Palomena.prasina
снимка: Wikipedia

Лятото беше изключително интересно и богато на теми, коментирани в социалните мрежи. Наред със селфита от екзотични дестинации и снимки на ледено студени коктейли, една тема бе разнищена до най-малките ѝ съставни части. „Жизненоважната” тема, която стана главен акцент на дискусии в социалните мрежи на Пловдив бе настъплението на ярко зелените насекоми, наречени миризливки.

Миризливките са повсеместно разпространени насекоми, наричани още вонещица. Те спадат към раздел полутвърди, а латинското им наименование е Palomena prasina.През пролетта и лятото са ярко зелени, а есента придобиват бронзово кафяв цвят. Когато са раздразнени или застрашени отделят течност със специфична неприятна миризма, която се излъчва от т. нар. миризливи жлези.

Направихме скромно проучване и се оказа, че напастта застига Пловдив с година закъснение. Докато в София, Варна и Търговище са се оплаквали от вонещицата през 2017-та, то пловдивчани „пропищяхме” от нея през 2018-та.

Темата бе толкова ярка и плодоносна на коментари, че нямаше как да не остане незабелязана. Появиха се редица постове и оплаквания от гражданите за количеството насекоми в града ни. Проблемът явно е доста сериозен, щом BG- мамите се включиха в повсеместната еуфория, предлагайки изпитани методи за изтребването им.

За успокоение на всички зимата дойде, вятарът вече не е разхлаждащ, а пронизващ, което само по себе си значи, че миризливките, комарите и всичките тормозещи ни твари ще си заминат. За съжаление има няколко, които ще останат, като съседът с боргията, който 2 години не го завърши тоя ремонт, или леля Гинче от партера, която така и не запомни кой е нейният звънец.

С нетърпение очаквам да разбера какво ще измести темите за неприятния студ, който всяка година е по-голям от предходната и за който ние никога не сме подготвени.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.