Народната библиотека с почетна изложба за Анастас Иширков

Изложбата, посветена на 150-годишнината от рождението на акад. Анастас Иширков включва снимки, лична кореспонденция, картички от пътуванията му, лекции, стихотворения, карикатури, статии, записки

0
16
Ishirkov

Изложба „150 години от рождението на акад. Анастас Иширков“ ще бъде открита на 11-ти септември в 11:00 часа във фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Акад. Анастас Иширков е основоположник на географската наука в България. Той е роден на 5 април 1868 г. в гр. Ловеч. Завършва история в Софийския университет и география в гр. Лайпциг, където през 1895 г. прави докторат. Специализира в Берлин, Виена, Париж. Основател е на Географския институт в София, декан и ректор е на Алма Матер и преподавател в Свободния университет.

Автор е на десетки книги, сборници, статии, студии на български и чужди езици. От 1904 г. е действителен член на БАН. От 1918 до 1934 г. е председател на Българското географско дружество. Почива през 1937 г.

Изложбата, посветена на 150-годишнината от рождението на акад. Анастас Иширков включва снимки, лична кореспонденция, картички от пътуванията му, лекции, стихотворения, карикатури, статии, записки и други. Представени са и значими материали от фонда на НБ „Иван Вазов“.

В откриването ще вземат участие Димитър Минев – директор на библиотеката, доц. Стоян Недков – от департамент „География“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география –  председател на Управителния съвет на Българското географско дружество и доц. Пело Михайлов от катедра „Туризъм“ на Аграрния университет – Пловдив.

Изложбата е показвана в Софийския университет и БАН. След Пловдив тя ще пътува за Стара Загора, Велико Търново, Шумен и Благоевград, като идеята е последната й спирка да бъде в с. Професор Иширково – именувано на основоположника на географската наука в България.

Организатори са Българското географско дружество, Геолого-географски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националният институт по геофизика, геодезия и география и НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Изложбата ще може да бъде видяна до 27 септември.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.