Следващите три години са много важни за Пловдив както в икономическо, така и в културно отношение. Предстои ни да се подготвим за Европейска столица на културата, да я посрещнем, а после и да я затвърдим и доразвием. Точно затова създадохме рубриката „На пейката на PlovdivTown“, в която ще ви представяме индивидуални разговори с кметовете на пловдивските райони. С тях си говорим за това как ще се развие районът през следващата година, какви проекти са одобрени, следва да бъдат одобрени и вкарани в действие.

Продължаваме с инж. Ральо Ралев кмет на район „Северен“. Г-н Ралев е кмет на района вече седма година. Роден в Тополовград, но завършил Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров”, с квалификация Инженер-Химик. Преди да застане на важния пост е бил част от пловдивската Инспекция по околната среда и водите, както и от РЗИ.

С него си поговорихме най-вече за инфраструктурните и ремонтни дейности, които са се извършили в района през настоящата година и които ще се извършат до година.

-Инж. Ралев, какви инфраструктурни и ремонтни дейности се извършиха на територията на район „Северен“ през 2018-та година?

Основните дейности, на които наблегнахме през тази година, бяха изграждането на две нови детски площадки, изцяло съобразени с изискванията на Наредба 1 от 2009 година на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Едната се намира на ул. „Брезовска“, а другата в парка на ВиК. Проектира се и трета, но за сега процесът е спрян и ще продължи на пролет, след зимния сезон. Тя ще се намира в квартал „Захарна фабрика“.

Другият голям проект беше изграждането на нови паркинги по наредбата за платено паркиране. В момента изграждаме един такъв паркинг на ул. „Победа“, който трябваше да е за 57 места, но го разширихме и те се увеличиха до 80. Паркингът е по желанието на живущите в блоковите от двете му страни. Един от тези блокове се санира в момента, ще изградим и осветление. Там където се налага, ще поставим антипаркинг колчета, за да не се качват автомобили по тротоарите. Но е важно да се отбележи, че ще предоставим алтернатива на хората. В момента, в който приключим с този паркинг започваме изграждането на нов на бул „България“ 57. Там по-рано през годината изградихме един за 17 автомобила, новият също ще побира 17-18 места. Бройката се определя според дърветата, защото не ги премахваме, а само ги оформяме като вази.

До края на годината ни предстои да ремонтираме четири малки, вътрешни преки улици в квартал „Захарна фабрика“. До края на месеца ще сме готови и с цялостното проектиране на бул. „Дунав“ от колелото на бул. „Цар Борис III Обединител“, до неговия край в източна посока (хотел “Русалка”). Като казвам проектиране, говоря за извършване на цялостна реконструкция – премахване на павета, подмяна на водопровод, канал, осветление, настилка, тротоари, изграждане на велоалеи. Проектираме само този участък, защото другият, от колелото до бул. „Васил Априлов“, попада в т.н. воден цикъл. Когато започне работата по него, ще се извърши и ремонтът на западната част.

Това са плановете ни за тази година, които честно казано са амбициозни и ще бъда крайно щастлив ако до края ѝ успея да реализирам всичко. Знаете, че Общинският съвет прие една наредба, която гласи, че до 22 декември 2018 година трябва да бъдат премахнати всички гаражи и именно заради това наблягаме на изграждането на паркоместа. Към настоящия момент имаме 255 новосъздадени паркоместа. От тях 190 са отдадени под наем.  До края на 2018-та смятаме да създадем още стотина, като се опитваме преходът на преминаването от един вариант на друг да е плавен за гражданите.

-Организирате доста инициативи с деца. Разкажете ни за тях.

Да, продължават и залесителните акции, най-вече с ученици, за да възпитаме в тях култура и начин на мислене. Напоследък ми прави впечатление, че ако в Прехода изгубихме едно поколение, поколение и половина, заради факта, че имахме дефицит на власт, то сега нещата са променени. Децата изпитват уважение към държавността, вълнуват се, че ще се срещат с кмета, задават въпроси на посещенията в училищата. Виждам как мислят по друг начин. Младите, завършващи гимназия веднага почват да работят, искат да се развиват, без онази нагласа от миналите години: „аз за 500 лв. няма да работя“. За мен е недопустимо когато човек е на нулата, да не иска да работи за 500-600 лв. Нали от някъде трябва да се тръгне? Много приятно се чувствам когато виждам как младите хора се трудят, защото когато се трудят, те започват да ценят парите, времето си. Така се възпитават, дори по този начин намалят и хулиганските прояви.

