Намаляване на скоростта и озеленяване на шахмат

0
65
Намаляване на скоростта и озеленяване на шахмат

Нито държавна, нито местна власт имат някакви солидни лостове да свалят хората от автомобилите. Данъкът на част от МПС-тата в Пловдив бе вдигнат от тази година, но никой не се отказа от возилото си. Велоалеите пък все още са рядко ползвани, особено в централната градска част. Така че основният фактор за свръхшумова среда остава константен. В Община Пловдив обаче взеха други мерки, с които да подобрят ситуацията, посочва инж. Михайлов. Първата крачка бе смяната на настилката на няколко ключови улици и булеварди. Замервания на шума са правени на ул. “Богомил” например, когато беше павирана и след асфалтирането й.

Заради новата гладка настилка там сега трафикът е двоен, но стойностите на шума са паднали с 5-6 децибела. През 2013 година /още с павета/ оттам са минавали за един час 444 леки автомобила. След ремонта в произволен ден за същия отрязък от време са засечени 881 коли, което показва, че мярката е дала резултат. На улицата има поставена и светодиодна радарна система за отчитане на скоростта, което действа отрезвяващо на шофьорите. Връзката е ясна ​- по-ниска скорост, по-малко ошумяване. Ефективният контрол на скоростта на МПС в рамките на града всъщност не е за подценяване.

Същото „упражнение“ по смяна на настилката на бул. “Македония” обаче не даде толкова добри резултати. След разширението и асфалтирането на ключовия булевард трафикът по него се увеличи, само при тежкотоварните МПС скокът е двоен, вследствие на което шумовите нива не мръднаха значително . През 2015 г. там за един час са минавали 349 леки коли и 18 камиона.

Има още няколко сравнително лесни стъпки да се подобри състоянието на града. Една от тях е т. нар. „ екраниране” на транспортния шум с мрежа от многоетажна растителност и озеленяване с храсти и дървета, разположени шахматно. Този подход може да намали нивото на шума с 20-25 dB. “Зелена бариера” от подходящи дървета и храсти е задължителна и около училища и детски заведения, където по наредба шумът трябва да е на доста ниски нива.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.