На фокус с… Сергей Борисов

"Оставам верен на аналоговата фотография, заради магията, която притежава и заради която някога я обикнах. Това е чудо на творчеството с ръце, благодарение на което човек се превръща във вълшебник"

0
39

Във фоторубриката “На фокус с…” ще ви запознаем с майстори на българската фотография както от Пловдив, така и от цялата страна. Защото вярваме, че заснемането е изкуство като всяко друго – специфично в своя характер, трудно, дръзко, елегантно. За да уловиш правилния момент, на правилното място и време, или да създадеш сам артистизъм върху лента се изискват усет към детайлите, въображение, естетика, визионерско виждане и търпение. И защото не само тези, които са пред камерата, но и зад нея заслужават уважение, ние ще ви ги представим. Ще разкажем за тях, ще ви споделим тяхното творчество и ще ги извадим от сянката на обектива… за да застанат пред нашия…

За първи път в рубриката разговаряме с чуждестранен творец. Сергей Борисов е един от най-успешните руски фотографи. Той е роден в Москва през 1947 година, а първата професионална работа като фотограф е обвързана с журналистическото снимане. През годините метафорите в творчеството му го издигат нависоко в йерархията на професията. Наричан е „летописец на Московските и Санкт Петербургските ъндърграунд сцени“ и „прославилият Москва и нейната бохема“ и напълно заслужено. Снимките му са обиколили няколко континента, пред обектива му са заставали поп и рок звезди, общественици, артисти. Особено забележително е създаденото от Борисов легендарно „Студио 50 А“, което му служи като работно пространство от началото на 1980-те до наши дни.

Наскоро Сергей Борисов направи изложба в Пловдив, а специално за нас отдели от времето си за интервю, което може да прочетете в следващите редове.

Първият въпрос, който искам да Ви задам – какво е фотографията за Вас?

Фотографията е нещо огромно. В общи линии да се говори за фотография е доста сложно. Това е океан, с неговите морета, заливи, проливи… И всеки намира в този океан своето ъгълче… Що се отнася до мен, аз бих определил своето творчество като неясен стремеж, който ми носи радост.

Сергей Борисов

-В кой жанр на фотографията откривате себе си?

Когато започвах като фотограф не съм се замислял в кой жанр ще работя. В Съветския съюз, в 70 и 80-те години, се налагаше да се занимаваме с всичко – от репортажната фотография до снимките за реклами. Но с времето се утвърдих в ситуационната фотография, която ми поръчваха от художествените галерии. Надявам се, че моите творби отразяват  Zeitgeist, т.е „духът на времето“.

-Обективът е средството, чрез което откриваш света или средството, чрез което се криеш от него?

Колкото повече откривам този свят, толкова повече ми се иска да се скрия от него. От друга страна, налага ми се да живея в него. И той ми доставя както страдание, така и радост.

Сергей Борисов

В този дигитален свят филмът и копирането на хартия намират ли все още своето приложение и значение?

Аз, разбира се, имам цифров апарат, но го използвам само да снимам при откриване на изложби или по празнични поводи. Както преди, така и сега, когато работя използвам фотографската лента и желатинов сребърен печат. Вярно е, че цифровата фотография има големи предимства. Мога да изтъкна две от тях – първото е, че веднага можеш да разгледаш снимките, които си направил на дисплея, а второто – цифровите апарати са с по-висока чувствителност, което прави възможно снимането дори през нощта и в полуосветени помещения… Оставам обаче верен на аналоговата фотография, заради магията, която притежава и заради която някога я обикнах. Това е чудо на творчеството с ръце, благодарение на което човек се превръща във вълшебник. Освен това когато отпечатаме снимката на хартия виждаме относителното несъвършенство, което всъщност създава усещането за оригинал.

Сергей Борисов

-Кое е най-магнетичното място, което си снимал някога?

Пътувал съм доста и успях да видя почти всички „магнетични“ места, което се предлагат от туристическите агенции. За мен, обаче, магията се крие в ситуациите, които възникват по време на фотосесия независимо от мястото на снимките.

Сергей Борисов

Фотографията е сблъсък между илюзия и документалност. Може или да запечата действителността в най-суровия ѝ вид, или да я преиначи и измени, според призмата на автора. В този ред на мисли, какво ни предоставят фотографите – реалност или фантазия?

Не мога да говоря от името на всички фотографи, а само за себе си. Както казах, определям моето творчество като неясен стремеж, но винаги най-важното, което ме води е желанието да получавам и доставям радост и удовлетворение. Но смятам, че като цяло фотографията, и моята в частност, все повече се превръщат в документ с течение на времето. Даже в най-големите си фантазии по време на снимки аз се опитвам чрез всяка моя фотография да предам духа на времето, както се казва „тук“ и „сега“.

Сергей Борисов

Може би най-въздействащият вид фотография е социалната. Каква е отговорността, която носи фотографът при подобни социални, военни и политически прояви?

Въпросът Ви се отнася повече към репортажната фотография, с която аз отдавна не се занимавам. Независимо от това често ме упрекват в плакатност и част от моите критици наричат фотографиите ми социални и/или идеологически. Обикновено се опитвам да вплитам в работите си няколко нива на внушения, така че всеки да открие в тях това, което му е близко. Въпреки това смятам, че работата на фотографа, който се занимава с тази фотография, все още влияе на общественото мнение и на политиците, макар и по-малко отколкото преди половин век когато беше разцветът на илюстрираните списания.

Сергей Борисов

-Каква е съдбата на фотографите в Европа, спрямо съдбата на тези на Балканите?

Поради голямата си заетост не успявам да следя фотографския живот дори в Русия, да не говорим за другите страни. Но ако трябва да съм честен, следя новостите единствено с помощта на интернет. Харесват ми много български фотографи, с които общувам чрез Фейсбук или чрез фотографските сайтове. Харесвам и техните снимки, както и снимките на фотографи от други страни. Надявам се, че всички те са еднакво щастливи.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.