Ральо Ралев

-Като споменахте хулигански прояви, район „Северен“ страда ли от такива?

Постоянно! Имайте предвид, че само на бул. „България“ имаме три подлеза и един на бул. „Цар Борис III Обединител“ и тях ги ремонтираме всяка година или през година. Според мен този тип хулигански деяния идват от чувството за безнаказаност в Обществото. Всеки знае, че може да направи нещо, без да носи последствия. Старо римско право гласи: „Въпросът не е в размера на наказанието. Въпросът е в неговата неизбежност“. Т.е. да знаеш, че когато счупиш лампа, ще си глобен. Когато паркираш на тротоара, направен с парите на пловдивчани, ще си санкциониран.

-Кой е най-проблемният квартал в района и се нуждае от най-много работа?

От 2012-та до 2014-та бяха годините на квартал „Захарна фабрика“. 2015-та беше годината на квартал „Гагарин“. Кварталът, на когото аз, като районен кмет, съм длъжник е Кършияка. За съжаление, на него се случва изключително плътно застрояване. Изключително ограничени сме за съпътстваща инфраструктура и се надявам тези факти да се коригират отново с водния цикъл, в който 58 улици ще бъдат изцяло подновени. Многото автомобили, обаче, ще продължат да ограничават проводимостта. Кварталът е истински феномен. Като изключим Главната улица, той е най-скъп, най-застроен, а най-търсен.

Определено това е кварталът, на който искам да наблегнем с водния цикъл. Да, за около година ще е пълен ад за живущите, но след това всичко ще изглежда по много по-различен начин.

-От какво забелязвате, че имат най-много нужда хората, живеещи в район „Северен“?

За съжаление, искат най-много паркоместа. И ще ви кажа защо. За добра градска среда се счита тази, в която на 300 метра от дома има училище, детска градина, детска площадка, парк и паркинг. Паркове няма как повече да изграждаме, защото няма пространство, но въпреки всичко сме го уплътнили до максимум. Проблемът е, че раждаемостта в България е сравнително ниска. Майките искат градинки, но истината е, че шофьорите са повече. Ако има 100 майки, то срещу тях има 1000 шофьора и борбата за паркомясто е страшна. Така че, най-много искат паркинги, след това тротоари.

-На колко възлиза бюджетът за 2018-та, отпуснат от Голяма Община?

Инфраструктурно в началото на годината се отпуснаха 100 000 лв. Към настоящия момент Общинският съвет гласува 200 000 лв. и още около 150 000 лв. са влезли в хазната от приходите от гаражите, които до година ще бъдат примерно 80 000 лв. Т.е. общо 350 000 лв. сме получили по капитална програма.

-А какви са плановете на Администрацията за 2019-та?

За двата мандата на управлението си съм се научил да не си правя грандиозни планове, защото те не винаги се случват. Набелязал съм доста елементи, по които искам да работя, най-вече се надявам да издадем разрешителното за бул. „Дунав“, което споменах. Ще довършим „Рогошко шосе“, което също е важно. В „Захарна фабрика“ ще се ремонтират улиците, които попадат във водния цикъл на град Пловдив. Те ще се изкопаят, ще се подмени правата и обратната вода, канал и водопровод, след което ще се преасфалтират от тротоар до тротоар. Ще продължи премахването на гаражите.

-Какъв е големият урок, който научихте за тези седем години и заслужаваха ли си трудностите, през които минава един кмет?

Искам да ви кажа, че много хора се борят за тази служба. Тя дава много, но и отнема много. Най-вече отнема от личния живот, личното пространство, от семейството. Моята дъщеря се роди когато вече бях кмет. Сега е на шест години и, честно казано, не усетих кога отминаха.

Дали си е заслужавало или не, не знам. Знам само, че искам, когато си тръгна от този кабинет, аз и децата ми да вървим с гордо вдигнати глави. Да поздравявам хората и те да ме поздравяват. Ако го правят, значи вървя в правилната посока. Бих цитирал моя колега, кмета на Раковски – Павел Гуджеров. Той каза нещо, в което и аз винаги съм вярвал: „Няма значение какво ще си кажем ние, тук в тази зала. Какво ще си кажем в кметството или в къщи. На нас, политиците, оценката ни я дават гражданите, избирателите. Веднъж на четири години!

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.