна за наркозависими.“

Krasi Gesheva

На „Мис България“ Краси печели титлата Най-добър модел за 2012-та, който ѝ давал право да представлява страната ни на Международен конкурс за модели. Разбира се, съдбата  винаги се намесва в най-подходящото време, за да ни изпита и точно в този период на нея ѝ се отваря бизнес възможност, обвързана с много себеотдаване, солидно инвестиране и труд и тя решава да поеме по този път, осъзнавайки, че модата е до време. В последствие, поради независещи от нея обстоятелства, този проект пропада и тя се завръща към модата, но не толкова активно, а като хоби, което ѝ носи удоволствие. Записва „Психология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, в която ще се дипломира тази година, а от два месеца е и Координатор на младежката секция на Дружеството на психолозите в Република България, като отговаря за връзката между всички студенти в България, обучаващи се в специалността.

„Психологията е една нова наука, която аз много обичам и в която искам да се развивам, защото помага и лекува хората. Тялото и душата са взаимосвързани. Бихме могли да си спестим много от физическите проблеми, ако се грижим добре за душата си. Аз самата преминах през тежка депресия и сега искам с опита си и вече като специалист да помагам на хора и да добавям стойност в живота им.

Като психолог Краси Гешева стартира лидерска академия за жени, кръстена „Академия за млади дами“, която ще включва две възрастови групи – от 14 до 18-годишни и от 18 до 25-годишни. Чрез семинари и work-shop-ове на различни психологични тематики като изграждане на лидерски качества, обучения за работа в екип, комуникативни умения, ораторско майсторство, умения за боравене с лични финанси, взаимоотношения между половете и други, академията ще развива потенциала, качествата и самоувереността на жените. Зад проекта стои Дружеството на психолозите в Република България, а като гост лектори ще бъдат поканени успешни жени в кариерно и лично отношение. Проектът започва в Пловдив, но ако всичко върви добре, ще се разпростре и извън пределите на града.

Но да се върнем на модния бранш. Миналия август Краси за първи път организира конкурса „Мис Велинград“ първо, за да покаже красотата на съгражданките си и да им даде път за развитие и второ, за да събуди емоциите и живота на този прекрасен курорт, който повече туристи трябва да забелязват, не само като дестинация за отдих, но и като място за култура и забавление.

Krasi Gesheva - Краси Гешева

„Като част от журито в кандидатките търся не просто визия, а и качествена личност. Разбира се, визията е важна, но ако момичето е повърхностно, ако няма амбиция да се развива, ако е твърде стеснителна, или пък високомерна и егоцентрична, ако няма добро сърце и не използва мозъка си, то тя няма място при нас. Търсим момиче с достойнство, ценностна система и добър характер. На нас ни трябва модел за подражание, защото тя ще представя после града пред цялата страна, а защо не и пред света.“

Но истината е, че в модния бранш цари един огромен проблемл и той е на какво се подлагат не малка част от жените и как се приемат манекенките от обществото.

„За съжаление отношението на част от обществото към манекенките и миските не е добро, но има и защо. А причината е графата „плеймейт“, и плеймейт подобни, която, според мен, трябва да бъде забранена със закон. Този тип „миски“ са тези, които носят лош имидж на всички ни. Нещо толкова важно и значимо за света като красотата и престижния и културен начин, по който да се презентира, се превърна в нещо пошло, опорочено и без стойност. Често се чудя какво реално работят тези жени? Модели ли са? Манекенки ли са? Те просто се събличат, карат скъпи коли, ходят по екзотични почивки, купуват си маркови дрешки и се хранят в най-скъпите ресторанти. Не това е целта на една „мис“. Целта ѝ е да дава добър пример, а за жалост медиите дават поле за изява на жени, които показват опорочения и недостоен начин да си успешен в България. За още по-голяма жалост, много млади момичета искат да тръгнат по техния път.

Когато миналата година започнах организацията на „Мис Велинград“ много от родителите не искаха да пуснат дъщерите си да се явят точно заради притеснения, че ще се превърнат в нечия държанка. Това е голям проблем и той трябва да се реши. А, за да се реши, трябва да се забранят всякакви пошли конкурси, в които се промотира само външния вид, и то изкуствения такъв, и да останат единствено регламентираните „Мис България“ и предварително организираните регионални конкурси. Всичко останало, измислено само, за да се вземат някакви пари, трябва да спре да съществува. Пак казвам – пример за подражание трябва да са момичета и жени, които вдъхновяват останалите с визията, държанието, уменията, качествата и целите си, а не пошлостта и простотията. Апела ми към младите момичета е да подбират внимателно местата, на които участват, ако имат желание да се занимават с мода. Да не се отказват, но да се обръщат към хората, които работим в тази сфера професионално и на ниво.”

Сигурно е, че в родната модна индустрия присъстват проблеми, които няма как да не забележим. Сигурно е, че те трябва да се решат първо от самите нас, за да имаме претенции да показваме красивите си жени и в международен план. Дали тези проблеми ще бъдат решени или не, зависи от представителите на бранша, от професионалистите, които се стремят да поддържат добрия ни имидж, а и не на последно място от медиите. От това какво котират и представят на широката публика. Но също така е сигурно, че има хора, които виждат надежда в модния бизнес. Виждат чистата красота в него и са готови да се борят, за да го трансформират в достоен за световния подиум, защото модата в България може да се превърне и в нещо, което не е само до време, а в истинско призвание за цял живот.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.