Митове и легенди разказват с глас и пиано в “Тракарт”

Сопраното Диляна Георгиева и пианистката доц. Галина Апостолова представят концерта „Митове и легенди“ в Културен център „Тракарт“

0
21

Оперната певица Диляна Георгиева и пианистката доц. Галина Апостолова са утвърдени музикантки с международна кариера и силно присъствие на българските сцени. Те гостуват на престижни музикални фестивали и културни форуми както заедно, така и като солистки на различни симфонични оркестри и камерни състави. На 7-ми юни, от 18:00 часа в Културен център „Тракарт“ в подлез Археологически ще бъде представен концерта „Митове и легенди“. Билети се продават на място.

В богатия си репертоар оперната певица Диляна Георгиева обхваща централни оперни роли, кантатно – ораториални произведения и камерни пиеси, арии и песни. Доцент Галина Апостолова великолепно съчетава преподавателската си дейност в НМА ” Панчо Владигеров”, София с тази на концертиращ пианист и изпълнител на барокова, предкласическа, класическа и съвременна музика. Двете музикантки имат огромнен афинитет към българската музика и представят част от огромното ни музикално наследство със завидно майсторство, лекота и дълбоко внушение.

Сопраното Диляна Георгиева и пианистката доц. Галина Апостолова издават албум с френска камерна музика през 2016 година със заглавие “След една мечта”.

Двете изпълнителки споделят за професионалното си сътрудничество:

„Отдавна работим заедно и изнасяме съвместни концерти в България и в чужбина, защото се допълваме идеално като артисти. Перфекционисти сме и имаме еднакво отношение към изпълняваната музика и стремеж към извличане на деликатното и красивото от всяко произведение. Създадохме концертната програма с много любов и с желание тази невероятна феерия от звуци да докосва хората по начин, който затрогва и нас. Но не само. Желанието ни е чрез подобни проекти да приобщаваме младата аудитория към класическата музика – кауза, на която се посвещаваме във всички наши начинания.“

Концертът “Митове и легенди” популяризира класическата музика и класическите инструменти в една достъпна и елегантна форма. Селекция от добре познати класически теми са представени от дуo в състав: пиано и глас. Главен акцент в програмата са български композитори с пиеси и преработени за сопранов глас фолклорни песни и вариации. Разпознаваме музикални теми, свързани с културното наследство на България – от легендата за Орфей и Евридика, (вариации за пиано) през величието на българските владетели (ария на Десислава от едноименната опера на П. Хаджиев), до уникалното богатство на фолклора ни ( песните от родопския край – Месечинко лю грейливка и Сон ми дойде, а също обичаните Девойко мори хубава, Биляна платно белеше (П. Владигеров).

Елегантно намигване към френската музика ще бъде отправено от изпълнителките с красивата валсова песен от Фр. Пуленк “Пътища на любовта”, която е включена в издадения от тях диск. Като прекрасен завършек на концертната програма музикантките ще изпълнят популярни мелодии от В. А. Моцарт ( ария на Сузанна от операта “Сватбата на Фигаро”) и концертна пиеса за пиано. Предвиденото времетраене е около един час (55- 60) минути.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.