Мирослава Кацарова за джазът като начин на живот

„Отличителната черта на българския джаз е свободомислието и непрестанното търсене на нови изразни средства“, споделя певицата и организатор на Plovdiv Jazz Fest

0
78
Мирослава Кацарова

Снимка: Дияна Флорентин

Интервю на Блага Запрянова

От 2-ри до 4-ти ноември се състоя един от най-големите джаз фестивали – Plovdiv Jazz Fest. Тази годината освен разнообразна, програмата беше и на изключително високо ниво. Пред публика водещи, световни джаз изпълнители прдставиха най-новите си музикални проекти. Българското участие беше достойно защитено от модерни и вдъхновяващи родни артисти, които по нищо не отстъпват на световните си колеги.

Разговаряхме с Мирослава Кацарова, един от главните организатори на Plovdiv Jazz Fest, за успехите и бъдещето на фестивала.

-Как успешно се организира фестивал като Plovdiv Jazz Fest?

Подхождаме по класическия метод. Ние не каним артисти, които са ни познати поради едно или друго случайно обстоятелство. Това са артисти, към които се целим и наблюдаваме. Знаем, че те имат своето място в съвременното развитие на музиката. Смятам, че тази година успяхме да го организираме по един достоен начин. Даже получихме писма от големите агенции, с които работим, в които се казва, че концертът на Джейсън Моран е бил най-добрият от цялото му турне като представяне, посрещане и организация. Дони Маккласин също лично ни писа, за да ни благодари, че това е едно от най-топлите посрещания, които е имал по време на концертната си дейност. Ние много се гордеем, че организираме всичко достойно и на високо професионално ниво.

-С какво се отличават тазгодишните участници на фестивала?

Тази година селекцията бе обърната към артисти, които са изключително модерни. Които имат своя изненадваща изразност отвъд дефинициите за класически и стандартен джаз. Всеки един от тези артисти е инакомислещ, нетрадиционен и все пак лесно разбираем, въпреки своята неконвенционалност. Смея да твърде, че Джейсън Моран, Дони Маккласин и Джошуа Редмън са артисти принадлежащи на едно ново поколение в джаза, идващо от Ню Йорк и белязало нови посоки в развитието на тази музика.

-Каква е публиката на Plovdiv Jazz Fest?

Публиката, която слуша джаз е по-зряла. Моите лични наблюдения са, че това е музика за хора, които притежават особени качества като личности. От друга страна, виждам със сигурност, че публиката, която посещава тези концерти е далеч от провинциалното и ограничено мислене. Тази година срещнах различни хора и различни публики на Plovdiv Jazz Fest. Това е и едно от преимуществата на фестивала. Ние се целим в различни и шарени хора, които са търсещи и чувствителни личности. Много силно вярвам, че тази музика възпитава отвореност на сетивата към смисъла на изкуството. Публиката на Jazz Fest тази година ми направи изключително добро впечатление, защото всички реагираха като едно на най-подходящите места. Това ми върна вярата, че публиката е жива. Ние просто трябва да я събуждаме и да се грижим за нея.

-Вашето име често се свързва с един особено популярен стил джаз, а именно Latin jazz. Има ли идея да се организира тематично издание, посветено на него?

В не малка степен името ми се свързва с Latin jazz, заради предаването, което водя – Дезафинадо по Джаз ФМ. Но моите лични музикални предпочитания са в малко друга посока. Неизбежно е подбирайки програмата за този Plovdiv Jazz Fest да не вложа своя собствен музикален вкус. Но в интерес на истината това е любим стил на мнозина поради своята темпераментност и енергичност. За сега не ми се е отдавала възможност да направя фестивал само с латино джаз. Ако това се случи, би било радостно, но това зависи в голяма степен от един елементарен факт. Plovdiv Jazz Fest, от обективните си критерии за избор, има преди всичко условието да се представят най-новите проекти – тук и сега. За нас е важна актуалността. Ако един проект е излязъл през 2016-та или 2017-та, той трябва да бъде представен тази година. Аз съм от хората, които много бдят какво излиза в съвременната музика и ако видя толкова силни и интригуващи джаз проекти, които са част от латино джаза, ще се радвам да ги поканя. Това, което ме интересува в музиката не е стила или жанра, а настроението и важните послания на музиката. Тя, като всяко друго изкуство, не съдържа отговори. Посланията ѝ са във въпросите, които музикантите ти задават през цялото време, докато слушаш музиката. Те карат човек да се обърне навътре в себе си.

