Куче? Вземете, за да удължите живота си!

Повечето кучешки стопани се обединяват около това, че главната причина е чистата и неподправена радост и любов, които те ни носят

0
374
Снимка: Facebook

Проучване сред 3.4 милиона шведи сочи, че стопаните на куче страдат значително по-малко от сърдечно-съдови заболявания..

Екипът учени е анализирал националните регистри на хора между 40 и 80 години и ги е сравнил с такива на стопани с куче..

Проучването разкрива, че хората, които живеят с куче имат много по-малко рискове за сърдечни заболявания, особено тези, които гледат ловджийски породи

Снимка: Facebook

Макар гледането на куче да помага на физическата активност, учените сочат, че традиционно активните хора по-често избират да си вземат домашен любимец. Занижаването на риска от сърдечно-съдови заболявания идва и от подобрените социални контакти, а води и до цялостна промяна в бактериалния микробиом.

Микробиомът е съвкупност от микроскопични видове, които живеят в стомаха. Счита се, че едно куче може да промени микробиома на стопанина си, тъй като променя мръсотията в домашни условия и го излага на бактерии, до които в противен случай не

би имал достъп. Учените смятат, че едно кучет има особено защитен ефект за тези, които живеят сами.

“Резултатите показват, че необвързаните стопани на куче имат 33% по-нисък риск от ранна смърт и 11% по-нисък риск от сърдечен удар, сравнено с тези, които нямат домашен любимец.” казва един от водещите автори на проучването, Мвения Мубанга от Uppsala University, Швеция. В подкрепа на това, предишни проучвания сочат, че хората, които живеят сами, са изложени на по-голям риск от смърт, породена от сърдечно-съдови проблеми.

За проучването си, публикувано в Scientific Reports, екипът е анализирал информация от 2001 до 2012. Всяко посещение в болниците в Швеция се записва в националните бази данни, а задължителните регистрации за кучета са въведени през 2001.

Кучешките породи, които поначало се отглеждали за лов, като териери, ретривъри и хрътки са свързвани с най-ниските нива на риск за сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: Facebook

Д-р Майк Наптън от British Heart Foundation казва, че “”Притежаването на куче все по-убедително е свързвано с намалена смъртност и риск от сърдечни проблеми. Предишни проучвания също загатваха за това, но никое от тях с такава сигурност като това, най-вече заради размера проучваната извадка”

Има толкова много ползи един човек да си вземе куче и вече можем да броим и подобреното здраве за една от тях. Макар че повечето кучешки стопани се обединяват около това, че главната причина е чистата и неподправена радост и любов, които те ни носят. Независимо дали имате куче или не – активният начин на живот е важен начин да подобрите сърдечното си здраве.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.