“Нека всичко да е непринудено като хартията” – изложба на Анна Демянчук

0
144

Всеки ден човек взаимодейства с града и градът с човека. Всеки оставя зад себе си нещо в града, отразява действията и поведението си. Под тази идея и украинката Анна Демянчук създаде изложбата си „Взаимодействия“, която вчера бе официално открита в пространството на „Отсреща“, с локация ул. „Бетовен“ 12. Анна твори картини чрез метода витинанка, а самият той представлява рязане на хартия, докато създадеш от нея определена форма, силует, дори пейзаж. Може да направиш всичко, стига да имаш голямо въображение и сръчни ръце. Методът е изключително пипкав, работи се в детайли. Нищо чудно, че е измислен от китайците, които са царете на оригамито.

Anna

Anna

Самата изложба бе семпла, с лека почерпка и няколко изненади, за които не бяхме подготвени. Дизайнерът Анна Демянчук собственоръчно бе направила опаковките за бонбони, които раздаваше, с логото на нейното студио „Папир“, както и ни запозна с картичките, които изработва и праща на познатите си в Украйна, за да им покаже българския начин на живот.

„Не обичам цялата система със снимка върху картичките. Те не отварят държавата към другите. Затова аз направих всяка с определен елемент от българската култура.“

Anna

Anna

На изложбата тя показа три – една с лозе, една с роза и една с лавандула. Самите творби бяха забележителни. Личеше си сложната изработка, елегантното и стилно съчетание на цветовете, както и женския поглед над света – нежен, ефирен, разказващ истории.

Макар че изложбата носи името „Взаимодействия“, на една от картините бе изписано „Нека всичко е непринудено като хартия“ и този слогън се заби в ума ми. В него има доста истина, ако се замислиш. Хартията е нещо просто, семпло, не затруднява по никакъв начин, а в същото време дава толкова много и изисква толкова много. Изисква нашата всеотдайност. Изисква да ѝ отдадем мислите и таланта си – за писане, за рисуване, за сгъване. Върху нея се учим на всичко това, а после сами почваме да творим по редовете ѝ. Хартията е нещо, което малко хора оценяват. Приемат го за канцеларски материал, но то е дар от природата. При това дар, който сами сме си взели от нея, без да ни го е дала наготово, затова заслужава уважение.

Anna

Anna

Изложбата показва именно такова уважение и превръща хартията от нещо, което приемаш за атрибут, в нещо, което би окачил в дома си като украса, или би подарил на близък. В нещо, на което ще се любуваш и възхищаваш.

„Взаимодействия“ ще продължи да разказва историите на града до 17-ти юни. В нея може да видите ключови пловдивски места като тепетата, Античния театър, Римския стадион, къщи от Стария град, така че ако искате да ѝ се полюбувате, отскочете до „Отсреща“, седнете на една от масичките, поръчайте си кафе и позволете на изкуството да ви залее.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.