Къртис M. Кауърд е управляващ съдружник и главен изпълнителен директор на Arceland Development. До този момент компанията е привлякла инвестиции в размер на над 250 млн. евро в проекти за развитие на недвижими имоти в България. Работи за привличане на чужди инвестиции в България от 1994 г., когато привлича “Entergy Corporation”, за да започне обновяването на ТЕЦ “Марица Изток III” на стойност 500 млн. щатски долара. Понастоящем живее в София, а Arceland Development са компанията, която разработва реновирания и напълно преобразен мол PLOVDIV PLAZA, намиращ се точно до Метро в началото на квартал Тракия. От година се говори за новия мол и иновациите, които ще предлага.

Срещнахме се г-н Къртис Кауърд броени дни преди голямото откриване, което ще се състои на 22 ноември. А какво ще се случи там и още много подробности за търговския център и успешния бизнес, може да прочетете в интервюто.

-Г-н Кауърд, какво точно в България и в частност Пловдив привлича един чуждестранен инвеститор?

България е необикновено позитивна среда. Истината е, че не е оценявана така, както заслужава. В Arceland Group виждаме, че се развива в правилна посока. Намира се в Европейския съюз, разполага със стабилна валута. След 1997-а България успя да осъществи едно най-добрите развития спрямо други държави. Тя тепърва навлиза в силните си години. Жена ми е българка и когато си говорим на тази тема, ме гледа с изумление. Но аз приемам държавата като растяща трева. В началото не виждаш нищо, но след време осъзнаваш колко е пораснала. Заплатите са пораснали с 6%, инфлацията е под 3%, което е златна мина.

Другото, което ни прави силно впечатление е, че България сама е заслужила възможностите, които тепърва предстоят да се случат. Много други държави не могат да се похвалят със същото, включително моята собствена. Има просперитет. Да, никой няма да забогатее за една нощ, но се наблюдава стабилен ръст.

В контекста на всичко описано, Пловдив е дори още по-хубава перспектива, защото съдържа най-добрата комбинация между инфраструктура, локация, образование и култура. Индустрията и IT браншът се развиват. Много интернационални фирми започнаха да отварят клонове тук, да инвестират. Компаниите се надпреварват една с друга за най-квалифицираните кадри. Атмосферата на града е много вдъхновяваща.

-Икономиката на града расте през последните години, но този прираст, до голяма степен, е резултат от титлата Европейска столица на културата. Смятате ли, че след като 2019-а си отиде, туризмът и икономиката в Пловдив ще се задържат на същото ниво?

Титлата Европейска столица на културата е нещо, с което градът трябва да се гордее и за идните поколения. Все пак Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Това постижение ще стимулира туризма по време на годината, но повярвайте ми – не това ни е привлякло да инвестираме в Пловдив. И да, смятам, че заплатите ще продължат да растат поне през следващото десетилетие, икономиката също.

-С какъв бюджет започнахте реконструкцията на търговския център и остана ли той същият по време на процеса?

Започнахме с голям бюджет. Не мога да ви кажа точната сума, но отговори на нашите очаквания. Дори успяхме да спестим около 5% от него.

-Един бизнес винаги е труден, особено когато включва голям екип. Каква е вашата тайна за развитието на едно успешно предприятие?

Има няколко общоприети и безотказни елемента за успешен бизнес – ясна концепция, добре обучен и мотивиран екип и висок капитал. Но от моя опит, моите лични елемента са комуникация, комуникация и комуникация. Ако екипът не разбира каква е целта ти, ако тя не е представена по правилния начин на обществото или ти самият не се представяш правилно, то тогава няма да успееш.

-Съдбата на предишния мол не беше много цветуща. Как ще избегнете същата участ?

