Мария Спасова
Снимка: БГНЕС

Международният съюз по чиста и приложна химия(IUPAC) ще отпразнува сто години от създаването си през 2019-та. Същата година е обявена и за международна година на Менделеевата таблица. По този повод IUPAC създава инициатива, чрез която да отличи млади химици от цял свят. В списъкът ще бъдат включени общо 180 учени. Първата българка, която влиза в списъка на Международния съюз по чиста и приложна химия е Мария Спасова. Номерът, под който ще бъде вписано името ѝ е 51, отговарящ на химичния елемент антимон.

Мария Спасова е част от Института по полимери към БАН. Тя създава апарат за нано влакна, които намират приложение в медицината, включително и при лечението на рак. На основата на авангардна нанотехнология наречена електроовлакняване се създават нановлакнести метериали, които получават приложение в медицината, фармацията, тъканното и клетъчното инженерство, за направата на сензори, филтри, защитни военни облекла.

Благодарение на тази техника в лабораторията ѝ създават нов материал на основата на хитозан, който се използва като превързочен материал. Поставен върху отворена рана, тя спира да кърви, не позволява да се развиват бактерии, а раната може да диша.

Мария Спасова разработва и авангардна технология, която намира приложение в селското стопанство. Тя спомага за предпазването на растенията от вредители и от неблагоприятното влияние на околната среда. Тя разработва и специална тъкан, която намира приложение при изработването на военни облекла. Тъканта не се мокри, а капките по нея се изтъркулват под наклон.

Това не е първото отличие за българката. През 2008-ма година нейна дисертация е отличена за една от шестте най-добри в света за последните няколко години. Отличието идва от Швейцарският технически университет, където Мария Спасова лично представя своя научен труд. Малко по-късно тя печели стипендия за специализация от белгийското правителство, където надгражда знанията си.

Мястото на Мария Спасова в Менделеевата таблица не е постоянно, но е признание  за усиления труд, който тя влага в работата си. Тя ще остане завинаги в историята като първия учен, чието име става част от Менделеевата таблица.

Източник: Българско национално радио

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.