Краси Георгиев

Уикендът е повече от интересен в Пловдив. Където и да се обърнеш, ще станеш свидетел на различни инициативи, фестивали, кои от кои по-хубави, развлекателни или смислени. Едно събитие, обаче, се открои със своята сложност и смелост. Говоря за Празникът на Мотивацията, в който, в рамките на 55 часа, ултрамаратонецът Краси Георгиев тича без прекъсване. Стартът бе поставен вчера на Гребната база, а през събота и неделя Краси обикаля “Цар-Симеоновата градина”, където е монтиран и специален пункт от екип, следящ за здравето му. Там може да се намери и информация за мотивацията или да се включите в тази впечатляваща провокация. А ако бягането не е вашият спорт, никой не ви ограничава. Може да карате велосипеди, ролери, може да танцувате, може да правите всичко, което кара тялото и умът ви да се чувстват добре.

Исках лично да видя как Краси Георгиев тича и наистина, той изпълнява обещанието си. В ранната, свежа съботна сутрин, той прави обиколка, след обиколка на градинските алеи. Спира от време на време да отдъхне за 2-3 минути и пак продължава своя бяг. А редом до него други, които искат да предизвикат себе си и да преборят умората. Някои включили се в инициативата още от началото, други в последствие, но всички с ясна цел, която искат да достигнат. За едни е на личностна основа – да докажат, че могат. За други, за да мотивират останалите. Различни са причините да преодолеем себе си и всички те са ценни, защото ни изправят срещу страховете, мързела, себеотрицанието.

Краси Георгиев

Причините на Краси са две – да изкара хората от домовете им и да ги мотивира да се движат, да се грижат за тялото си, а така и за здравето си. Да им покаже, че спортът е полезен и да им докаже, че ако искат, то могат. Без оправдания, без отказ, без мрънкане, защото няма нищо срамно в провала, но няма и гордост в това да се предадеш. За пример ще уточня, че самият Георгиев е почнал да тича чак над 35-годишна възраст, като преди не е спортувал нищо. Учудващо или не, резултат от мотивацията му има. Докато в началото на деня видях едва десетина човека да тичат редом до Краси, то към 14:00 часа на обяд са отчетени над 300 участника, а той е избягал 160 км.

Втората основна причина за 55 часовия маратон е събирането на средства за децата от Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с онкохематологични заболявания, който отваря врати през 2013 година. Това са деца, които са преборили коварната болест и са в ремисия. Повечето медици смятат, че те не трябва да се натоварват физически, но въпреки това Центърът има отбор от активно спортуващи малчугани, които са отишли на Олимпиадата в Русия тази година и са се завърнали у дома с редица медали.

Краси Георгиев

Това не е нещо непознато за Краси Георгиев. Той е тичал и преди за децата, но 36 часа. Сега мисията е доста по-тежка. Оставени са дарителски кутии, в които всеки може да пусне колкото желае, но цялата идея не е в това, а в спортната активност. Като в мото или слоган се превръща изразът “Тичай, за да дариш”, който изобщо не е метафоричен. За всяка избягана или измината с велосипед, скейтборд, ролери обиколка, банка ОББ плаща по 1 лев. Който иска, пък, може вместо да тича да отиде на фитнес зоната.

Кинезитерапевтът му Димитрина Сивкова ни сподели, че Краси е изморен, но не иска да почива. За повече от 30 часа физическа активност е спал общо час и половина. Яде по-качествена и чиста храна, но в малки порции и начесто. Предимството при него е, че той не страда от капризен стомах, както други бегачи. Важно е също да поема толкова течности, на колкото е свикнал организмът му в покой – нито по-малко, нито повече, но не е препоръчително те да са вода, защото е бедна на соли, а те са нужни на тялото. Затова екипът на Краси му приготвя най-вече чай, разредена лимонада – вода със сол и лимон.

Предизвикателството завършва в неделя в 17:00 часа в “Цар-Симеоновата” градина, така че ако искате да се включите в инициативата, още имате възможност. Не забравяйте да се облечете в удобни, спортни дрехи и най-вече – заредени с желание, а може би и с ваша лична кауза.

  • Цар-Симеонова градина

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Мотивацията на Краси Георгиев – включи се в 55 часовия маратон
4.7 от общо 3 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!