Етапи-Живот

Лили Сотирова е от онези творчески личности, на които, ако ги познавате, малко им завиждате за лекотата, с която творят и за необятните начини, по които показват своя талант. Тя е дъщеря на известната певица Диана Дафова, а изкуството присъства в нейния живот от най-ранна възраст. И въпреки, че не е последвала пряко пътя на майка си, тя също се занимава с изкуство и то под много форми. Освен, че рисува се занимава с моден дизайн и пише стихове.

-Здавейте, Лили Сотирова. Разговаряме с Вас няколко дни след откриването на изложбата Ви „Етапи-живот” в Пловдиски културен институт. Разкажете ни повече за нея.

Нарекох изложбата така, защото в нея са включени картини, които съм правила в различни етапи от моя живот. Това е седмата ми самостоятелна изложба. Тя представя житейските етапи и пътищата, през които всеки един от нас преминава, но преживява по различен начин. Общото е, че всички сме част от този процес.

Кога разбрахте, че рисуването е вашия начин за изразяване?

Израстнала съм в музикално семейство, майка ми е известната певица Диана Дафова. Аз също поех по пътя на изкуството, но не в музиката, а в художественото изкуство. Рисувам от дете, завърших живопис в Художествената гимназия „Илия Петров” в София. Занимавам се също с моден дизайн и пиша стихове. Надявам се един ден да съчетая всички изкуства в едно.

Етапи-Живот

Как бихте описала стила си?

Бих описала стила си като абстрактен. Наблягам на усещанията, които се предават върху платното, а не чак толкова върху образите.

Кое най-често Ви вдъхновява и кара да творите?

Понякога се вдъхновявам от картините на известни художници, друг път от общуването ми с хората. То ме кара да размишлявам по определени теми, които след това намират място в картините ми и в текстовете, които пиша. Стиховете, които създавам до голяма степен са свързани със живопистта.

Кое е по-важно за Вас като художник, процеса на рисуване или начина, по който публиката възприема картините ви?

Процесът на рисуване винаги е водещ. Чувството, което изпитва един художник докато рисува е много важно. Аз също в миналото съм си мислила „Как ще бъде възприета дадена картина от обществото”, но ние рисуваме това, което чувстваме. В крайна сметка всеки намера нещо за себе си, което е само негово и се различава от това, което другите са видяли. Смятам, че творецът трябва да има свободата да твори, без да се съобразява с общественото мнение.

Етапи-Живот

Казвате, че всеки творец трябва да има свободата да твори, но тази свобода не се ли ограничава, когато стане въпрос за финанси? Способен ли е един художник да не се съобразява с тенденциите и въпреки това да се издържа от изкуството си?

Да, много е трудно в днешно време човек да се издържа, ако разчита изцяло на изкуството, което създава. Смятам, че ако един творец следва сляпо тенденциите и ограничава личната си свобода той може да изгуби себе си. Креативността може да бъде изразена и в други сфери. Понякога ни се налага да се занимаваме с неща, които не са свързани пряко с изкуството, но е за предпочитане пред това творците да се отказват от същността си.

Винаги, когато има надежда и когато имаме какво да изразим чрез своите картини, музика, поезия, театър или какъвто и да е вид изкуство то рано или късно достига до душите на хората.  Ако не се отказваме, колкото и да е трудно, един ден ще имаме и финансово удовлетворение от изкуството си.

Изложбата „Етапи-живот” е поместена в  Пловдивски културен институт. Тя е открита за посетители до 19 октомври, когато ще има и официална церемония по закриването ѝ. На церемонията Лили Сотирова ще представи и първата си стихосбирка „ Съзерцания в безкрая”.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.