НБ „Иван Вазов“ представя изложбата „Чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България – 1878-1902“.

Първият военен духов оркестър в България е създаден изцяло от чешки музиканти

0
„Чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България – 1878-1902“.

След Освобождението на България по междудържавни споразумения, а и по частна линия у нас пристигат много чехи. Голяма част от тях са музиканти, които започват да градят тук нова музикална култура. Стават учители по музика, създават военни и цивилни оркестри, свирят по престижни заведения, озвучават неми филми, композират, поставят основите на симфоничното и оперно дело.

Същевременно много българи учат музика в Чехия. Любопитен е фактът, че първият военен духов оркестър в България е създаден изцяло от чешки музиканти, които на 17 април 1879 г., в първата си публична изява, със своите изпълнения приветстват Княз Александър I Батенберг във Велико Търново.

Изложбата „Чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България – 1878-1902“ показва част от хората и събитията в музикалното сътрудничество между чехи и българи. Тя е организирана от Сдружението на чехи, словаци и приятели – Пловдив и НБ „Иван Вазов“ и е със съдействието на Министерството на външните работи на Република Чехия и Почетното консулство на Република Чехия в Пловдив.

Изложбата ще се открие на 20 ноември от 16:30 часа в Изкуствотеката на Народна Библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.