Македония иска Унгария да отмени убежището на Никола Груевски

0
14
Никола Груевски
Снимка:https://debati.bg/po-patya-si-kam-ungaria-gruevski-e-minal-prez-albania-i-cherna-gora/

Да отмени даденото политическо убежище на Никола Груевски иска Република Македония от Унгария, което тя даде на политика съвсем скоро. Припомняме, че бившият македонски премиер избяга от страната си, след като му бяха присъдени две години лишаване от свобода по обвинение в корупция. Въпреки убежището, министърът на правосъдието Ренета Дескоска изисква той да бъде екстрадиран, за да поеме присъдата си. Това е решение, което унгарското правителство изключва на този етап по думите на Ласло Трочани.

„Правителството обмисля и ще вземе решение да изпрати искане за оттегляне на решението за убежище на Никола Груевски, позовавайки се на това, че решението е взето въз основа на информация за определени факти, които не са реални. В такъв случай държавата има право да отмени решението. Също така, гледайки унгарския закон, тези, които получават убежище, ако в същото време не получат гражданство или статут на постоянно пребиваващ, решението за убежището им се преразглежда на всеки три години. Така че, ако Груевски не получи гражданство, тогава решението, дори и да не бъде преразгледано по искане на правителството, би трябвало според унгарските закони да бъдат преразглеждано на всеки три години“, заяви Дескоска, цитирана от NOVA.

Това е първият възникнал проблем за екстрадиция между двете държави. В молбата за екстрадиция от страна на Република Македония са изброени десет процедури, които стоят пред съдебните органи. Една от тях е законно извършена, а останалите девет са във вход.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.