Медицински университет Пловдив отбеляза световния ден за борба с диабета

Бъдещи лекари образуваха „жив“ син кръг в знак на съпричастност

0
116
МУ Пловдив

Вчера в Медицински университет Пловдив се организира кампания за привличане на общественото влияние към диабета. Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември, по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. В подкрепа на всички страдащи от това заболяване, студенти от Асоциацията на студентите медици – Пловдив, направиха „жив“ син кръг. Подобни събития се организират и от другите клонове на Асоциацията на студентите медици в България – София, Варна, Плевен и Стара Загора.

Всяка година Световната здравна организация се концентрира върху различен аспект на болестта. Тази година фокусът беше върху това как диабетът влияе на женското репродуктивно здраве и диабетът развит по време на бременност, наречен гестационен. Този тип диабет се среща при една от всеки седем бременни жени.  Лекция на тема „Гестационен диабет“ изнесе проф. д-р Мария Орбецова, дм, началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив. Д-р Обрецова обърна голямо внимание на профилактиката на жените с рискови фактори за диабет по време на бременността. Това са жени с висок телесен индекс или фамилна обременност.

В редица страни, в това число и България, има разработени програми за правилно поведение по време на гестационен диабет. Българското дружество по ендокринолотия преиздава препоръки за  добра клинична практика при диабет. В последното издание, от 2016 година, е засегнат диабетът по време на бременност.

Автор: Блага Запрянова

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.