Краси Георгиев

Уикендът е повече от интересен в Пловдив. Където и да се обърнеш, ще станеш свидетел на различни инициативи, фестивали, кои от кои по-хубави, развлекателни или смислени. Едно събитие, обаче, се открои със своята сложност и смелост. Говоря за Празникът на Мотивацията, в който, в рамките на 55 часа, ултрамаратонецът Краси Георгиев тича без прекъсване. Стартът бе поставен вчера на Гребната база, а през събота и неделя Краси обикаля “Цар-Симеоновата градина”, където е монтиран и специален пункт от екип, следящ за здравето му. Там може да се намери и информация за мотивацията или да се включите в тази впечатляваща провокация. А ако бягането не е вашият спорт, никой не ви ограничава. Може да карате велосипеди, ролери, може да танцувате, може да правите всичко, което кара тялото и умът ви да се чувстват добре.

Исках лично да видя как Краси Георгиев тича и наистина, той изпълнява обещанието си. В ранната, свежа съботна сутрин, той прави обиколка, след обиколка на градинските алеи. Спира от време на време да отдъхне за 2-3 минути и пак продължава своя бяг. А редом до него други, които искат да предизвикат себе си и да преборят умората. Някои включили се в инициативата още от началото, други в последствие, но всички с ясна цел, която искат да достигнат. За едни е на личностна основа – да докажат, че могат. За други, за да мотивират останалите. Различни са причините да преодолеем себе си и всички те са ценни, защото ни изправят срещу страховете, мързела, себеотрицанието.

Краси Георгиев

Причините на Краси са две – да изкара хората от домовете им и да ги мотивира да се движат, да се грижат за тялото си, а така и за здравето си. Да им покаже, че спортът е полезен и да им докаже, че ако искат, то могат. Без оправдания, без отказ, без мрънкане, защото няма нищо срамно в провала, но няма и гордост в това да се предадеш. За пример ще уточня, че самият Георгиев е почнал да тича чак над 35-годишна възраст, като преди не е спортувал нищо. Учудващо или не, резултат от мотивацията му има. Докато в началото на деня видях едва десетина човека да тичат редом до Краси, то към 14:00 часа на обяд са отчетени над 300 участника, а той е избягал 160 км.

Втората основна причина за 55 часовия маратон е събирането на средства за децата от Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с онкохематологични заболявания, който отваря врати през 2013 година. Това са деца, които са преборили коварната болест и са в ремисия. Повечето медици смятат, че те не трябва да се натоварват физически, но въпреки това Центърът има отбор от активно спортуващи малчугани, които са отишли на Олимпиадата в Русия тази година и са се завърнали у дома с редица медали.

Краси Георгиев

Това не е нещо непознато за Краси Георгиев. Той е тичал и преди за децата, но 36 часа. Сега мисията е доста по-тежка. Оставени са дарителски кутии, в които всеки може да пусне колкото желае, но цялата идея не е в това, а в спортната активност. Като в мото или слоган се превръща изразът “Тичай, за да дариш”, който изобщо не е метафоричен. За всяка избягана или измината с велосипед, скейтборд, ролери обиколка, банка ОББ плаща по 1 лев. Който иска, пък, може вместо да тича да отиде на фитнес зоната.

Кинезитерапевтът му Димитрина Сивкова ни сподели, че Краси е изморен, но не иска да почива. За повече от 30 часа физическа активност е спал общо час и половина. Яде по-качествена и чиста храна, но в малки порции и начесто. Предимството при него е, че той не страда от капризен стомах, както други бегачи. Важно е също да поема толкова течности, на колкото е свикнал организмът му в покой – нито по-малко, нито повече, но не е препоръчително те да са вода, защото е бедна на соли, а те са нужни на тялото. Затова екипът на Краси му приготвя най-вече чай, разредена лимонада – вода със сол и лимон.

Предизвикателството завършва в неделя в 17:00 часа в “Цар-Симеоновата” градина, така че ако искате да се включите в инициативата, още имате възможност. Не забравяйте да се облечете в удобни, спортни дрехи и най-вече – заредени с желание, а може би и с ваша лична кауза.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.