Гърция издаде първите лицензи на частни компании за отглеждане на канабис за медицински цели. Южната ни съседка легализира марихуаната за медицински цели миналата година и през март отмени забраната за нейното отглеждане и производство. Вече са предоставени два лиценза, а до края на годината ще бъдат издадени още 12.

Първите лицензирани оранжерии за канабис ще бъдат в Коринт и Лариса. 14-те лиценза се очаква да доведат до създаване на над 750 работни места и да привлекат инвестиции от около 184 млн. евро. “Има огромен интерес, основно от Израел и Канада”, заяви на пресконференция зам.-министърът на икономиката Стергиос Пициорлас.

“Първите продукти от медицински канабис се очаква да се появят на пазара след около 12-18 месеца. Производството е основно ориентирано към износ”, допълни Пициорлас. В отговор на въпрос той изтъкна, че не се разглежда легализиране на канабиса за развлекателни цели в Гърция.

Предполага се, че хиляди пациенти в Гърция използват канабис за редица сериозни медицински състояния, въпреки, че властите нямат точни данни за пациентите.

“Продуктите, съдържащи канабис за медицински цели, ще бъдат достъпни с рецепта в аптеките. Те няма да се субсидират от държавната здравно-осигурителна система”, разясни здравният министър Андреас Ксантос.

Няколко държави, включително Германия, Великобритания, Дания и Италия, вече разрешават предписването на лекарствен канабис, а през юни Канада стана втората страна в света, след Уругвай, която легализира напълно марихуаната.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.