Модерна система чисти отпадъците в Тихия океан

Самият проект е пасивен. Няма мотори и машини. Вместо това помпата ще се движи, подобно изкуствено крайбрежие, като внимателно събира всяка пластмаса по пътя си

0
163
Tih okean

Всички сме наясно колко замърсени са океаните по света и за сега повечето си затваряме очите. Голям процент от отпадъците на хората и горива се изхвърлят в открити води, като унищожават животинския вид и застрашават природата ни. Но сега датска организация пуска на пробен курс иновативна система, която има за цел да изчисти Тихия океан от пластмасовите отпадъци. НПО-то се казва Ocean Cleanup, а пробният курс тръгва от Сан Франциско, Калифорния, съобщава BBC.

Системата е създадена от датчанина Боян Слат, който като тийнейджър е бил на море в Гърция и се е ужасил от факта, че във водите има повече боклуци, отколкото риба. Това го амбицира и той почва да води кампания за опазване на околната среда. В началото никой не му обръща внимание, едва малцина са тези, които го приемат насериозно.  Години по-късно, след много трудности, системата е готова за действие. За тази цел е подготвен и кораб, който ще тегли 600 метровата гъвкава конструкция, която на свой ред ще всмуква пластмасата. Помпата стига до три метра дълбочина, а от Ocean Cleanup вярват, че до пет години ще успеят да изчистят половината от Голямото тихоокеанско сметище – площ, която се равнява на два пъти територията на Франция. Този процес ще се прави на всеки пет години и така, по изчисления, до 2040-та цялата полюция ще изчезне.

Самият проект е пасивен. Няма мотори и машини. Вместо това помпата ще се движи, подобно изкуствено крайбрежие, като внимателно събира всяка пластмаса по пътя си. Тя ще се движи със скоростта на вълните, затова не се очаква да нарани водните обитатели на Тихия океан.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.