Напусна ни великият Тончо Русев

Създател е на едни от най-известните песни на Лили Иванова,Силвия Кацарова,Васил Найденов,Георги Христов,Веселин Маринов и други

0
46
Toncho Rusev

Тончо Русев е бългаески музикант и композитор създал повече от 1000 песни.

Житейския му път започва на 20 април 1932 г. в гр. Бургас, в семейството на локомотивния машинист Руси Тончев и служителката в българските държавни железници Тодорка Русева. Баща му свири на акордеон и мандолина. След като установява музикалните наклонности на сина си в училищния оркестър, той продава часовника си, за да му купи тромпет. Още от детството си младият Тончо заедно с брат си Иван е дълбоко впечатлен от морето, което той по-късно пресъздава в своите песни.

След като завършва гимназия, постъпва в завод „Червено знаме“ като шлосер, където създава работническа духова група от 60 човека. По същото време той взима уроци по тромпет от солиста на бургаската филхармония Димитър Ганев. Докато се готви да следва индустриална химия, е чут от едни от най-добрите музиканти в Бургас, които го убеждават, след продължителни разговори, да кандидатства в музикалната академия. Завършва Музикалната академия, специалност „Тромпет“, в класа на професор Кърпаров през 1955 г. Работи като оркестрант в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и Софийската опера.

Основател и съосновател е на оркестъра на Сатиричния театър, Биг-бенда на Българското национално радио, оркестър „Балкантон“, оркестър „Спектър“ към металургичния комбинат Кремиковци. В сезона 1972-1973 ръководи отдел „Естрада“ към Концертна дирекция. От 1980 до 1985 г. е директор на дирекция „Българска естрада“. В началото на 90-те работи като музикален продуцент на фирма „Мега музика”, а от 1996-та година е на свободна практика.

Създател е на едни от най-известните песни на Лили Иванова, Силвия Кацарова, Васил Найденов, Георги Христов, Веселин Маринов и други. Неговите песни са изпълнявани от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и други. Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов.

Песните, композирани от него, са получавали много награди в редица български конкурси, сред които „Златният Орфей“, „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“, „Тракия Фолк“, 6 пъти „Мелодия на годината“, „Пирин фолк“, 10 пъти печели Пролетния радиоконкурс. Носител е на международни награди от фестивали в Париж, Токио, Видя дел мар (Чили), Дрезден, Сопот и други.

През 1981-ва година от фестивала „Златният Орфей“ получава Голяма награда за цялостно творчество. Получава награда за цялостен принос към балканската музика на „Охрид фест – Охридски трубадури 2007“. През 2007-ма година получава и орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата. На 6 декември 2017-та година става първият носител и кавалер на „Сребърния кръст на свети Николай“ на община Бургас. Това отличие е с най-висок ранг.

Той напусна земния си път на 85-годишна възраст, дни преди рождения си ден. Поклон пред паметта му и огромни благодарности за завещанието, което оставя на българската музика.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.