Любовта като изначална позиция в стихосбирката на Ирена Сиракова

„Танцът на любовта“ е завършен цикъл, разделен на три смислови раздела от общо 35 стихотворения

0
145
Ирена Сиракова

Хората казват, че основната причина, поради която се раждаме, е за да обичаме и да раздаваме тази обич на околните. Любовта е една от сформиращите човешката душа сили, най-развитата емоция и точно затова всеки артист я залага в творчеството си като неразделен елемент от него. Творчеството на Ирена Сиракова също е изпълнено и подвластно на любовните ѝ преживявания. Първата ѝ стихосбирка „Танцът на любовта“ е посветена именно на разновидностите на това изначално чувство – терзания, скръб, трудности, щастие.

По настоящем Ирена живее в Англия и работи като холистичен терапевт. Още от тинейджърска възраст усеща порив и желание за писане, но едва когато се оформя като зряла жена се отдава на тази страст. Докато е в Англия създава собствен блог за българи, където споделя стиховете и мислите си. Оказва се, че те са отдушник не само за нея, но и за клиентите ѝ, които имат нужда от помощ.

„Когато пристигнах в Бирмингам, с цялото си семейство, реших да създам онлайн магазин за билки, хомеопатия и хранителни добавки. С времето започнах да правя и консултации на хора с проблеми, най-вече на деца. Сама не предполагах, че писането ми ще им се отрази благоприятно и успокояващо. Стиховете са продиктувани от мои лични преживявания, но явно всички хора си приличаме. Така моите страсти се превърнаха в общи“, споделя авторът.

Ирена Сиракова пише за любов и заминава в чужбина от любов, за да е близко до съпругът си, който си е намерил работа там. Той е и главното ѝ вдъхновение, защото е споделената ѝ любов. Онази, за която всички мечтаем, но не винаги откриваме. Първите стихове се появяват в не толкова далечната 2012 година, когато той е на бригада, а тя търпеливо очаква завръщането му. Така емоциите от раздялата им се изливат върху бял лист, а няколко години по-късно „Танцът на любовта“ е завършен цикъл, разделен на три смислови раздела от общо 35 стихотворения. Първият раздел описва несподелената любов, вторият говори за етапите на влюбването, а последният за обичта.

Ирена Сиракова

„Писането при мен е продиктувано от силни чувства, които са завзели съзнанието ми. Думите се изливат като буреносен, есенен дъжд. Вдъхновяват ме случки от собствения ми живот, такива, които не ми дават покой, които ме тормозят и изгарят от вътре. Но истината е, че аз получавам много любов от хората около себе си и това ми дава сили да сбъдвам мечтите си.“

Друг вдъхновяващ фактор в творчеството ѝ е обичта ѝ към латино танците и кизомбата. Танците, сами по себе си, са изява на емоционалния заряд на практикуващият ги. Много често чрез движения можеш да опишеш чувствата и страстите си. От там идва и заглавието на стихосбирката, чиято премиера ще се състои на 20 ноември от 19:00 часа във Vintage House, в Дом на културата “Борис Христов“.

Ирена признава, че покрай организацията за издаването и презентирането на книгата, се е запознала с много хора, които напълно неочаквано за нея ѝ дават нужния кураж, за да продължи напред и да стигне до финала. Когато го достигне открива правилните отговори на въпросите, бушували в ума и сърцето ѝ. А така светът става по-бистър и ясен. Конкретно за Ирена, изпълнен с огромни дози любов.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.