Родната литература има с какво да се гордее. Нейните представители са не по-малко талантливи от чуждестранните си колеги, а в много случаи, дори повече. С всяка следваща година четящите хора в България се увеличават. С всяка година все нови и нови произведения излизат от печат, което говори, че народ и писатели най-после се завърнаха към това велико изкуство литературата, без което много други не могат да съществуват.

2017 година беше изпълнена с впечатляващи заглавия. Някои от тях се превърнаха в пиеси, други предстои да се преобразуват във филми, трети печелиха конкурси и признания. С Виктор Мухарски – писател, един от основателите на софийската издателска къща „Лавици“ и провокатор за четящите българи във фейсбук групата „Чета и трупам лавици с книги“ подбрахме най-впечатляващите заглавия през изминалата година, които предлагаме на всеки да прочете.

„Камбаната“

Недялко Славов

Трудно се описва книга, която е толкова тежка, а се чете леко и бързо заради стила на автора. „Камбаната“ е изчистен роман, честен, изпълнен с действие и може да събуди чувства у всеки. Няма и една страница от текста, в която да ви доскучае. Впечатляващо е умението на автора да държи юздите през цялото време. Задължително прочетете!

„Море на Живите“

Александър Секулов

Хубаво е да знаем, че имаме прекрасна съвременна българска поезия. Тези, които и преди са чели нещо от Александър Секулов, знаят за какво става дума. Авторът ни дава невероятни стихове, които по всяка вероятност ще накарат млади момчета и момичета да искат да му подражават. Александър Секулов прави четенето удоволствие.

„Единственият начин“

Христо Янев

Много шум се вдигна около това произведение през изминалата година. Вероятно не толкова заради самото заглавие, отколкото заради авторът, който е бивш футболист и настоящ треньор – Христо Янев. Той обаче се справя страхотно, особено като се има предвид, че това е негов дебют. Стремглав трилър, в който не липсва екшън. Ще споделя само, че по последни данни вече има интерес и от чуждестранни издателства и можем само да стискаме палци книгата да бъде преведена и издадена и в други страни, защото тя наистина си заслужава.

„Мъничко рими за дечица любими“

Виктор Мухарски

Може да прозвучи самовлюбено, но видях с очите си как книгата грабва вниманието на най-искрената и честна аудитория – детската. Изданието бе представено през 2017-та на Алея на книгата в София. „Мъничко рими за дечица любими“ е 2 в 1 –  рисунки за оцветяване, дело на младия български художник Радослав Соколовски, както и стихчета в рими, обхващащи важни теми за децата.

„Чамкория“

Милен Русков

Книга, която след време ще се цени още повече у нас. Не, че сега липсва интерес към нея. Началните 20-тина страници може да са трудни, докато се свикне със стила – после се чете на един дъх. Доста по-мрачна от „Възвишение“, а атмосферата е съвсем различна. Любопитно е, че романът бе преработен и вече е наличен в съкратен вариант и в един том. А шумът около книгата не спира, тъй като вече има и постановка със Захари Бахаров и под режисурата на Явор Гърдев.

„Отлъчване“

Николай Терзийски

Толкова много хубави неща могат да се кажат за дебютния роман на Николай Терзийски. Читателят е въвлечен в лабиринт от истории – а аз знам, че вие обичате това. Текстът съдържа в себе си магията на живота. Четем историите на няколко различни герои, някои живеят в съвремието, други се връщат назад в годините, чак до началото на 19-ти век. Прочитайки тази книга, толкова много въпроси могат да изскочат в главата ни. На къде сме тръгнали или къде сме в момента. От тези четива, които просто не ни пускат, докато не ги завършим… а след това оставаме насаме със себе си.

„Космически залог“

Дрейк Вато

Четеш и си мислиш: „Това наистина ли е български автор?“ Да, такъв е, но с артистичен псевдоним. „Космически залог“ няма как да не се хареса на любителите на фантастиката у нас. В тази книга има от всичко за феновете на този жанр – битки, постапокалиптична разруха и едно страхотно приключение.

„Дърводелецът. Нови разкази“

Деян Енев

Няма как да не ви допаднат разказите на Деян Енев. Тиха, задушевна литература, която успокоява и носи чиста радост. Тези, които вече са чели творби на Деян Енев едва ли имат нужда от повече убеждаване. За новите читатели това ще бъде едно добро начало на познанството с тихия глас на писателя.

„С аромат на тютюн“

Венцислав Божинов

Някои от вас може бе вече са прочели първия сборник с разкази на Венцислав Божинов „Пеперуди в рогата“, който излезе през 2011 година. Ако сте останали доволни, то със сигурност ще харесате и втория сборник „С аромат на тютюн“. Той е от онези произведения, за които продължавате да си мислите, макар да е минало известно време от прочита им.

„Междупанелни войни“

Никола Крумов

Книгата излезе през 2016-та, но определено набра скорост през 2017-та. Страхотна, съвременна и с обилна доза чувство за хумор. „Дневник на панелните блокове“ се хареса на читателите, а сега и втората книга на Никола Крумов не ѝ отстъпва по нищо. Освен сатирата, в произведението прави впечатление едно пресъздаване на житейските отношения. Отлична разтоварваща книга!

„Хавра“

Захари Карабашлиев

Несъмнено една от най-очакваните книги през втората половина на 2017-та беше поредната история от Захари Карабашлиев „Хавра“, която за отрицателен период събра популярност и почитатели. Писателят не изневерява на стила си да включи в сюжета Америка. Наглед едно битово събитие се превръща в плеада от неочаквани случаи, а при Захари краят винаги се оказва такъв, какъвто не си очаквал.

Знаем, че може да сме изпуснали някой автор, но няма как. 2017 година беше страхотна за българските произведения. Но вече сме в 2018-та и нямаме търпение за това, което предстои да излезе на книжния пазар у нас.

Най-добрите български книги за 2017

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.