Дяволски мост
Дяволският мост. Снимка: Wikepedia

В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

1.Бузлуджа

Когато социалистическият режим капитулира през 1990-та година, много реликви от миналото остават неизползвани за дълго време. Фотографката Ребека Личфийлд прави невероятна снимка на паметника Бузлуджа в България, който е дом на Българската комунистическа партия. В центъра на тавана на сградата е поставена емблемата на СССР, която съдържа гербовете на всички съветски републики.

Снимка: Wikepedia

2.Белоградчишката крепост

Тази невероятна антична крепост се намира в Северозападна България. Населението на местните земи през античността е използвало особеностите на скалните образования, за да построи крепостта. Римляните, които населяват тези земи по това време, не са я използвали само за укрепление, а и за сериозна стратегическа дистанция. През XIV-ти век крепостта е надградена от Иван Страцимир. Белоградчишката крепост е превзета през 1396 година при навлизането на Османската империя в България, а по време на Османското владичество турците разширяват крепостта.

Снимка: Wikepedia

3.Странното българско дърво

България се намира в един от най-мистериозните региони в Европа- Балканите. Ако се разхождате из българските гори, може да открието това страшно изглеждащо дърво, което прилича на човек с крака, ръце и дори глава. Човекът, заснел дървото споделя, че е останал без думи, когато го е видял. И наистина, колкото повече се вглеждате в него, толкова по-странно ви изглежда то.

Снимка: Patra.gr

4.Варненският Некропол

Варненският некропол представлява древна гробница, която е едно от най-важните архелогически обекти, откривани някога. Откритото злато датира от 4 600 години пр. Хр. Намерени са общо около 300 предмета, изработени от чисто злато.

Снимка: Wikepedia

5.Храм-паметник „Свети Александър Невски”

Катедралата “Александър Невски”, разположена в столицата на България – София, е една от най-големите източноправославни църкви в света и побира около 10 000 души. Архитектите на „Александър Невски” завършват проекта през 1880 година, а строежът на катедралата приключва през 1912-та. Катедралата има 12 камбани, най-голямата, от които тежи 12 тона. Част от материалите, използвани за създаването на катедралата, са италиански мрамор и бразилски оникс.

Снимка: Wikepedia

6.Побити камъни

От пръв поглед Побитите камъни изглеждат като останки от древна цивилизация, но всъщност представляват странни камени образувания, съзадени по естествен път. Те могат да бъдат оприличени като единствената пустиня в България. Да откриеш нещо такова в Европа е почти невъзможно. Смята се, че пясъчните дюни са резултат от ветровете, идващи от Черно море. Друга хипотеза сочи, че те са свързани с коралови организми. Побити камъни и пустинята Табернас в Испания, са единствените места в Европа, в които растат кактуси. Най-забележителната особеност са формиралите се каменни образования, от които най-високото достига 7 метра. Побити камъни са обявени за част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Единствените подобни каменни образования са открити в Австралия.

Побити камъни
Снимка: Wikepedia

7.Вампирски гроб край Созопол

Една от големите мистерии на България е откритият гроб на човек със забит кол в сърцето. Както всички знаем, по този начин се убиват вампири. В миналото хората наистина са вярвали, че вампирите съществуват. Останките са открити до древен храм, сред множество некрополи. Откритите скелети датират от преди 700 години. Вампирският град се намира близо до град Созопол.

 

Вампирски гроб
Снимка: Btvnews.bg

8.Тракийската гробница край Казанлък

Преди славяните, римляните и древните гърци, цивилизацията на траките е населявала земите на днешна България. Благодрение на голямото количество свидетелства, които са запазени от времето на траките, археолозите получават сериозни знания за периода на Античността по българските земи. Казанлъшката тракийска гробница се намира в близост до столицата на Одриското царство – Севтополис. Стените на некропола са украсени с изображения нa конна езда. Некрополът датира от XXIV-ти век пр. Хр., което е твърде ранен период за използването на коне в Европа. Достъпът до истинската гробница е ограничен, но в близост е изградена гробница-копие, която е достъпна за туристи.

