Мария Спасова
Снимка: БГНЕС

Международният съюз по чиста и приложна химия(IUPAC) ще отпразнува сто години от създаването си през 2019-та. Същата година е обявена и за международна година на Менделеевата таблица. По този повод IUPAC създава инициатива, чрез която да отличи млади химици от цял свят. В списъкът ще бъдат включени общо 180 учени. Първата българка, която влиза в списъка на Международния съюз по чиста и приложна химия е Мария Спасова. Номерът, под който ще бъде вписано името ѝ е 51, отговарящ на химичния елемент антимон.

Мария Спасова е част от Института по полимери към БАН. Тя създава апарат за нано влакна, които намират приложение в медицината, включително и при лечението на рак. На основата на авангардна нанотехнология наречена електроовлакняване се създават нановлакнести метериали, които получават приложение в медицината, фармацията, тъканното и клетъчното инженерство, за направата на сензори, филтри, защитни военни облекла.

Благодарение на тази техника в лабораторията ѝ създават нов материал на основата на хитозан, който се използва като превързочен материал. Поставен върху отворена рана, тя спира да кърви, не позволява да се развиват бактерии, а раната може да диша.

Мария Спасова разработва и авангардна технология, която намира приложение в селското стопанство. Тя спомага за предпазването на растенията от вредители и от неблагоприятното влияние на околната среда. Тя разработва и специална тъкан, която намира приложение при изработването на военни облекла. Тъканта не се мокри, а капките по нея се изтъркулват под наклон.

Това не е първото отличие за българката. През 2008-ма година нейна дисертация е отличена за една от шестте най-добри в света за последните няколко години. Отличието идва от Швейцарският технически университет, където Мария Спасова лично представя своя научен труд. Малко по-късно тя печели стипендия за специализация от белгийското правителство, където надгражда знанията си.

Мястото на Мария Спасова в Менделеевата таблица не е постоянно, но е признание  за усиления труд, който тя влага в работата си. Тя ще остане завинаги в историята като първия учен, чието име става част от Менделеевата таблица.

Източник: Българско национално радио

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Български учен заслужи място в Менделеевата таблица
5 от общо 3 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!