Видео и снимки: Александър Карамфилов

Освен с музикалната си програма, румънският фестивал Electric Castle, от когото се завърнахме преди броени часове, впечатлява и с допълнителните си арт инсталации, цирк, игри на открито, базар и една нова за страната идея – мобилен планетариум.

Astrolife е най-големият преносим планетариум не само в Румъния, но и в Европа, а премиерата му се състоя именно на фестивала до замъка Банфи под слогана “Dome of the new world” – Куполът на новия свят. В неговата програма са заложени различни прожекции, създадени от аниматори от цял свят. Екранът е с 4 К резолюция, разгърнат на 360 градуса, а шатрата, в която се помещава, побира до 150 човека.

Astrolife

Артистичен директор на проекта е Адела Мунтеан, която разработва теми като виртуална реалност, панорама и аудиовизуално изкуство.

„В Румъния има много малки планетариуми, които се използват за други цели. Този вид различна прожекция реализирам от 2016-та година, до сега. Успях да осъществя нова медийна програма на фестивал в Сибил, наречена „Бъдещето е сега“. Тя представлява документални прожекции, смесени с нови, модерни технологии. За “Dome of the new world” селектирах аниматори от Турция, Канада, Франция, Унгария, Съединените щати и други.“

Astrolife

Концепцията на Dome е алтернативна. Това не е типичният планетариум. По-скоро те въвлича в образи, които отключват рецептори в мозъка, работещи самостоятелно, вместо смилащи поднесената им информация на готово. Създател на целия проект е Драгош Прашов, който е IT инженер, работи с телескопи и проучва космоса.

След фестивала, планетариумът ще бъде инсталиран в солна мина, но може да бъде местен и в други градове, дори и държави. Може да поеме ролята на театър, кино, спортна зона, както и много други мултифункционални предназначения.

Видео:

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Най-големият мобилен планетариум в Европа дебютира на Electric Castle (ВИДЕО)
5 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!