За успеха на един търговски център локацията е от първостепенно значение, а локацията на PLOVDIV PLAZA е перфектна. Районът се развива демографски, обхваща източната част на града, има голямо количество живущи и голям поток от преминаващи хора. Не обичам да критикувам другите, но ключът за успеха е да предложиш добър продукт на клиентите, който да ги привлича. Разликата между мол PLOVDIV PLAZA и предишния е миксът от наематели, които ще предложим. Подготвили сме впечатляващ набор от марки, които досега отсъстваха като ZARA и ИКЕА. Няма да имаме конкуренция в това отношение. И мога да заявя, че магазинът на ZARA е един от най-красивите, които съм виждал от Ню Йорк до Шанхай. Да, нямаме кино, което за много хора е странно, но кино салоните постепенно залязват. Хората мигрират към интернет, където има по-голям избор и удобства. Вече може да гледаш каквото и където искаш. Това, което предлагаме като алтернатива, е напълно постоянно безплатно забавление на LED екрана с full HD качество.

PLOVDIV PLAZA
Визуализация на бъдещия интериор на мола

-Сградата ще запази ли предишните си параметри или е разширена?

Не променяме нищо по параметрите, само по външната фасада и вътрешния интериор. Сградата лежи върху 37 000 кв. м. с три надземни паркоетажа и 50 външни паркоместа. Променено е вътрешното разположение на магазините.

-Разкажете ни малко повече за марките, които ще се помещават в Мол PLOVDIV PLAZA?

Ще предлагаме само висококачествени марки като ZARA, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear, ССС Shoes&Bags, MIIO, LC Waikiki и H&M. Тук ще е и първата в региона ИКЕА. Интересен магазин ще е International Celebrity Brands (ICB), който ще събере 27 интернационални марки на известни личности като Дженифър Лопез, Джесика Симпсън, Кристина Агилера и други. В мол Plovdiv Plaza ще отвори и книжарница Orange, детски кът на Тон Бонбон, ъгъл на Ciela, Starbucks, кът за храна. Това са само част от първоначалните брандове, но с времето ще се допълват нови. Ще отворим със заетост от почти 70%, до март ще се качим до 85%, а до следващия септември сградата ще е заета в пълния си капацитет. Така че всеки път, когато човек се върнете в търговския център, ще има нещо ново.

-Какви други забавления ще предоставите на жителите на града и гостите му?

Както казахме, нямаме кино салон, но предлагаме алтернатива – безплатен LED екран, на който ще се излъчват различни 3D илюзии и анимации, разработени от много талантлив български екип IT специалисти. Екранът е висок 16 метра и площта му е 172 кв. м. Друг такъв екран в България, дори в Източна Европа, няма. На него ще се излъчват и шоу програми, спортни събития, защо не Световното по футбол, например, всякакви важни и интересни за хората събития. Това безплатно забавление ще замести традиционната емоция от киното. Тази емоция ще е нова, необичайна и ще е отличаваща брънка за нашия мол.

Освен това се запазва най-високата стена за катерене в България, плюс още шест различни по височина стени. Ще има и други атрактивни съоръжения за спорт и забавление на младите хора.

-Споменавал сте, че в мол Plovdiv Plaza ще се провеждат и културни мероприятия, концерти, представления. Обяснете ни тази идея. Ще има изградена сцена ли?

Планираме постоянно да има културни мероприятия, още от откриването, което ние наричаме „Началото“. През декември почти всички дни са заети с коледни събития. Отворени сме за всякакви идеи – детски представления, stand up комедия, концерти, перформанси, изложби.

Постоянна сцена няма да има. За всяко различно шоу ще се слага сцена, подходяща за изпълнението. Може да се прави връзка и с LED екрана и да се предава на него. Искаме търговският център да има характер, да се усеща енергия и атмосфера.

-С каква програма ще откриете търговския център на 22 ноември?

Ще поставим началото в 11:30 часа с прекрасен концерт на Биг Бенд Пловдив и скечовете на комедиантите от „Аламинут“ – Робин Кафалиев, Атанас Бончев-Наката и Таня Кожухарова. Денят ще продължи с концерт на Поли Генова, с водещи Александра Раева и Мария Силвестър.

– Какво изживяване искате да представлява престоя на всеки клиент в мол PLOVDIV PLAZA?

Поставили сме си две цели – да се превърнем във водещия търговски център в града и да предоставяме забавление. Искаме всички в мола да си прекарат времето си добре и да си тръгнат с усмивка.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.