Модни дизайнери от Милано идват на ново изложение в Пловдив

Изложението ще се развие в 4 основни направления: „Текстилна техника“, „Материали и консумативи“, „Договаряне – облеклото като услуга“ и „Готов продукт – мода“

0
38

Преподаватели и студенти от елитния Европейски институт по дизайн, базиран в столицата на модата – Милано, ще бъдат сред участниците в ново изложение, която стартира през месец ноември 2018 г. в Международен панаир Пловдив. „ТексТайлър Експо“ ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия, и ще възроди изложенията, посветени на трите бранша.

В Европейския институт по дизайн учат много български студенти, които са ентусиазирани от идеята да се включат заедно с преподаватели в новата проява и да покажат свои модели, съобщи главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Според него вече има голям интерес към инициативата.

Тя ще събере магията на модата и технологиите, за да покаже съвременния облик на една промишленост, която има над 180-годишна история в България. Специализирано международно изложение за текстилна техника и продукти ще предложи функционални и ефективни решения, ориентирани към производители, търговци и потребители.

След години на спадове и сътресения днес този отрасъл има водеща място в икономиката на България и е първи по обем на износа, който достигна обем около 3 милиарда евро годишно. „Дошъл е моментът за по-висок етап на развитие. „ТексТайлър Експо“ ще демонстрира постиженията и ще създаде условия за напредък на фирмите от тези браншове“, заяви д-р Иван Соколов.

“ТексТейлърЕкспо 2018” вече има своите първи изложители. Участие потвърдиха няколко български фирми и компании от Турция, които произвеждат материали и консумативи за шивашката промишленост.

Това показва, че към инициативата има интерес не само у нас, а и в съседните страни, коментира Валя Данкова, управител на фирма „Спекс“, съорганизатор на деловия форум. Планираме и богата съпътстваща програма, за да се получи един комплексен делови форум, добави тя.

Изложението ще се развие в 4 основни направления: „Текстилна техника“, „Материали и консумативи“, „Договаряне – облеклото като услуга“ и „Готов продукт – мода“. Ще участват фирми, предлагащи машини и програмни продукти, дрехи и обувки, платове и консумативи, кожи и кожени изделия, аксесоари. Сред изложителите ще бъдат шивашки предприятия, работещи „на ишлеме“, и такива със собствени готови продукти, модни линии и марки.

В съпътстващата програма са включени ревюта на облекло от известни производители, на млади дизайнери, на възпитаници на специализирани средни и висши училища. Предвидени са няколко семинара за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона.

“ТексТейлърЕкспо” стартира с намерението да стане иновационен и производствен хъб за Балканите. Неговото първо издание ще се проведе от 8 до 11 ноември в Международен панаир Пловдив под патронажа на Министерството на икономиката.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.