Стартираме новата си фотографска рубрика, в която ще ви запознаем с майстори на българската фотография както от Пловдив, така и от цялата страна. Защото вярваме, че заснемането е изкуство като всяко друго – специфично в своя характер, трудно, дръзко, елегантно. За да уловиш правилния момент, на правилното място и време, или да създадеш сам артистизъм върху лента се изискват усет към детайлите, въображение, естетика, визионерско виждане и търпение. И защото не само тези, които са пред камерата, но и зад нея заслужават уважение, ние ще ви ги представим. Ще разкажем за тях, ще ви споделим тяхното творчество и ще ги извадим от сянката на обектива… за да застанат пред нашия…

Започваме с един от любимите фотографи на пловдивчани – Виктор Цонев известен още под псевдонима Pink Tsonk. Виктор е от онези всестранно развити личности, които не се задоволяват само с една дейност. Него можем да срещнем в кантората, зад пулта или по калдъръма на „Капана“, улавящ поредното зрънце живот, отразен в обектива му. Член е на една от първите пловдивски хардкор банди – „Взрив“, свири на барабани, създава изложби, провеждал е уъркшопове. Негово дело е „колоритната“ черно-бяла улична изложба от 2016-та „Лицата на Капана“. Важно е да подчертаем, че Виктор Цонев не е завършил академията с Фотография, както много от колегите му, но любопитството му към изкуството и желанието да експериментира, пробва, научава, го нарежда сред едни от най-добрите в Пловдив. А ето какво ни разказа за своя фотографски мироглед.

-Първият въпрос, който искам да ти задам, е какво е фотографията за теб?

Това е въпрос, на който винаги ми е много сложно да отговоря. Фотографията представя моето отношение върху заобикалящия ни свят. Това е начинът, по-който го виждам и начинът, с който го изразявам. Например портретната фотография е общуване между фотограф и модел – от снимките си личи отношението на единия към другия и обратно.

Viktor Conev

-В кой фотографски жанр намираш себе си и защо?

Намирам себе си най-вече в портретната, репортажната и street фотография. Обичам да снимам хора в градска среда, музикални събития, както и други по-ъндърграунд мероприятия, които в повечето случаи не достигат до масата от хора. Реално и така проснимах – започнах със снимане на hardcore концерти, като един от най-големите ми вдъхновители в тази насока е Glen E. Friedman.

Като бях по-малък гледах снимки на концерти от 80-те години и много се кефех, какво се е случвало тогава. Документалистиката е нещо много полезно, защото въпреки че снимките от събития сега може да не са оценени и да не представляват нещо интересно, то след 10-20-30 години хората ще гледат на тях по съвсем различен начин, от историческа гледна точка.

Viktor Conev

-Обективът е средството, чрез което откриваш света или средството, чрез което се криеш от него?

Обективът е средство, чрез което показвам света, моя свят. Нито го откривам, нито се крия от него. Аз самият много обичам да се снимам и да ме снимат.

Viktor Conev

-В този дигитален свят филмът и копирането на хартия намират ли все още своето приложение и значение?

Доста добър въпрос! Цифровизацията направи фотографията много достъпна. Всеки, който си купи камера започва да снима и определя себе си като фотограф. Това до някъде е добре, но само донякъде, защото започва да пада качеството за сметка на количеството, защото повечето хора не се задълбочават да изучават композиция, да обработват снимките си, както и да купуват по-добра оптика, като по този начин стигат до едно ниво, което не могат да надхвърлят. Филмът много дисциплинира, защото имаш най-много 36 кадъра, в които нямаш право на грешка.

Правил съм си експеримент – мои близки приятели, които си нямат и хабер от фотография, отиваха на екскурзия в Италия. Дадох им един стар, напълно механичен фотоапарат с три филма. Кадрите, които бяха направили бяха много добри – ако им бях дал модерна цифрова камера нямаше да се оправят с настройките, както и нямаше да има кой да им обработи снимките след това. Иначе в момента се наблюдава Ренесанс във филмовата фотография – не знам дали е просто мода или не, но интересът към нея е доста засилен.

Лично аз започнах преди три години да снимам на филм и резултатите много ми допаднаха, като последната година снимам почти само на филм. Първоначално ми харесваше, че не е нужно да обработвам снимките си, съответно няма да стоя пред компютъра, защото цветовете бяха много истински и живи. След това започнах да снимам черно-бели филми и малко по малко се научих да ги проявявам сам, а след това започнах да ги копирам и на хартия по класическия процес с увеличител, червена светлина, ванички и т.н. Чувството, че можеш да контролираш целия процес сам – от снимането до копирането на хартия е много приятно, защото завършеният продукт е изцяло твое собствено творение.

Към настоящия момент, заедно с един приятел, сме в процес на търсене на помещение, в което да си направим фотолаборатория за да може да проявяваме филми и да копираме на хартия на спокойствие, тъй като в домашни условия не е много удобно.

Viktor Conev

-Кое е най-магнетичното място, което си снимал някога?

Аз не съм много по пейзажната фотография и магнетичните места предпочитам да си ги гледам вместо да ги снимам. „Магнетично място/нещо”, което съм снимал е по-скоро някой от многото концерти или партита,  които съм документирал и междувременно съм съпреживявал обстановката с останалите фенове.

Viktor Conev

Как си представяш Пловдив 2019 през твоя обектив?

Жив, цветен, топъл и изпълнен с усмихнати хора. Подготвям няколко проекта във връзка с Пловдив 2019, които ако успея да реализирам, ще съм много доволен.

Viktor Conev

-Фотографията е сблъсък между илюзия и документалност. Може или да запечата действителността в най-суровия ѝ вид, или да я преиначи и измени, според призмата на автора. В този ред на мисли, какво ни предоставят фотографите – реалност или фантазия?

Има фотографи, които ни представят реалността на заобикалящия ни свят, има и такива, които ни разкриват въображението с помощта на камерата. Това са два различни фотографски жанра, които имат съответно своите фенове. Аз съм по-голям почитател на документалната фотография.

Viktor Conev

-Може би най-въздействащият вид фотография е социалната. Каква е отговорността, която носи фотографът при подобни социални, военни и политически прояви?

Под социална фотография може би имаш предвид фотожурналистиката. Отговорността на фотографа се разпростира до там да може да предаде по най-добрия и безпристрастен начин, това което се случва без да го манипулира. Ако си фоторепортер ти трябва да отидеш и да си свършиш работата, която се изразява в написаното по-горе.

Viktor Conev

-Къде свършва папаракът и започва творецът?

Под папарак разбирам някой, който нарушава личното пространство на хората, с цел да извади някакви облаги. Творецът „краде” своите моменти, без да пречи на хората около себе си.

Viktor Conev

-Коя е снимката, която описва философията и разбирането ти за света?

Има безброй снимки, които са ме вдъхновили и продължават да го правят. Не съм намерил още такава, която ясно да показва разбирането ми за света. По-скоро разгледайте моите кадри те най-точно описват философските и житейските ми разбирания.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.