НАСА приземява космически кораб на Марс! – На живо!

Затова изчистете графика си за по-късно, защото за пръв път от шест години насам, космически кораб ще докосне повърхостта на Марс.

0
225
Снимка: Facebook

НАСА ще приземи тази вечер около 21:04 ч. космически кораб на Марс!

Затова изчистете графика си за по-късно, защото за пръв път от шест години насам, космически кораб ще докосне повърхостта на Марс.

Полетът на InSight на НАСА, който беше пуснат от Земята през май, е планиран да кацне на Червената планета днес около 17:00 ч. EST (15:00 ч. GMT). Няма да получим потвърждение обратно на Земята до 3.01pm EST (8.01pm GMT), обаче, поради разстоянието между нашите две планети.

Всички действия ще бъдат на живо от телевизията на НАСА, която сме включили по-долу, с снимки от контрола на мисията, тъй като екипът чака нервно да чуе от космическия кораб. Първото изображение от сушата на повърхността на Марс се очаква в 03.04 ч. EST (20.04 ч. GMT), но НАСА отбеляза, че може да пристигне и на следващия ден.

InSight е стационарен наземник, който ще се докосне до “скучна” част от Марс в голяма вулканична равнина, наречена Elysium Planitia. Този район е особено плосък, с малко скали или кратери, които не могат да доведат до прекрасни гледки от бордовата камера, но ще бъдат чудесни за мисията.

Този наземник не търси признаци на живот или доказателства за минали води на Марс, като последната мисия да кацне на Марс – космическият маршрутизатор на НАСА през август 2012 г. Вместо това ще използва набор от инструменти за изучаване на вътрешността на Марс, всякакви “Марскуешки” и се опитва да разбере какво се състои от ядрото.

Снимка: Facebook

Цялото действие е планирано да започне в 14:40 часа EST (7.40pm GMT), когато lander ще се отдели от круизната фаза на космическия си кораб. Около седем минути по-късно тя ще започне да навлиза в атмосферата на Марс на 19 800 километра на час, като температурите достигат около 1500 ° C (2700 ° F).

Това ще започне скандалната “седем минути на терора”, тъй като InSight се приземи напълно автономно. През това време тя ще разположи парашут, ще изхвърли топлинния си щит, ще разшири три крака за кацане и ще използва своите радари и тласкачи, за да завърши кацане с ракета на земята.

Целият отбор, който може да се върне вкъщи, може да чака да чуе, че това кацане е било успешно. И това не е лош подвиг – около половината от всички мисии на Марс са се провалили, включително някои в тази фаза на критично кацане, като например Schiaparelli на ESA Lander през 2016.

Ако всичко върви добре, следващото голямо препятствие ще бъде за InSight да разгърне своите два 10-слънчеви панела – заедно с размера на маса за пинг-понг – за да започне да събира слънчева светлина. Потвърждението за това се очаква в 8.35pm EST (1.35am GMT).

Това е драматичен, но също толкова вълнуващ ден. Така че не забравяйте да се появи по-късно за това, което се надяваме да бъде друг успех в нашата история на проучването на Марс.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.