Georgi Stamenov

Следващите три години са много важни за Пловдив както в икономическо, така и в културно отношение. Предстои ни да се подготвим за Европейска столица на културата, да я посрещнем, а после и да я затвърдим и доразвием. Точно затова започваме новата рубрика „На пейката на PlovdivTown“, в която ще ви представяме индивидуални разговори с някой от кметовете на пловдивските райони. С тях си говорим за това как ще се развие районът през следващата година, какви проекти са одобрени, следва да бъдат одобрени и вкарани в действие.

Първият ни разговор ще е с кмета на най-стария и многолюден район в Община Пловдив – район „Централен“ Георги Стаменов. Стаменов е завършил Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив, след което Университет по национално и световно стопанство – гр. София, специалност “Финанси” и
специалност ”Счетоводство и контрол”. От 2011 година до октомври 2015 година е общински съветник от ПП ГЕРБ в Общински съвет – Пловдив. Заместник-председател на Общински съвет – Пловдив, председател на Комисия по бюджет и финанси. От ноември 2015 до настоящия момент е кмет на район „Централен“.

Започваме с темата за Младежкия хълм, който напоследък събуди много въпроси,
особено след излезлия материал на PlovdivTown за детската железница и довършването ѝ до върха на тепето.

-Г-н Стаменов, как ще се промени Младежкият хълм през 2018-та година?

През 2016-та успяхме да реализираме положителни намеси на входа на Младежкия хълм, с възможност за паркиране и с възможност за преминаване по тротоара. Осветихме го, възстановихме цялото осветление в алейната мрежа на парковата част, защото то не работеше. Тази година успяхме да реновираме детската площадка. Тя вече е на противоударна ратанова настилка, добавихме няколко допълнителни уреда за деца с двигателни увреждания. Хълмът се поддържа, бих казал, добре. Надявам се и през тази година да имаме възможност да продължим реновацията на съоръженията по самия Младежки хълм. Като се започне от малките езера и се продължи нагоре. Те са моделирани за аквамоделизъм. Плануваме да възстановим картинг пистата, на която да се правят различни събития. Било то да се вдигат дронове, макети на самолети, на колички. Територията го предразполага.

Знаете, там е и мястото, на което се правят едни от най-хубавите концерти. Смятам, че
Младежкият хълм тепърва ще се социализира все повече.

-Какви са плановете Ви за детската железница „Знаме на мира“? Известно Ви е, че Станислав Неделчев иска да направи макет как тя може да стига до върха, а ние знаем, че вече сте провели няколко срещи с него по темата.

Относно железницата – тя е едно изключително съоръжение не само за нашия град, а и за цялата държава. Надявам се да продължи да функционира, защото е много желана атракция от децата и техните родители. Идеята на г-н Неделчев е интересна, тъй като първоначалният проект за железницата е било точно такъв. Той не се е реализирал поради факта, че не им е стигнало времето, защото са искали да го довършат за определен празник. Ние ще потърсим отвсякъде информация от всички възможни източници за едновремешното проектиране, за да може да му съдействаме да направи макет. Хубаво е да се познава историята. Дали към днешна дата ни харесва да бъде реализирана фактически или не, е коренно различна тема. Тук говорим за един млад човек, който е грабнал една изключително хубава идея – да ни припомни, че в град Пловдив и преди нас е имало мислещи и креативни хора. След като направи макета, ще се обърнем към обществото, за да потърсим тяхното мнение, защото все пак ние сме избрани от хората и трябва да зачитаме мнението им.

-Начертаха ли се вече някакви точки, по които да вървите съвместно?

С екипа ми съдействаме на Станислав да направи план за действие, включително времево и финансово разпределение. Администрацията на „Централен“ му предостави наличните при нас планове и скици; в архива ни намерихме цяла папка с първоначалните скици на железницата, на влаковете. На този етап обсъждаме мястото, на което да започне да гради макета, планираме процеса във времето: както и самият Станислав потвърди, това е трудоемка дейност и по-малко от 6 месеца не биха били достатъчни за направата на нещо реалистично и качествено. В процес на обсъждане сме. Не на последно място мислим и за това как да реализираме финансово проекта. Ще Ви държим в течение и благодарим за интереса към район „Централен“ и към Младежкия хълм.

Очаквайте продължение по други теми, засягащи район “Централен”…

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.