Анна Стефанова
фотограф: John Harper

Анна Стефанова е съпруга, майка на двама сина, човек на изкуствата и третата най-красива жена в Европа за 2018-та година. Като всички победителки в конкурса и тя подкрепя благотворителни каузи. Можете да прочете повече за нея и каузите, които подкрепя, в интервюто, което тя даде пред екипа на Plovdiv Town

-Миналата година спечелихте титлата „Мисис България Европа” 2017, а съвсем наскоро спечелихте трето място на конкурса „Мисис Европа” 2018. Какво значение има за вас признанието, че сте в топ три на най-красивите омъжени жени в Европа?

Само красотата не е достатъчна. Нужно е човек да притежава ценностна система, която да го води и направлява. Да си красив е хубаво и приятно, но има една поговорка: „По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Освен физическа, човек трябва да притежава и вътрешна красота.

Анна Стефанова

 

-Титлите освен престиж носят и много отговорности. С какво се промени животът Ви, след като ги спечелихте?

Като цяло титлите не са променили живота ми. На първо място в моя живот са децата и семейство ми. Все пак искам да отчета, че това е приз, който ми дава допълнителни възможности и шансове за популяризиране на нещата с които се занимавам. Възможно е да допринесе за развитието на моите идеи и кауза да помагам на хората в нужда.

-По традиция „Мисис България” всяка година подкрепя социална кауза. Тази година конкурсът се обявява в подкрепа на децата с таланти. Разкажете ни повече за инициативата.

„Няма по – висша кауза от защитата и развитието на децата, защото от нея зависят оцеляването, стабилността и прогресът на всички нации и в крайна сметка на човешката цивилизация”- е мотото на Асоциацията за подкрепа на децата. Иименно заради това тази година „Мисис България” застава зад нея. Средствата от продажбата на билети от юбилейното ни издание, на което ще се избере новата Мисис България 2018, ще бъдат предоставени в подкрепа на талантливите деца на България и Асоциация за подкрепа на децата.

-Вие сте лице на фондация „Нашите недоносени деца”, която има център за подкрепа на родители на преждевременно родени бебета. Разкажете ни за каузата на фондацията.

Аз подкрепям Фондация „Нашите недоносени деца“ и тяхното вълшебно място – Семеен Център „Малки чудеса“.  От 2012 година до момента фондацията е успяла да дари апаратура на неонатологични отделения в София и страната; оборудвала е четири Семейни стаи и предстои откриването на нови две, където бебетата и родителите им да могат успешно да се подготвят за предстоящото им изписване; изготвила е наръчник за недоносени бебета, в който е описано всичко, което трябва да се знае; насърчава въвеждането на световно утвърдени практики в грижата за недоносените деца и още, и още. Откриването на семеен център „Малки чудеса“ е породено от необходимостта да се въведе практика за адекватна проследяваща грижа и превенция на дългосрочни проблеми при недоносените бебета, след изписването им от болницата. Защото навременната интервенция е единствената сигурна възможност те да се развиват нормално и да имат максимално равен старт с другите деца.Анна Стефанова

-Какви са най-сериозните изпитания, пред които се изправят родителите на преждевременно родените бебета?

Родителите се вълнуват най-вече от шансовете на детето си да оцелее. Добрата новина е, че съвременната медицина предлага големи възможности за недоносените бебета. Шансовете им нарастват с всеки изминал ден, медицината става все по-добра, правят се много проучвания в тази област, лекарите и медицинският персонал непрекъснато подобряват своите знания. Тенденциите напоследък са към увеличаване на броя на преждевременните раждания, което е тревожно, но има и нещо положително- това увеличава опита и квалификацията на специалистите, което означава все по-добри резултати с всяко следващо недоносено бебе.

-Какво е необходимо да се промени в здравната ни политика, за да могат тези родители да получават необходимата им информация и помощ?

Проблемите не са само в системата на здравеопазването. Необходимо е да бъдат давани адекватни съвети на родителите на недоносени деца още от родилния дом.

-Правите ръчноизработени шоколадови бонбони. Как се запалихте по тази страст?

Аз съм човек на изкуството и винаги съм изработвала нещо с ръцете си. Стартирах първоначално с финни ръчно изработени покани, кутийки и картички. Това мое увлечение се прехвърли и в кухнята. Изкарах курс по сладкарство и стартирах проекта Anna’s chocolates. Създавам шоколадови бонбони по поръчка за всеки клиент, съобразено с неговите изисквания-цвят, форма, вкус и ги изпращам в красива, ръчно изработена и персонално надписана опаковка, спрямо клиента и повода. Това пробужда голям интерес у хората, защото така поднасят не само бонбони, но и подарък.

Анна Стефанова

-Всъщност, една Мисис България яде ли шоколад?

Изкушението е огромно! Нещата са вкусни и съблазнителни. Признавам фен съм на сладките неща, пробвам и опитвам от всичко, но определено не прекалявам.

-Майка сте на две момчета, те как приемат Вашата титла? Гордеят ли се, че майка им е една от най-красивите жени в Европа?

Те са все още на възраст, в която не са много наясно какво точно става с майка им. Александър е на 7 години, а Симеон на година и четири месеца, но все пак по-големия проявява интерес, че мама има корони.

Анна Стефанова

-Какво предстои на Мисис Европа? Ще участвате ли в други конкурси?

Това беше края на конкурсите сега ми предстои много работа по моя проект с бонбоните Anna’s Chocolates.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.