-С какво се отличи българският джаз тази година на сцената на Plovdiv Jazz Fest?

Българите, които участваха на голяма сцена, са може би едни от най-важните джаз музиканти на България. Това са Христо Йоцов и Антони Дончев. Бих казала, че новото поколение на джаз артистите, силно изразено в октет Пловдив, се изяви по забележителен начин. Бих дефинирала тези хора като търсещи музиканти. Те не стоят на едно място и не участват в една група. Освен това не са традиционалисти, не са затворени само в една изразителност. Например, Антони Дончев направи нещо много модерно с Павел Терзийски и Росен Захариев. Искам да кажа, че колкото и да звучи като клише, отличителната черта на българския джаз е свободомислието и непрестанното търсене на нови изразни средства. Младите артисти залагат повече на еклектиката в съвременната музика. Те съвсем ясно виждат качества, които свързват техния непокорен дух с много силно изразени ритми.

-Наближава 2019-та, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Как Plovdiv Jazz Fest ще я отбележи?

Plovdiv Jazz Fest вече е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Вече усилено мислим за осъществяването ѝ. Много силно се надявам Пловдив, който без това определение – Европейска столица на културата, е един много културен град от край време. Той си носи белезите на един жив и пълен с отношение към изкуството град. Тук живеят много различни и изключителни артисти. Трябва да кажа, че много силно вярвам, че ако Пловдив се уповава на този изконен свой дух, ще бъде истинска столица на културата през 2019. От нас се иска да продължим да си вършим работата както трябва. Ако всички си свършим работата професионално, аз силно вярвам, че Пловдив ще бъде достойна столица на културата през 2019-та, а и след това.

-Как усещате отгласа от Plovdiv Jazz Fest?

В Пловдив и България имаше прекрасен отглас. Днес прочетох статията на Елин Рахнев за Plovdiv Jazz Fest с неговия изумителен изказ, който е на ръба на поезията. За мен е важно, че такива смислени хора оценяват нашия труд, защото ние се идентифицираме с хората на духа. Много съм благодарна, че се срещаме с тях по пътя. Знам, че когато вървим заедно по този път, ще доведем отново едни от най- добрите и смислени джаз изпълнители. Не на последно място искам да кажа, че отгласът за фестивала е много силен в европейските и американските среди на джаза. След него получихме изключително много покани и писма за международни форуми, в които организаторите на Plovdiv Jazz Fest да се включат. Там ще имаме още по-силен обмен на артисти за Пловдив 2019-та и не само. Нашата цел е на регионално ниво да покажем световен мащаб.

-Какви нови проекти предстоят в самостоятелната ви музикална кариера?

В навечерието на декемврийската еуфория, на 18 ноември, от 21:00 часа, във Vintage House ще се състои задушевен камерен концерт. Напук на студовете и на зимата съм го кръстила “Югът вътре в мен„ . Ще изпея песни, които обичам и са повлияни от тези състояния на духа, в които се чувстваме прютени в тъгите си и осъзнаваме, че животът е най-висшата ценност. Това е концерт за човещината вътре в мен.

Иначе съм в период, в който подготвям новата концертна програма за 2018 година. Тя е вдъхновена от френската култура и френската музика. Имам идея за това как класическите френски песни ще се срещнат с джаза. Заедно с моите рицари Мирослав Турийски, Веселин Веселинов – Еко и Христо Йоцов, ще открием душевността на френската песен, която ще подсили въпросите, които музиката задава.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.