През април Мира Кацарова представи последната си концертна програма „April in Paris”, посветена на френската музика и култура. Тя е вдъхновена от финната душевност на шансона, от красивата и мелодична фонетика на френския език, от елегантната и заразяваща с любов към живота поетика на текстовете на песните. Програмата включва песни от класическия репертоар на Едит Пиаф, Жак Брел, Жо Дасен, Мишел Льогран. Включени са и по-нови композиции като „La belle dame sans regrets“ на Стинг, а също и неочакваната песен „Je bois systématiquement“ написана от френския писател и бохем Борис Виан. А прочутата инструментална творба „Oblivian” на Астор Пиацола е превърната в песенно произведение по текст на певицата и с речитатив на френски език – едно от любимите й стихотворения на Пол Верлен “Il pleure sur la ville”.

Своеобразен акцент в програмата е джаз пиесата „April in Paris“, написана през 1932 година за бродуейски мюзикъл. Макар че е единствената тема, изпълнена на английски език, тя носи философията на цялата музикална програма, а тя е- Париж е повече от град – той е състояние на духа, копнеж, който ни връхлита независимо къде се намираме, настроения отвъд географията. А на това мечтателно пътешествие може да ни поведе музиката.

Джаз дамата отново събира своето трио, през юли, като е поканила струнен квартет от красиви и талантливи момичета, които подчертават дискретно класичността на аранжиментите в „April in Paris”. Те са направени от Мирослав Турийски, който неизменно свири на пиано редом с Мира, а до тях са още Веселин Веселинов Еко и Христо Йоцов. Този път програмата носи красноречивото име „Summer in Paris“ като перифраза на името на основната композиция. Всички те ще направят пет романтични концерта на сцени, които по традиция представят концертните програми на Мира Кацарова, а те всяка година са различни и тематични.

Лятното турне започва от романтичния двор на джаз клуб Мишел в Созопол на 18 юли. Там ще се представи програмата в най-камерния състав на групата – джаз квартет. На 19 юли, заедно със струнния квартет, музикантите ще изнесат концерт под звездите в клуб Ментол на плажа във Варна. На 20 юли „Summer in Paris“ ще се представи на красивата и достолепна открита сцена на Двореца в Балчик. В Пловдив концертът ще е приютен на сцената на Конюшните на царя в Стария град на 25 юли, а на 16 август – в двора на модерното градско пространство Сохо в София, което през лятото има средиземноморски дъх.

“Обичам да пея, мисля си, точно заради това внимателно пристъпвам преди всеки период, наситен с концерти. Пеенето е свещенодействие. Макар и често да се забавлявам, да се усещам водена от ирационални състояния, подобни на полет или плуване към дълбокото, знам, че пеенето е и общуване, за което съм отговорна. Не искам да пея, ако няма какво да кажа, ако не чувствам благородния товар на всичко, което напоследък съм преживяла, открила, осмислила…                              Наближават летните ни концерти с френската ни програма. Перифраза на “April in Paris”, която ще изпея, е “Summer in Paris”… “- споделя Мира Кацарова, в своята фейсбук страница, по повод предстоящото й лятно турне.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.