Медицински университет Пловдив отбеляза световния ден за борба с диабета

Бъдещи лекари образуваха „жив“ син кръг в знак на съпричастност

0
МУ Пловдив

Вчера в Медицински университет Пловдив се организира кампания за привличане на общественото влияние към диабета. Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември, по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. В подкрепа на всички страдащи от това заболяване, студенти от Асоциацията на студентите медици – Пловдив, направиха „жив“ син кръг. Подобни събития се организират и от другите клонове на Асоциацията на студентите медици в България – София, Варна, Плевен и Стара Загора.

Всяка година Световната здравна организация се концентрира върху различен аспект на болестта. Тази година фокусът беше върху това как диабетът влияе на женското репродуктивно здраве и диабетът развит по време на бременност, наречен гестационен. Този тип диабет се среща при една от всеки седем бременни жени. Лекция на тема „Гестационен диабет“ изнесе проф. д-р Мария Орбецова, дм, началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив. Д-р Обрецова обърна голямо внимание на профилактиката на жените с рискови фактори за диабет по време на бременността. Това са жени с висок телесен индекс или фамилна обременност.

В редица страни, в това число и България, има разработени програми за правилно поведение по време на гестационен диабет. Българското дружество по ендокринолотия преиздава препоръки за добра клинична практика при диабет. В последното издание, от 2016 година, е засегнат диабетът по време на бременност.

Автор: Блага Запрянова

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.