Фотографии: Виктор Цонев и Гергана Бабаджанова

В началото на октомври се проведе първото кулинарно-коктейлно събитие от утвърждаващата се като традиция поредица „Нож и шейкър“. Зад нея стоят миксологът Михаил Узунов и шеф готвачът Петко Шаранков. Първото кулинарно събитие те кръстиха с кокетното име „Питки и напитки“. Успехът и интересът на пловдивчани ги вдъхнови да продължат събитията и така, едва след по-малко от два дена, те ще ни представят отново вкусна и качествена комбинация от храна и алкохол, под мотото „Вкус(на) зима“. Интересното в тази комбинация е, че Петко Шаранков живее и работи в Лондон, а събитията са една от причините да се връща у дома, макар и за малко.

Непосредствено преди тази кулинарна фиеста, поговорихме с главните виновници, за да ни разкрият малко повече подробности за „Нож и шейкър“.

Михаил Узунов

Петко Шаранков

-Момчета, разкажете ни първо за индивидуалната си работа и с какво се откроявате от други колеги в бранша.

Михаил: Аз работя като барман вече пет години и също така от 2 години се занимавам с миксология. Това, което ме откроява е, че съм приел тази работа като нещо, с което искам да се занимавам и развивам. За съжаление, повечето колеги го приемат като студентска работа, нещо несериозно или докато намерят друга работа.

Петко: От тринайсет години съм в професионалната кухня, десет от които в чужбина. Мисля, че те ми дават опита да нарека себе си ветеран в професията. Както и този опит ми дава способността да работя достатъчно добре във всяко звено на ресторантьорството.

-С какво се занимавате в момента от към професионални ангажименти? Къде работите?

Михаил: В момента съм главен барман в клуб „Fargo“, който е едно от малкото заведения, които се стараят да развиват коктейлната култура в България. Страничните ми ангажименти са обвързани със събитията на „Нож и Шейкър“.

Петко: Към момента имам собствена агенция за професионални готвачи, а аз самият изпълнявам краткосрочен ангажимент в „Tom’s Kitchen”, който е един от ресторантите на Том Айкенс. И, разбира се, „Нож и Шейкър“.

-Как решихте да създадете колаборацията „Нож и шейкър“? Колко души сте, с какво се занимавате и как осъществявате връзката между Пловдив и Лондон?

И двамата сме на етап в кариерите си, в който смятаме, че беше време да се създаде нещо като „Нож и Шейкър”. Общо четири души образуваме колаборацията: Стефка Георгиева, която разпространява словото. Гергана Бабаджанова която отговаря за визията и ние двамата, които приготвяме продукта „Нож и Шейкър”. Иначе връзката между Пловдив и Лондон е лесна. Все пак сме в 21-ви век.

Нож и шейкър

-Разкажете ни малко повече за кулинарните събития „Нож и шейкър“. Какво представляват, какво предлагате на клиентите си. Малко тайни от кухнята и бара.

Евентите на „Нож и шейкър“ са нашето виждане за добрата комбинация между храна и напитки. Стараем се на всеки от тях да покажем нещо ново като умение и вкус. А колкото до тайните – нямаме такива. Просто правим това, което можем най добре.

-Концепцията ви е да приготвяте комбинация от храна и коктейл. Как се създава комбинацията от вкусове и кое е първото – храната или коктейлът?

Общоприето е коктейлите да се сервират преди или след храната, а това, което ние се опитваме да направим е да разчупим малко тази бариера и провокираме хората да консумират двете паралелно. В нашият случай идват заедно.

-Както вече споменахме, Петко живее в Лондон. За колко време успявате да организирате едно събитие в Пловдив?

Приключваме едното събитие и веднага започваме да мислим за следващото. Стараем се да организираме събития веднъж на 2 или 3 месеца.

-Първото подобно събитие се проведе в бар „Fabric“. Как се прие от гостите и смятате ли събитието за успешно?

Като изключим факта, че времето се подигра с нас, останахме с много позитивни емоции и накрая видяхме много усмихнати лица, което за нас е успех.

-Следващото ще се проведе на 10 декември в клуб „Петното на Роршах“ в квартал Капана. Започвате още от 12:00 часа на обяд. Какви специалитети при храните и коктейлите ще могат да опитат присъстващите?

Името на събитието е „Вкус(на) зима“ и се постарахме във всички продукти от менюто да се усеща сезонният дух.

-Ще вкарате ли някаква коледна нотка в презентацията или вкусовете?

Канела, чай и коняк. Боб, кисело зеле и туршия. Коледните вкусове са на лице.

Нож и шейкър

-Има ли връх в коктейлите и кулинарията, който искате да достигнете, но все още не сте успели?

Михаил: Смятам, че имам много още да уча. Следователно има много върхове за покоряване.

Петко: А аз ще му помогна.

-С кои продукти обичате най-много да работите?

Петко: Аз обичам да работя със сезонни продукти. Те са най-пресни за всеки период и дават възможност разнообразие.

Михаил: Любител съм на алкохола. Обичам да експериментирам с него.

-Какво очаква гостите ви тази неделя и вие самите имате ли очаквания за „Вкус(на) зима“?

Да бъде по-добър евент от предишния – „Питки и напитки”.

Facebook страница на „Нож и шейкър“: https://www.facebook.com/knifeandshaker/?fref=ts

Facebook страница на събитието „Вкус(на) Зима“: https://www.facebook.com/events/359397447821124/

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.