Видео и снимки: Александър Карамфилов

Освен с музикалната си програма, румънският фестивал Electric Castle, от когото се завърнахме преди броени часове, впечатлява и с допълнителните си арт инсталации, цирк, игри на открито, базар и една нова за страната идея – мобилен планетариум.

Astrolife е най-големият преносим планетариум не само в Румъния, но и в Европа, а премиерата му се състоя именно на фестивала до замъка Банфи под слогана “Dome of the new world” – Куполът на новия свят. В неговата програма са заложени различни прожекции, създадени от аниматори от цял свят. Екранът е с 4 К резолюция, разгърнат на 360 градуса, а шатрата, в която се помещава, побира до 150 човека.

Astrolife

Артистичен директор на проекта е Адела Мунтеан, която разработва теми като виртуална реалност, панорама и аудиовизуално изкуство.

„В Румъния има много малки планетариуми, които се използват за други цели. Този вид различна прожекция реализирам от 2016-та година, до сега. Успях да осъществя нова медийна програма на фестивал в Сибил, наречена „Бъдещето е сега“. Тя представлява документални прожекции, смесени с нови, модерни технологии. За “Dome of the new world” селектирах аниматори от Турция, Канада, Франция, Унгария, Съединените щати и други.“

Astrolife

Концепцията на Dome е алтернативна. Това не е типичният планетариум. По-скоро те въвлича в образи, които отключват рецептори в мозъка, работещи самостоятелно, вместо смилащи поднесената им информация на готово. Създател на целия проект е Драгош Прашов, който е IT инженер, работи с телескопи и проучва космоса.

След фестивала, планетариумът ще бъде инсталиран в солна мина, но може да бъде местен и в други градове, дори и държави. Може да поеме ролята на театър, кино, спортна зона, както и много други мултифункционални предназначения.

Видео:

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.