На интересна, любопитна, креативна и позитивна медицинска практика попаднахме. Клип в социалните мрежи показва как в отделението по Хемодиализа в американска болница персоналът заразява с добро настроение пациентите, чрез танц. Този метод не само повдига духът им, но и здравето им, защото както се казва “Здрав дух, здраво тяло”.

Както се вижда на клипа, танцът започва от една от служителките, която след няколко секунди докосва първия пациент. Емоцията се предава от него на сестрата, от нея на следващия, той на следващия и така нататък, образувайки верижна реакция от позитивизъм.
Свързахме се с Невена Петкова – сестра в болницата в Луковит, за да изкаже професионалното си мнение за нестандартния начин на лечение.

“Всички средства за повдигане на духа на пациента са в полза за неговото здраве. Много болести водят началото си от стрес. При него жлезите ни с вътрешна секреция увеличават отделянето на хормони, които оказват влияние на пулса, дейността на сърцето, проблеми с обмяната на веществата, нарушен сън. Затова психическият покой се оказва ключов за лечението. Тогава вътрешните органи работят в “тих” режим и поради тази причина едно такова позитивно и развлекателно ежедневие на пациента може да има само позитиви. Дали с музика, дали с четене на поезия, дали с разговори със специалист.

За жалост, в България подобна практика трудно би намерила място. Нашите болни са повече негативни, не гледат позитивно на ситуациите. Самата медицинска среда също е трудно достъпна. Среда, в която липсват консумативи и средства. Среда, управлявана от т.н. Каса. Диализните ни центрове на са много на брой и всички са в държавни болници. За да станат подобни методи ежедневие у нас, трябва да се промени манталитетът на народа.”, споделя тя.

Всъщност, много научни проучвания доказват, че чрез хубави изживявания в човешкия организъм се отключват хормоните, които ни носят щастие – ендорфин, серотонин, допамин и окситоцин. И ако музиката и танцът помагат на болните, то ние приветстваме идеята с две ръце.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.