Мозъкът и как да го стимулираме
Снимка: Google

В обстановката на двадесет и първи век сме все по-ангажирани. Жонглираме с хиляди задачи. Работният ни ден се увеличава за сметка на часовете, прекарани в почивка и сън. Всичко това води до много проблеми с мозъка.

Понякога физически, друг път психически или емоционални. Изкючително важно е да поддържаме мозъкът доброто състояние не само на тялото си, а и на ума. Предлагаме ви няколко ефикасни начина да подобрите работата на мозъка си.

Топ 5 начина за стимулиране на мозъка

Медитация. Медитацията е всепризнат метод, в който тялото и ума ни се отпускат. Няколко минути на ден, в които да се изцяло в мир и спокойствие, могат да се отразят благотворно на цялостното ни състояние.

Изкуство. Ролята на всички видове изкуство върху здравето на човека е доказано. Много от болниците предлагат различни арт терапии, чрез които пациентите постигат още по-бързо подобрение. Няма значение дали ще се включите в клас по рисуване, ще отидете на танци, театър, кино или изложба. Важното е просто да се отдадете на благотворното влиание, което творчеството и изкуството могат да донесат на мозъка ви.

Упражнения. Освен физическите упражнения, които са полезни за здравето на човека, съществуват и такива, които развиват мозъчната активност. Например, затворете очи и се опитайте без да броите да отгатнете кога е изминала една минута. Това упражнение е полезно за концентрацията на ума. Съществуват още много такива, просто открийте своето.

Храната. Правилното хранене може също да повлияе на работата на мозъка. Съществуват редица хранителни продукти, за които е доказано, че са полезни в тази област. Такива храни са суровите ядки, риба и морски дарове, черен шиколад, пълнозърнести храни, боровинки. В помощ са също билки и подправки като женшен, зелен чай, джинджифил, кардамон, гинкобилоба и други.

Ученето на нови неща. Всяка една дейност, която ни извежда от зоната ни комфорт и еднообразните задължения е полезна за работата на ума. Когато учим нови неща мозъкът ни се активизира и работи на по-бързи обороти от моментите в които извършваме обичайните си всекидневни задължения и дейности.

Мозъкът и как да го стимулираме
Снимка: google

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.