Фотографии: Виктор Цонев и Гергана Бабаджанова

В началото на октомври се проведе първото кулинарно-коктейлно събитие от утвърждаващата се като традиция поредица „Нож и шейкър“. Зад нея стоят миксологът Михаил Узунов и шеф готвачът Петко Шаранков. Първото кулинарно събитие те кръстиха с кокетното име „Питки и напитки“. Успехът и интересът на пловдивчани ги вдъхнови да продължат събитията и така, едва след по-малко от два дена, те ще ни представят отново вкусна и качествена комбинация от храна и алкохол, под мотото „Вкус(на) зима“. Интересното в тази комбинация е, че Петко Шаранков живее и работи в Лондон, а събитията са една от причините да се връща у дома, макар и за малко.

Непосредствено преди тази кулинарна фиеста, поговорихме с главните виновници, за да ни разкрият малко повече подробности за „Нож и шейкър“.

Михаил Узунов

Петко Шаранков

-Момчета, разкажете ни първо за индивидуалната си работа и с какво се откроявате от други колеги в бранша.

Михаил: Аз работя като барман вече пет години и също така от 2 години се занимавам с миксология. Това, което ме откроява е, че съм приел тази работа като нещо, с което искам да се занимавам и развивам. За съжаление, повечето колеги го приемат като студентска работа, нещо несериозно или докато намерят друга работа.

Петко: От тринайсет години съм в професионалната кухня, десет от които в чужбина. Мисля, че те ми дават опита да нарека себе си ветеран в професията. Както и този опит ми дава способността да работя достатъчно добре във всяко звено на ресторантьорството.

-С какво се занимавате в момента от към професионални ангажименти? Къде работите?

Михаил: В момента съм главен барман в клуб „Fargo“, който е едно от малкото заведения, които се стараят да развиват коктейлната култура в България. Страничните ми ангажименти са обвързани със събитията на „Нож и Шейкър“.

Петко: Към момента имам собствена агенция за професионални готвачи, а аз самият изпълнявам краткосрочен ангажимент в „Tom’s Kitchen”, който е един от ресторантите на Том Айкенс. И, разбира се, „Нож и Шейкър“.

-Как решихте да създадете колаборацията „Нож и шейкър“? Колко души сте, с какво се занимавате и как осъществявате връзката между Пловдив и Лондон?

И двамата сме на етап в кариерите си, в който смятаме, че беше време да се създаде нещо като „Нож и Шейкър”. Общо четири души образуваме колаборацията: Стефка Георгиева, която разпространява словото. Гергана Бабаджанова която отговаря за визията и ние двамата, които приготвяме продукта „Нож и Шейкър”. Иначе връзката между Пловдив и Лондон е лесна. Все пак сме в 21-ви век.

Нож и шейкър

-Разкажете ни малко повече за кулинарните събития „Нож и шейкър“. Какво представляват, какво предлагате на клиентите си. Малко тайни от кухнята и бара.

Евентите на „Нож и шейкър“ са нашето виждане за добрата комбинация между храна и напитки. Стараем се на всеки от тях да покажем нещо ново като умение и вкус. А колкото до тайните – нямаме такива. Просто правим това, което можем най добре.

-Концепцията ви е да приготвяте комбинация от храна и коктейл. Как се създава комбинацията от вкусове и кое е първото – храната или коктейлът?

Общоприето е коктейлите да се сервират преди или след храната, а това, което ние се опитваме да направим е да разчупим малко тази бариера и провокираме хората да консумират двете паралелно. В нашият случай идват заедно.

-Както вече споменахме, Петко живее в Лондон. За колко време успявате да организирате едно събитие в Пловдив?

Приключваме едното събитие и веднага започваме да мислим за следващото. Стараем се да организираме събития веднъж на 2 или 3 месеца.

-Първото подобно събитие се проведе в бар „Fabric“. Как се прие от гостите и смятате ли събитието за успешно?

Като изключим факта, че времето се подигра с нас, останахме с много позитивни емоции и накрая видяхме много усмихнати лица, което за нас е успех.

-Следващото ще се проведе на 10 декември в клуб „Петното на Роршах“ в квартал Капана. Започвате още от 12:00 часа на обяд. Какви специалитети при храните и коктейлите ще могат да опитат присъстващите?

Името на събитието е „Вкус(на) зима“ и се постарахме във всички продукти от менюто да се усеща сезонният дух.

-Ще вкарате ли някаква коледна нотка в презентацията или вкусовете?

Канела, чай и коняк. Боб, кисело зеле и туршия. Коледните вкусове са на лице.

Нож и шейкър

-Има ли връх в коктейлите и кулинарията, който искате да достигнете, но все още не сте успели?

Михаил: Смятам, че имам много още да уча. Следователно има много върхове за покоряване.

Петко: А аз ще му помогна.

-С кои продукти обичате най-много да работите?

Петко: Аз обичам да работя със сезонни продукти. Те са най-пресни за всеки период и дават възможност разнообразие.

Михаил: Любител съм на алкохола. Обичам да експериментирам с него.

-Какво очаква гостите ви тази неделя и вие самите имате ли очаквания за „Вкус(на) зима“?

Да бъде по-добър евент от предишния – „Питки и напитки”.

Facebook страница на „Нож и шейкър“: https://www.facebook.com/knifeandshaker/?fref=ts

Facebook страница на събитието „Вкус(на) Зима“: https://www.facebook.com/events/359397447821124/

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.