Alosha

Започваме с едно припомняне, че на 8-ми август (сряда) на площадката над централната алея на Бунарджика, ще се проведе публично обсъждане за предстоящите ремонтни и облагородяващи дейности на хълма, за да може да възвърне предишния си блясък. Онзи, заради който е бил притегателна сила и любима дестинация на кореняци за приятно прекаран ден.

Много се изписа по темата, вземаха се интервюта, направиха се препратки към миналото, водеха се статистики, но, може би, най-важният елемент от целия проект са хората. Именно те са истинските собственици на тепетата, именно заради тях се правят реставрациите и е необходимо да се чуе тяхното мнение.

Нашето социално проучване, съвместно с администрацията на кметството на район “Централен”, ни насочи и ни показа кои са най-основните проблеми за пловдивчани, свързани с Хълма на освободителите.

За живущите около тепето проблем от първа необходимост, който трябва да бъде решен, е липсата на тоалетни. Много възрастни хора се оплакаха, че на цялото тепе няма нито една действаща тоалетна (като изключим тези в Летния театър, който не е отворен постоянно, освен за събитие) и мнозина са принудени да експериментират.
Друг проблем, който се открои при разговорите ми с гражданите, е сигурността. Оказа се, че повечето, особено жените, се страхуват да се разхождат из Бунарджика по тъмно. Желанието за засилване на сигурността и патрулираща охрана присъстваше при почти всеки и определено се оформя като главна тема на разговор в Общественото обсъждане, в сряда. Това включва и ново осветление, поставяне на камери и спиране на достъпа на автомобили по алеите и пътечките.

Третият фактор бе чистотата и озеленяването. Според посетителите на парк Бунарджика и живущите в района, трябва да се поддържа чистотата, да се поставят повече кошчета за отпадъци или вече съществуващите да се чистят навреме, както и да се грижат за зелените площи. Има доста дървета, които се нуждаят от подкастряне, други трябва да се премахнат. Даде се предложението да се наеме еко полицай, който да следи за замърсяването на природата.

*Интересна забележка на хората от квартала бе, че не трябва да има контейнери за боклук по продължението на бул. “Руски”, защото е грозно и ненужно. За пример се дадоха други развити европейски градове, по чиито основно свързочни булеварди никога не се слагат приспособления за отпадъци.

*Втора неочаквана забележка се оказа, че повечето са против по главната алея да се разхождат кучета, заради малките деца. Макар и на каишка, живущите по улиците, ограждащи тепето, не са доволни, че четириногите си играят на детската площадка в подножието на алеята, а смятат, че трябва да се изградят кучешки зони по-нагоре по хълма.

Относно инфраструктурата получихме няколко любопитни предложения, а по точно за по-лесен достъп до върха за възрастни хора, хора с увреждания и такива с инвалидни колички; изграждане наново на кафенето, което в миналото се е издигало на върха на хълма; възобновяване на водните каскади, водопада и езерото на върха; да се построят повече чешми и да пуснат тези, които в момента не работят.

Така се наложиха няколко главни точки, върху които присъстващите на Общественото обсъждане ще наблегнат. Те се надяват да бъдат чути и мнението им да се вземе под въпрос.

Ако и вие имате предложения и въпроси, може да ги зададете към нас или администрацията на район “Централен”.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.