“Нека всичко да е непринудено като хартията” – изложба на Анна Демянчук

0

Всеки ден човек взаимодейства с града и градът с човека. Всеки оставя зад себе си нещо в града, отразява действията и поведението си. Под тази идея и украинката Анна Демянчук създаде изложбата си „Взаимодействия“, която вчера бе официално открита в пространството на „Отсреща“, с локация ул. „Бетовен“ 12. Анна твори картини чрез метода витинанка, а самият той представлява рязане на хартия, докато създадеш от нея определена форма, силует, дори пейзаж. Може да направиш всичко, стига да имаш голямо въображение и сръчни ръце. Методът е изключително пипкав, работи се в детайли. Нищо чудно, че е измислен от китайците, които са царете на оригамито.

Anna

Anna

Самата изложба бе семпла, с лека почерпка и няколко изненади, за които не бяхме подготвени. Дизайнерът Анна Демянчук собственоръчно бе направила опаковките за бонбони, които раздаваше, с логото на нейното студио „Папир“, както и ни запозна с картичките, които изработва и праща на познатите си в Украйна, за да им покаже българския начин на живот.

„Не обичам цялата система със снимка върху картичките. Те не отварят държавата към другите. Затова аз направих всяка с определен елемент от българската култура.“

Anna

Anna

На изложбата тя показа три – една с лозе, една с роза и една с лавандула. Самите творби бяха забележителни. Личеше си сложната изработка, елегантното и стилно съчетание на цветовете, както и женския поглед над света – нежен, ефирен, разказващ истории.

Макар че изложбата носи името „Взаимодействия“, на една от картините бе изписано „Нека всичко е непринудено като хартия“ и този слогън се заби в ума ми. В него има доста истина, ако се замислиш. Хартията е нещо просто, семпло, не затруднява по никакъв начин, а в същото време дава толкова много и изисква толкова много. Изисква нашата всеотдайност. Изисква да ѝ отдадем мислите и таланта си – за писане, за рисуване, за сгъване. Върху нея се учим на всичко това, а после сами почваме да творим по редовете ѝ. Хартията е нещо, което малко хора оценяват. Приемат го за канцеларски материал, но то е дар от природата. При това дар, който сами сме си взели от нея, без да ни го е дала наготово, затова заслужава уважение.

Anna

Anna

Изложбата показва именно такова уважение и превръща хартията от нещо, което приемаш за атрибут, в нещо, което би окачил в дома си като украса, или би подарил на близък. В нещо, на което ще се любуваш и възхищаваш.

„Взаимодействия“ ще продължи да разказва историите на града до 17-ти юни. В нея може да видите ключови пловдивски места като тепетата, Античния театър, Римския стадион, къщи от Стария град, така че ако искате да ѝ се полюбувате, отскочете до „Отсреща“, седнете на една от масичките, поръчайте си кафе и позволете на изкуството да ви залее.

  • Отсреща

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

“Нека всичко да е непринудено като хартията” – изложба на Анна Демянчук
5 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!