Казанлъшка гробница
Снимка: Wikepeda

9.Паметник Альоша!

Както споменахме по-рано, България със сигурност е била част от Съветския блок, независимо дали ни харесва, или не. Вероятно като форма на пропаганда са изградени редица масивни паметници, които да представят социалистическите сили. Паметникът Альоша, който се намира на височина 36 фута в град Пловдив, е построен през 1957 година. Той има за цел да почете Червената армия, която придобива контрол над града, след като се е борила с нацистките сили през Втората световна война. Паметникът е изключително забележим, тъй като седи на върха на хълм, с изглед към града. Жителите на Пловдив имат смесени чувства към паметника. Докато някои смятат, че това е тъмно напомняне за социалистическата власт, други го смятат за произведение на изкуството, което привлича туризма в района. Площадът му се използва от местните за отдих и пряк изглед към красивата долина.

Альоша10.Паметник на българо-съветската дружба

Във Варна друг внушителен социалистически монумент е паметникът на българо-съветската дружба, изработен от твърд бетон. Построен е на брега на Черно море, за да може да се вижда от входящите кораби. Местоположението на паметника също има историческо значение за него. Построен е на хълма “Турна”, свързан със сериозни кръвопролития от 1928 година, когато руснаците нападат Османската империя. За да стигнете до върха, трябва да изминете 300 стъпала, а паметникът е на височина от 160 фута. Монументът представлява четири скулптури, изобразяващи четирима руски войници, които идват да спасят три беззащитни български жени. За конструкцията са използвани 10 000 бетона, заедно с 1000 тона арматурно желязо. Паметникът е открит през 1978 година, но е изоставен след падането на комунизма. Днес все още е посещаван от много туристи в района.

Паметник_БГ_СССР
Снимка:Wikepedia

11.Калиакра

Скалните Брегове на Черно море със сигурност са създали някои драматични, спиращи дъха сцени, подобни на тези на нос Калиакра. Разположен на север от Варна, този полуостров е известен с това, че е все още клифрид, средновековни крепости и страховита история! Според легендата, 40 български жени са предпочели да скочат от скалите в Черно море, вместо да станат част от турския харем. Мнозина твърдят, че те са призраци, които все още стоят на скалите през нощта. Други легенди разказват истории за офицер от армията на Александър Велики, който иззел голямо количество съкровища, след което решил да се скрие тук. По пътя си бил посрещнат от огромна буря, която потопила кораба му! Възможно ли е все още да има съкровище, което да се намира наблизо? Посетителите на тайнственото кътче могат да разгледат руините на крепостта, която е построена тук, статуята на адмирал Фьодор Ушаков, както и вятърните генератори, които осигуряват електричество в близките райони.

Nos_Kaliakra
Снимка: Wikipedia

12.Дяволски мост

Бъдете внимателни когато прекосявате моста на Дявола в България, защото може да бъде завладян от самия дявол. Има няколко Дяволски мостове в цяла Европа, но мнозина твърдят, че българският е един от най-тайнствените и че Дяволът действително е помогнал в строителството. Мостът получава това име и заради отражението, което оставя върху водата. Можете да завъртите тази снимка вертикално и ще видите рогата и злата форма на очите! Легендите също твърдят, че тялото на съпругата на строителя е било вградено в моста, а строителят е трябвало да сключи договор с Дявола, за да го завърши! Някои смятат, че ако огледате земята около моста, можете да намерите отпечатъците му върху камъните. Която и от легендите да е вярна, това със сигурност е страхотен мост, особено когато е мъгляво.

Дяволски мост
Снимка: Wikepedia

Повече интересни факти за отделните места може да прочетете в линковете:

1.Бузлуджа
2.Белоградчишката крепост
3.Странното българско дърво
4.Варненският Некропол
5.Храм-паметник „Свети Александър Невски”
6.Побити камъни
7.Вампирски гроб край Созопол
8.Тракийската гробница край Казанлък
9.Паметник Альоша!
10.Паметник на българо-съветската дружба
11.Калиакра
12.Дяволски мост

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.